Beschrijving
Dat Friis Holm een chocolademaker in Denemarken is die véélbekroond is hoeven we de meeste van onze klanten niet meer uit te leggen. Zijn faam, en alle bekroningen bij de wereldfinale van de International Chocolate Awards, snellen hem vooruit.
Dat Friis Holm naast de hoge kwaliteit ook in zijn chocolades nadrukkelijk doet aan een stukje educatie-door-te-proeven vinden we alleen maar leuk. Zoveel weten we met z’n allen gemiddeld nog niet over chocolade, en waar de smaken vandaan komen. En beter nog dan te lezen over hoe het werkt is het te ervaren. Zeker als je dat kunt leren van een meester als Friis Holm is dat een groot plezier.
Dat de herkomst van de cacao uitmaakt, weten weinig mensen als je het ze op straat zult vragen. Maar onze klanten gelukkig meestal. (en anders: bij deze!) Maar dat daar veel meer achter zit dan ‘cacao uit Peru smaakt anders dan cacao uit Madagaskar’ vinden wij inmiddels erg logisch, maar is het niet voor iedereen. Het ‘terroir’ van de cacao zit zeker ook in de cacao, de bodem en het weer, maar al even belangrijk is wat er gebeurd nadat de cacao de boom verlaat: de fermentatie & het drogen.
En precies dat laat Friis Holm mooi zien, eerder al in de ‘Double Turned’ en ‘Triple Turned’. Chocolade van dezelfde cacao waarbij de ene cacao tijdens het fermenteren 3 dagen gedraaid is, en de andere twee keer. En het andere duo ‘Rugoso’ and ‘Rugoso Bad Fermentation’, waarin de volgens de algemene regels ‘slecht’ gefermenteerde cacao toch érg smakelijk is.
Nu zijn we een stapje verder…het drogen van de cacao & de invloed daarvan.
Slow Dried vs Fast Dried Cacao
Twee chocolades van biologische cacao uit Madagaskar (64% cacao) waarvan het verschil zit in hoe snel de cacao gedroogd is. De een snel, en deze chocolade is over een langere tijd gedroogd.
Je kunt niet afwisselen met hoe véél de cacao gedroogd is, het vochtgehalte is 8% na drogen en kan niet meer zijn omdat er dan kans is op schimmels en andere narigheid. Veel minder kan ook niet, doet de smaak en de verwerking niet goed.
Maar in hoe snel je droogt kun je wel variëren, en in deze chocolades zul je het verschil merken.
De cacao uit Madagaskar staat traditioneel bekend om zijn fruitige zuren, en daar maakt het drogen zeker verschil.
In deze Fast Dried proef je de zuren iets scherper, Friis Holm noemt het ‘frieceful lemon sours’ en in de Slow Dried’ is het zachter, omschreven als ‘lots of rasberry notes and a pleasant acidity’.
Nu is Friis Holm toch al van de subtiele chocolades, dus wij vinden bij beide het geheel mooi ‘rond’ van smaak, en we houden ook absoluut wel van ietsje zuurder, maar het is wat ons betreft erg mooi om het verschil tussen beiden te proeven. Wel even beide bestellen dus. Of als je er eentje wil, is deze Fast Dried mooi als je een iets scherper zuurtje (richting citroen) wel weet te waarderen.
Ingrediënten: cacao, rietsuiker, cacaoboter. Biologisch.
Allergienotitie: kan sporen van melk bevatten.
Extra tip van Friis Holm: deze slow dried zou érg lekker zijn om chocolademousse mee te maken, hebben we zelf nog niet geprobeerd.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen