Beschrijving
Black ‘n Burnt Barley – was wel even een flinke hype – nu gewoon een nog steeds spannende (zwarte) chocolade, die toch wel uniek te noemen is.
Zwarte chocolade! Met gebrande gerstemout en lavazout met (eetbare) houtskool.
We schreven al eerder over de zin & onzin van roze chocolade.
En zeggen…geef ons maar gewone dark chocolate. Daar is zoveel in te ontdekken. Fruitige smaken, notig, en wat al niet meer.
Deze reep is darker dan dark. Echt roetzwart. Maar – geloof het of niet – feitelijk is het witte chocolade – met toevoegingen.
We schreven hier nog een uitgebreidere introductie van deze zwarte chocolade.
We kunnen hier ook vertellen dat de chocolade een samensmelting is van craft chocolate & craft beer. Zo is de reep ook ontstaan! Omnom had al bedacht een reep met granen te maken. Toen kwamen ze samen met een lokale craft brewery in Reykjavik waar ze zelf ook hun chocolades maken en kwam men op het gebruik van gebrande mout – die uiteraard ook in (donkere) bieren gebruikt wordt.
Zo ging het balletje rollen, ging de ontwikkeling verder en werd de oorspronkelijk geplande ‘gewone’ chocolade uiteindelijk een zwarte chocolade. Met de gebrande mout uit Duitsland, gepofte granen uit Móðir Jörð (Ijsland) en dan wat ‘Lava zout‘ uit de westelijke Fjorden van IJsland. Dit zout met eetbare houtskool geeft de chocolade ook z’n zwarte kleur en geeft de perfecte balans tegenover de zoetheid.
Een witte chocolade die zwart is…Als dat geen unicum is? Sowieso een chocolade om je aan het denken te zetten. Een statement. Over de kleuren van chocolade. Over natuurlijk en niet zo natuurlijk. Over mout. Over een fijn imperial stout bier. En uiteraard – dat moet u ons vergeven – denken we aan black metal. Damned in Black van Immortal lijkt ons een gepaste soundtrack voor deze reep. Liever wat anders? We maakten voor deze zwarte chocolade een bijpassende Spotify-lijst.
Ingrediënts: Cocoa butter, organic cane sugar, Icelandic milk powder, roasted barley malt, organic Icelandic barley, barley malt extract, activated charcoal, sea salt, sunflower lecithin (E322), polishing agent, sealing agent.
Anoniem –
Deze chocolade is zo gruwelijk lekker dat het een test is voor je zelfbeheersing. Eenmaal begonnen met deze reep is het verdraait lastig om te stoppen….
Malgorzata Kowalczyk –
Verleid door de recensies op deze website, heb ik een tijdje geleden deze chocolade gekocht. Wat een rare chocolade!
– verpakking: een mooi design, donkere raven
– de kleur: zo koolzwart, glanzend, glad
– geur: zoetachtig, rijstachtig, graanachtig
– smaak: eerst zout maar dan verandert snel in iets sappigs en verder iets diks; het lijkt op aarde; de gopofte rijst geeft een interessante structuur onder de tong; rookachtig, bitter; houtige nasmaak blijft lang.
Ik heb een paar mensen met die chocolade getrakteerd. Iedereen was onder indruk.
Kelly –
Fantastische unieke chocola!
Allereerst is alles een kunstwerkje: verpakking, wikkel, reep. Ook heel handig dat de verpakking hersluitbaar is, het heeft een soort envelop model.Leuk als kadootje.
Oke, dan de geur: niet wat je verwacht van chocola: het ruikt niet heel zoet of naar cacao (want: er zit geen cacao in haha). De kant zonder gepofte mout ruikt vooral naar de actieve houtskool, wat een subtiele aardse houtachtige verbrande geur is. Op dit moment is mijn verwachting erg laag… Aan de andere kant ruik ik de mout ook: graan- en caramelachtig, nog steeds best subtiel.
De smaak is echter niet subtiel. Zodra het mijn tong raakt word ik verrast door de zoetheid, omdat het dus zo anders is dan de geur. De meest dominante smaak is caramel, daarna koffie en een beetje zout, die overigens sterker te proeven is nadat je het langer in je mond hebt. Het smaakt niet naar typische witte chocola, maar de cacaoboter maakt het wel lekker romig, vettig, dikkig. Er zit zowel gemalen gebrande mout door de reep (merk je niet aan de textuur) als gepofte bolletjes in de reep. Deze bolletjes zijn iets taaier dan gepofte rijst, niet zo knapperig, maar dat mag de pret niet drukken. De bolletjes zelf hebben op zich weinig smaak, gewoon een beetje graanachtig (ik snap niet waar de caramelsmaak in de reep vandaan komt haha). Ik was trouwens bang dat de reep bierachtig zou smaken, maar dat smaakt het gelukkig totaal niet. Lavazout kan ik trouwens niet vinden in de ingredienten, al zegt Omnom informeel wel op de wikkel ‘lava salt’. Wat blijkt: zeezout met actieve houtskool samen noem je lava zout. Je kunt het ook kopen om mee te koken, nice.
Even praktisch nog: er zit 39 gr suiker/100 in.
Aad –
Dit is voor mij de beste chocolade, vele malen beter dan die vieze Akesson’s Criollo Madagaskar 100%
Anne –
Vol verwachting geproefd, een aantal keren opnieuw, helaas is het niet lekker. Het smaakte ranzig, verbrand en oud. Er zat een smaakje in van karamel wat iets van lekker was maar helaas overheerste de vettige, ranzige en verbrande smaak, wellicht te experimenteel voor mij of gewoon niet lekker, hoe dan ook, de rest van de reep heb ik weggegeven.
Saskia Meeuwsen –
Heerlijk!
Romig, donker, zilt, rijstachtig, rokerig. Een combinatie die ik niet eerder geproefd heb, maar erg lekker is! Deze ga ik vaker bestellen!