Beschrijving
In de Nordic Collection combineren de makers van Fjåk uit Noorwegen origine chocolade met allerhande heerlijke Scandinavische toevoegingen. Waar we van hun ‘gewone’ origine chocolades al enthousiast zijn, en anderen met ons, geldt dat zeker ook voor een aantal van de chocolades uit de Nordic Collection.
De grote favoriet, op z’n minst als het om de belangstelling gaat, is deze chocoladereep. Een romige melkchocolade mét Brunost – een bruine geitenkaas uit Noorwegen. Deze kaas is gemaakt van ingekookte wei (het is dan ook een ‘weikaas’) en krijgt door inkoken zijn kleur en een zoete caramelachtige smaak.
De smaak: denk aan gezouten fudge, maar dan met zeker wat geitenkaassmaken erbij. Een van de meer unieke repen uit ons assortiment, hoe ze op de combinatie gekomen zijn weten we niet, maar wat ons betreft werkt ‘ie prima, en is het echt een leuke reep om een keer te proberen. Er zullen zeker ook best wat mensen zijn die ‘m te heftig vinden, maar de romige melkchocolade maakt het ook gewoon een fijn geheel.
Ingrediënten: cacao, rietsuiker, cacaoboter, melkpoeder, brunost geitenkaas, zeezout.
De cacao is afkomstig uit Haiti. De chocolade is gemaakt in Noorwegen.
Allergienotitie van de maker: bevat melk. Kan sporen van noten en sporen van gluten bevatten. Inhoud 60 gram.
Awards: bekroningen bij onder meer Academy of Chocolate 2022 (zilver), International Chocolate Awards 2019 en Great Taste 2020.
Gouden bekroning (met 91.7 punten) bij de wereldfinale van International Chocolate Awards 2022.
Malgorzata Kowalczyk –
Een makkelijke verpakking, simpel design.
Een lichtbruine, gladde reep. Hij ruikt melkachtig naar geitenkaas, zoet. Die geur vind ik lekker. Bij het breken – zacht. De smaak – eerst zoet, dan melkachtig, kenmerkende geitenkaassmaak te proeven. De chocolade zelf glad maar er zijn kleine korreltjes te voelen. Op een moment intensieve kaassmaak. In de nasmaak iets zouts, melkachtig.
Best lekker. Ik hou van geitenkaas. Tot nu toe proefde ik meer bittere chocoladjes. Deze reep was een leuke pauze voor me.
Kelly –
Deze reep ging bij mij het snelste op. Verslavend lekker. Kaas als toevoeging is erg apart, maar ik vind de reep erg toegankelijk smaken, ik denk dat veel mensen deze lekker zullen vinden, ook degenen die niet van aparte smaken houden. Ik proef dan ook niet duidelijk dat er kaas in zit, wel dat iets hartigs en zoutigs heeft. Maar het smaakt vooral heel zoet! En wat caramelachtig. Dus cacao, melk, caramel met wat hartigs en zoutigs. De suiker zit trouwens als fijne korreltjes door de reep (geen last van als je sabbelt, juist wel interessant) en de reep is zacht en smelt makkelijk, als je er met je vinger overheen gaat heb je al een vettig laagje op je vingers en de reep scheurt eerder dan dat ie breekt, hou hem te lang vast en de reep deukt in. Ik wou eigenlijk een ster er aftrekken, omdat ik het niet echt een kaasreep vind, maar omdat ie zo lekker is doe ik dat toch niet.
Anne –
Eerder genoot ik vooral van hele pure chocolade, van 80 tot 100 %, maar dankzij deze reep is er ook weer liefde voor melkchocolade. De kaassmaak vind ik niet eens zo heel sterk, de gezouten fudge smaak is heel lekker en ook de smeltzachte structuur. Te zoet vind ik het wel, maar ik ben geen suikerfan dus het is al snel te zoet, desondanks is het een hele smakelijke chocolade.
Aad –
De kaassmaak mag wat sterker zijn, overal geen slechte chocolade.