Beschrijving
Tht september 2021 . Kwaliteit uiteraard gegarandeerd.
We beginnen bij deze chocolade met een waarschuwing: dit is een reep die echt niet iedereen zal bevallen. Maar wie iets echt heel erg speciaals zoekt en niet terugschrikt voor een flinke umami smaak… die kan hier z’n lol op. Voor liefhebbers van sake, voor liefhebbers van Japan, voor liefhebbers van umami, voor liefhebbers van de allerspeciaalste smaakbelevingen. En voor liefhebbers die de kwaliteit van Fossa al kennen en waarderen natuurlijk ook.
Een pure chocolade (75%) met….sake kasu.
Fossa maakt zoals we begrijpen elk jaar een chocolade met sake kasu. Sake kennen de meeste mensen wel – een alcoholische gebrouwen drank op basis van gefermenteerde rijst. Sake kasu is de rijst die gebruikt is om sake te maken. De rijst kun je prima gebruiken in gerechten, zo eten – of natuurlijk…er een spannende chocolade mee maken.
En Fossa zou Fossa niet zijn als ze niet zomaar sake kasu gebruiken. Er is een samenwerking gezocht met Kuro Kura – naar wat we begrijpen uit de omschrijving en hun website ware experts van artisinale sake.
Ze selecteerde witte kasu uit de Chio Sake Brewery in de Nara preferctuur waar brouwmeester Tetsuya Sakai het beste uit zijn rijst tracht te halen en steeds beter wil brouwen met het locale water.
De rode kasu komt van Inemankai – een speciale sake van de Mukai brouwerij gemaakt met een rode rijst die groeit in de thuisstad van de brouwer – Ine in het landelijke gebied van Kyoto.
Smaaknotitie van de makers: umami, fruitig met een subtiel sake aroma.
Daar kunnen we ons zeker in vinden. De stukjes sake kasu geven een sterke en langdurige umami smaak waarbij we zowel aan paddestoelen dachten maar ook echt aan de smaak van een heftig kaasje. Intrigerend, en wennen. Maar wel erg leuk. Veel smaak, in een klein stukje. En veel in te ontdekken.
Ingrediënten: cacao, rietsuiker, sake kasu (rijst, koji)
Kan een (zeer laag) percentage alcohol bevatten – omdat het nu eenmaal gemaakt is met rijst gebruikt voor het maken van Sake. Maar zover wij proeven is dat echt minimaal.
Allergienotitie: gemaakt op een plek waar ook melk en noten worden verwerkt.
Kelly –
De sake is vooral duidelijk aanwezig als geur, het heeft iets zoutigs. De chocola heeft geen alcoholgeur of smaak gelukkig. Ook proef ik de sake niet duidelijk, dan moet ik echt m’n best doen en is het nog steeds meer een aroma die van binnen m’n neus bereikt dan een smaak. De cacao heeft zure tonen (of misschien is dat de sake?).Er zitten enorme brokken suiker aan de onderkant van de reep, dat vind ik minder, ik sla ze over. Ik vind de reep best zoet voor een 75% cacao reep, had minder zoet mogen zijn van mij, dan zou de sake misschien ook beter tot zijn recht komen.
Kelly –
Aanpassing van vorige review: ik heb de brokken geprobeerd en het is helemaal geen suiker! Het smaakt naar sake, het zal dan wel rijst moeten zijn gedrenkt in sake, naast cacoa, rietsuiker en sake kasu (rijst, koji), staat er namelijk niets op de ingredientenlijst.
Aangezien ik mijn review niet kan aanpassen, geef ik nu 4 sterren, dan wordt het gemiddeld 3 sterren. 🙂
Anneke –
Jammer dat de beschrijving mogelijk verkeerde verwachtingen wekt, zie de reviews van Kelly. Sake kasu is de gefermenteerde rijstprut die overblijft na het maken van sake, en die uit de sake is gefilterd. Dit wordt gedroogd en op allerlei manieren gebruikt in de Japanse keuken. De smaak wordt omschreven als ‘fruitig’, ‘floral’ en ook wel umami. Meerdere malen geproefd, en ik proef echt alleen een sterke gistsmaak. Bitter. Ik ben nog nooit een sake tegengekomen die ik niet lekker vond, maar sake kasu is niet aan mij besteed. De chocolade zelf smaakt opvallend zoet voor een 75%, misschien ook door het contrast. Interessant om eens te proeven, maar volgende keer weer een andere Fossa reep!