Beschrijving
Van dezelfde cacao gemaakt als de (prijswinnende) Ping Tung #1 maar toch héél anders. Waarom? Vanwege de fermentatie.
Dat moet je zo zien: cacao groeit aan de cacaoboom. De cacaovrucht wordt geoogst. En dan begint de magie. De cacao wordt open gehakt en de cacaopitten krijgen dan eigenlijk de kans op diverse manieren (in hopen, in speciale kratten) een tijdje hun gang te laten gaan. Gisten die van nature aanwezig zijn gaan lekker van de cacaovrucht snoepen en beïnvloeden zo de smaak van de pitten enorm.
Dat proces maakt voor een heel groot deel de smaak van de chocolade. Samen met het drogen, dat daarna ook met aandacht moet gebeuren, ook om te zorgen dat de cacao niet verder rijpt (en dus rot).
Deze #9 Ping Tung is qua fermentatie speciaal omdat de cacao dubbel gefermenteerd is. Zoals de fermentatie normaal verloopt, maar dan daarna nogmaals – dit gebeurd meestal met extra toegevoegde gisten in een los vat voor een meer gecontroleerde fermentatie. Bovendien grof gemalen, zoals we ook van de traditionele chocolades van Taza gewend zijn.
De smaak is daarmee vrij spannend geworden, met smaaktonen door de makers omschreven als:
Aardbei, appel, balsamico, champagne en noten.
En ja, die champagne ga je – denken wij – wel herkennen, zelfs al in de geur. Dat is wennen in een pure chocolade, voor ons tenminste, maar zal vast leuk zijn als je chocolade pairings houdt.
Ingrediënten: cacao, rietsuiker, cacaoboter.
Geheel gemaakt in Taiwan, van cacao tot chocoladereep.
Awards: Zilver bij Academy of Chocolate 2022. Won een zilveren medaille bij Academy of Chocolate 2019 en zilver bij International Chocolate Awards.
Vanwege de kenmerkende, en toch ook wel heftige, smaak, raden we de chocolade af voor wie begint met betere chocolades. Dan kun je nog wel eens teleurgesteld zijn. Want het is bepaald geen gangbaar smaakprofiel. Wel interessant. Maar gaat zeker niet bij ieder in de smaak vallen, denken we zo.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen