We hebben inmiddels ruim 400 verschillende chocolades. Bean to bar chocolades van geweldige ‘craft chocolademakers’ van over de hele wereld.
De meerderheid van ons assortiment is puur. Daar houden we zelf het meeste van. En we verkopen graag chocolade die we zelf enorm waarderen.
Maar niet getreurd: we hebben ook een heel ruim aanbod aan melkchocolades en witte chocolades. Ook vegan! En voor de liefhebbers van héél erg puur: chocolades van 100% cacao. Die zijn ook heel populair, en dat vinden we prima. Daarbij nog chocolades met allerhande prachtige toevoegingen zoals pepers, amandel, koffie, whiskey & nog een boel meer.
Voor wie graag leest hieronder onze lijst van merken met gelijk wat toelichting.
Chocolade bestellen? Lekker browsen? Klik een merk aan of ga direct naar de chocolades. Klik daar de makers & repen aan voor verdere tekst en uitleg.
Chocolade Makers & Chocolademerken
Akesson’s – chocolade van eigen plantages uit onder meer Madagaskar. Pure repen, tot 100%. Ook met peper toegevoegd, ook weer van eigen plantage. In Frankrijk tot chocolade gemaakt.
Amano – Chocolades met altijd wat vanille. Overweldigende smaak! Pure origine chocolades & met bijzondere toevoegingen als mango of framboos. Amerikaanse craft chocolademaker sinds 2006.
Areté – Prachtige chocolades met zeer heldere smaak. Kwaliteit boven kwantiteit. Waarde boven kosten. Authenticiteit boven imitatie en opsmuk. Zéér gelimiteerd en wisselend beschikbaar. Eind 2018 verhuisd naar Tennessee. Er is al weer een eerste lichting chocolades.
Chocolat Madagascar – Van cacao tot chocoladereep gemaakt in Madagascar door een lokale chocoladefabriek die al tientallen jaren lokaal chocolade verwerkt. Mooi!
Chocolate Story – Poolse chocolademakers en dus heten ze eigenlijk Manufaktura Czekolady maar ze hebben voor Engels georiënteerden gewoon een tweede naam voor hun bedrijf. Handig. Mooie repen, goede prijs kwaliteit, mooie kennismaking met bean to bar!
Chocolate Tree – Schotse bean to bar makers. We zijn er erg van onder de indruk. Melk & puur uit Madagaskar, Colombia. En repen met whisky of rum!
Chocolatoa – Mario Vandeneede is een van de geweldige kleinschalige chocolademakers die België rijk is. Chocolatoa maakt bijzondere pure origine chocolades van hoge kwaliteit! Van cacao uit onder meer India & Ecuador.
Coup de Chocolat – Sinds 2016! Echte kleinschalige Belgische chocolade door Isabel & Tom. Gusta! Van cacao uit Peru en tegenwoordig ook uit Colombia.
Chocolatemakers – in een fabriekje in Amsterdam gefabriceerde eerlijke repen. Met volle aandacht voor mens & milieu. Met onder meer de Tres Hombres chocolades waarvoor de cacao per zeilschip naar Nederland komt.
Dandelion – In San Francisco wordt door Dandelion sublieme chocolade gemaakt. Met succes kunnen we wel stellen, ze hebben inmiddels een dependance in Japan geopend. Zeer diverse en complexe chocolades met maximaal twee ingrediënten.
Dormouse – Ook in Manchester wordt chocolade maken als topsport bedreven. Isobel maakt daar mooie chocolades in melk en puur van diverse cacao origines. Ook de verpakkingen zijn echte kunstwerkjes, wat ons betreft.
Feitoria Do Cacao – de eerste bean to bar chocolademaker in Portugal. Met een verpakking naar de klassieke Portugese tegeltjes (Azulejos) en witte chocolade met melk uit de Azoren. Daarnaast nog schapenmelk en mooie pure repen.
Fossa – uit Singapore. En wat een pracht. Bean to bar chocolade van de allerbovenste plank aangevuld met chocolades gecombineerd met voor ons hier niet bepaald alledaagse ingrediënten. Van ‘Duck Shit Dancon’ thee tot een witte chocolade met gezouten ei popcorn.
Friis Holm – Deense exclusieve chocolades. Friis Holm maakte zijn chocoladerepen eerder in samenwerking met Bonnat Hij heeft in 2016 zijn eigen chocoladefabriek in Denemarken opgezet. De kwaliteit is onverminderd hoog.
Fruition – Wij proefden nog nooit melkchocolade die wij écht lekker vonden. Tot we de melkrepen van Fruition proefden. Veel cacao, en zóveel smaak. Dan nog mooie chocolade uit Bolivia en 100%. Verbluffende repen, met een prijskaartje om even om te kuchen, en slikken. De smaak maakt het echter meer dan waard!
Georgia Ramon – Georg Bernardini was al dé chocoladetester. Hij schreef ‘Chocolate – the reference standard’ een vuistdik en prachtig boekwerk vol chocolade recensies. Nu maakt hij het ook, in zijn atelier in Bonn. Bijzondere of soms zelfs bizarre smaakcombinaties, naast diverse origine repen.
Hogarth – direct vanuit Nieuw Zeeland. Bijzondere small batch chocolademaker die verrast met zowel de pure origine chocolades als de chocoladerepen met toevoegingen als Manuka Honing & Buttered Toast.
Idilio – Uit Zwitserland. Dat er zoveel smaak aan één reep kan zitten vinden we heel mooi. We verkopen al sinds het prille begin Idilio, we waren bij eerste proeven overdonderd door de 12 Finca Torres. Mooie repen. Stuk voor stuk ‘single estate’ chocolades uit Venezuela.
Jordi’s – Dé bean to bar makers van Tsjechië. 75% pure repen uit Honduras, Madagaskar & Vietnam. Daarenbij witte chocolades met thee. Matcha, Darjeeling & Earl Grey. De eerste letterlijk groene repen in ons assortiment.
Kacau – Veel exotischer gaan de smaken niet worden. Helemaal gemaakt in Ecuador en het mooie… Kacau voegt aan haar chocolades ook nog eens allerlei lokale specerijen en vruchten toe. En niet zuinig ook. Heftige smaken, maar heel mooi! Van koffie met kardemom & roze peper tot Chia, maanzaad, pompoenpit & amarant
Krak – Een heel mooi voorbeeld van waar goede chocolade om moet gaan: bijzondere cacao, met kennis en kunde tot fijne chocolade verwerkt. Mark Schimmel werkte eerder als patissier, onder meer in sterrenrestaurant. Voor ons logisch dat iemand die op hoog niveau met chocolade bezig is uiteindelijk ook besluit echt zelf chocolade te gaan maken. Ruime sortering aan bijzondere pure origine chocolades!
Krakakoa – Van cacao uit Indonesië en ook daar helemaal tot chocoladereep gemaakt. Mooie repen. Drie pure origine chocoladerepen van cacao uit Java, Kalimantan & Sulawesi en dan nog chocolades met toepasselijke specerijen. Lekker!
Kuná – volledig gemaakt in Ecuador, van cacaoboom tot geoogste cacao tot de verpakte chocoladereep. Pure chocolades met en zonder toevoegingen, tot en met 100% cacao.
Madécasse – de cacao komt uit Madagaskar en ook de repen zijn aldaar gemaakt. 100% Made in Africa dus. Ietwat fruitige cacao met veel mooie toevoegingen. Onder meer kokos, pepermunt, chilipeper & gezouten amandel.
Marana – Geheel gemaakt in Peru en ook nog biologisch. Mooie chocolades uit de drie cacaoregio’s Piura, Cusco & San Martin. 70%, 80% en 100%.
Marou – Fijne, neen, meer dan puike chocoladerepen uit Vietnam. Ter plekke tot reep verwerkt met cacao uit per reep verschillende Vietnamese regio’s. Alle chocolades van Marou zijn puur – tussen 70 en 85% of ..met kokosmelk – heerlijk.
Mesjokke – Bean to bar chocolademakers uit Nieuwegein. Nederland kent minder dan een handvol chocolademakers die echt zelf (en dus van boon tot reep) chocolade maken. Mesjokke is er een van. Sinds 2015 maken de Chocolate Explorers hun mooie repen.
Morin – A. Morin maakt in de Franse Provence een hele reeks topchocolades van cacao uit zo’n beetje elk cacaoproducerend land dat je kunt bedenken – of niet kunt bedenken want het zijn er echt veel. Van Peru tot Panama en van Jamaïca tot Costa Rica. Uitstekende repen, wat ons betreft.
Naive – Litouwse bean to bar chocolademaker. Verrassende en soms unieke smaaktoevoegingen in de repen. Wat te denken van hop of kefir. Maar ook tahin of de combinaties van chocolade met drop en sinaasappel. Veel mooie smaken. Zijn bijzondere ‘nano lot’ chocolades volgen!
Omnom – Al eens chocolade op die gemaakt is in IJsland? Zoniet, dan is het toch zeker wel tijd daarvoor! In Reykjavik zit namelijk Omnom, en die maken me daar toch prachtige meesterwerken met chocolade & toevoegingen. Van geroosterde caramel tot cookies met melk. Van Pride tot zwarte chocolade. Zeer snoepbare wereldklasse!
Original Beans – Met ‘one bar one tree’ als motto geven ze al aan natuurbehoud hoog in het vaandel te dragen. Tien repen, van wit via melk naar puur en heel erg puur. Een mooi merk met voor ieder wat wils. Tot chocolade gemaakt in Zwitserland. Smelt buitengewoon zacht!
Pacari – Al jaar en dag maakt Pacari van boon tot reep hun chocolades in Ecuador. Bekend om hun ‘raw chocolate’ maar we verkopen ook met veel plezier hun repen met toevoegingen als blauwe bes en citroengras.
Pump Street Bakery – Geweldige chocolades van deze bakkerij uit Suffolk (UK). Ze maken mooie pure origine chocolades (Jamaica!) maar ook melk en repen met kenmerkende toevoegingen uit de bakkerij zoals zuurdesem en rogge.
Pralus – Er zijn veel beroemde Franse chocolademakers. Van Bonnat tot Morin, van het grotere bedrijf Vallhrona tot Michel Cluizel. De chocolades van Francois Pralus verkochten we al toen we net begonnen als Chocoladeverkopers. Nu opnieuw!Veel cacaoboter, uitermate romig, donkerder gebrand. Hou je van of jou je niet van. Moet je wel een keer geproefd hebben.
Pump Street Bakery – Wat zijn we blij dat het nog (net?) geen Brexit is. Het Verenigd Koninkrijk heeft veel mooie chocolade te bieden. Die we nu nog vrij makkelijk kunnen verkrijgen. De bakkers annex chocolademakers van Pump Street Bakery dragen daar zeker aan bij. Verkochten we voor het eerst, ook als soort teken van steun, op de dag van de Brexit stemming. Hopelijk in de toekomst nog lang! Prachtige chocolades, ook met typische toevoegingen uit eigen bakkerij, van zuurdesem tot rogge.
Raaka – prachtige ‘virgin’ dus ongeroosterde chocolades gemaakt in New York met zeer verfijnde, soms complexe, soms zeer uitgesproken smaaktoevoegingen. Chocolade gerijpt op bourbonvaten, chocolade gestoomd boven rode wijn, chocolade met gerookte chai toegevoegd. Bepaald geen standaard chocolade. Wel delicaat!
Ritual – Van deze chocolademakers uit Utah verkopen we de twee chocolades uit hun range die we veruit het lekkerst vinden. De rest is ook goed, maar deze zijn top. Beide een blend van verschillende origines. Mét en zonder nibs. Veel smaak!
Rózsavölgyi Csokoládé – Bean to bar chocolademaker uit Budapest, Hongarije. De vierkanten verpakkingen vallen direct op, de prachtige mallen – en dan heb je nog niet eens hun chocolades geproefd. Mooi, divers. Naast pure & melkchocolades ook met toevoegingen als lavendel & mandarijn.
Solkiki – Niet alleen heerlijke craft chocolates, ook nog eens heel duurzaam en bovendien 100% veganistisch – en ja, dat geldt ook voor de witte & melkchocolades!
En dan ook nog toffe repen met toevoegingen. Yum!
Soma – We kunnen wel zeggen dat er in Canada geweldige chocolade gemaakt wordt. En als we het over geweldige chocolade uit Canada hebben dan denken we zéker gelijk aan Soma, sinds 2003 bean to bar chocolademakers in Toronto. Mooie mooie mooie chocolades, waaronder geroosterde witte chocolade & unieke ‘Old School’ chocoladerepen. Pareltjes.
Solstice – Je kunt smaken op verschillende manieren omschrijven, ook in kleuren. Bij Solstice hebben we als we proeven altijd heldere kleuren in het hoofd. En dat is voor ons een teken dat het goed is. Heel fijn. Kost heel wat, ruim 9 euro per reep, maar die smaak…oef.
Taza – Ruwe, steengemalen chocolades uit de Verenigde Staten. Heel open in hoe ze werken, op hun website is precies te lezen waar ze welke cacao halen, wat ze er voor betalen & meer. Chocolades die kenmerkend zijn in hun nogal ruwe ongepolijste bewerking.
Willie’s Cacao – Gemaakt in de UK – in de chocoladefabriek van Willie Harourt. Met mooie cacaobonen van over de hele wereld. Ook een mooi proefpakket met vijf cacao-wonderen.
Zotter – Is hij een genie of een tikkeltje gestoord? Zoveel chocolade, in zoveel smaken. Josef Zotter heeft zijn bean to bar chocoladefabriek in Oostenrijk, en dan ook nog een eetbare dierentuin. En heel veel chocolade. In werkelijk alle mogelijke soorten. We hebben véél verschillende van zijn repen, maar alsnog een bescheiden selectie.