Beschrijving
Chililique… het is me de naam wel. Maar wat een chocolade!
Zoals vaker, gewoon genoemd naar de plek waar de cacao vandaan komt. Chililique, dat ligt in de buurt van Piura in Peru – op zo’n vijftig kilometer van de grens met Ecuador.
De naam is inmiddels aangepast. Nu heet de chocolade gewoon naar de regio. Piura dus. Een slim besluit want mensen dachten (hoorden we) vaker dat in deze reep chili zat. En dat is uiteraard niet zo. Gewoon een fijne pure single origin chocoade uit Peru.
Eigenlijk willen we graag dat u voordat u verder leest, en deze reep bestelt, even leest wat Ali van Chocolate Tree schreef over zijn bezoek aan Chililique van begin 2017. Het zijn mooie en wijze woorden. Wij citeren:
“Het verbouwen van cacao op een manier zonder plantages, zoals ze het in Chililique doen, heeft een enorm positieve invloed op de natuur. Het betekent kleine stukjes land die barsten van de biodiversiteit. Cacao is een geweldig gewas als je om conservation geeft – en als je dat niet bent…dan zit je hoofd verkeerd om op je hoofd…
Ik ken nu de belangrijkste mensen die in Chililique bezig zijn en de sociale en ecomomische impact van de cacao – die is positief. De farm gate price is $3,20 per kilo natte cacao – de NY beursprijs is momenteel $1,90 voor gedroogde (noot chocoladeverkopers:dus veel lichtere) cacao. Cacao verbouwen voor export heeft veel minder fysiek werk en een veel betere prmium dan fruit, rijst of koffie. De mensen zijn geweldig, en ik zal proberen enige kleine chocolade machines voor ze te organiseren, tesamen met training, bij mijn volgende boek. Hun werk is minstens even belangrijk in dat van mij als het gaat om je een goede chocolade te brengen.
Dat is een basale samenvatting van enkele van de positieve dingen die deze sourcing reis heeft gebracht. Ik heb het simpel gehouden omdat we in een consumentencultuur overweldigd worden door marketing.”
Dan de reep zelf. Won alvast zilver bij de Academy of Chocolate 2017, en ook zilver bij de International Chocolate Awards EU 2017. Een mooie start.
Wij hadden ‘m nadien nogmaals mogen proeven. Chocoladeverkoper Paul was gelijk fan, Chocoladeverkoper Emma eigenlijk niet bepaald. Dat is ook mooi dan hoort u niet enkel lovende woorden.
Ingrediënten: biologische cacaobonen, biologische rietsuiker, biologische Peruaanse cacaoboter.
Allergienotitite van de maker: kan sporen van noten en melk bevatten.
Recensies:
Victoria Cooksy noemt: “Notes #grapes #blackberry #cracker #toast #wine #tabacco #chocolatetree #scotland #craftchocolate”
Cacaorunners roemt de balans tussen zuur en zoet, bijna sappig. En het einde van prettige tannines.
Awards:
Zilver bij de Academy of Chocolate 2017, en ook zilver bij de International Chocolate Awards EU 2017.
Anneke –
Deze hebben we altijd in huis, sinds we deze voor het eerst proefde. Toen vond ik het de lekkerste chocolade die ik ooit gehad had. Inmiddels heb ik al heel veel meer geproefd, maar dit blijft een favoriet. Voor een 70% is hij wel behoorlijk zoet, soms vind ik het zelfs iets te. Het komt echt alleen doordat de chocola zo fruitig is, alsof er jam doorheen zit. Leuk om ‘puurhaters’ mee te verrassen!