Beschrijving
We beginnen bij deze chocolade met een waarschuwing: dit is een reep die echt niet iedereen zal bevallen. Maar wie iets echt heel erg speciaals zoekt en niet terugschrikt voor een flinke umami smaak… die kan hier z’n lol op. Voor liefhebbers van sake, voor liefhebbers van Japan, voor liefhebbers van umami, voor liefhebbers van de allerspeciaalste smaakbelevingen. En voor liefhebbers die de kwaliteit van Fossa al kennen en waarderen natuurlijk ook.
Een pure chocolade (75%) met….sake kasu.
Fossa maakt zoals we begrijpen elk jaar een chocolade met sake kasu. Sake kennen de meeste mensen wel – een alcoholische gebrouwen drank op basis van gefermenteerde rijst. Sake kasu is de rijst die gebruikt is om sake te maken. De rijst kun je prima gebruiken in gerechten, zo eten – of natuurlijk…er een spannende chocolade mee maken.
En Fossa zou Fossa niet zijn als ze niet zomaar sake kasu gebruiken. Er is een samenwerking gezocht met Kuro Kura – naar wat we begrijpen uit de omschrijving en hun website ware experts van artisinale sake.
Ze selecteerde witte kasu uit de Chio Sake Brewery in de Nara preferctuur waar brouwmeester Tetsuya Sakai het beste uit zijn rijst tracht te halen en steeds beter wil brouwen met het locale water.
De rode kasu komt van Inemankai – een speciale sake van de Mukai brouwerij gemaakt met een rode rijst die groeit in de thuisstad van de brouwer – Ine in het landelijke gebied van Kyoto.
Smaaknotitie van de makers: umami, fruitig met een subtiel sake aroma.
Daar kunnen we ons zeker in vinden. De stukjes sake kasu geven een sterke en langdurige umami smaak waarbij we zowel aan paddestoelen dachten maar ook echt aan de smaak van een heftig kaasje. Intrigerend, en wennen. Maar wel erg leuk. Veel smaak, in een klein stukje. En veel in te ontdekken.
Ingrediënten: cacao, rietsuiker, sake kasu (rijst, koji)
Kan een (zeer laag) percentage alcohol bevatten – omdat het nu eenmaal gemaakt is met rijst gebruikt voor het maken van Sake. Maar zover wij proeven is dat echt minimaal.
Allergienotitie: gemaakt op een plek waar ook melk en noten worden verwerkt.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.