Beschrijving
Uit de serie chocolades van Fu Wan waarbij bij de fermentatie speciale gisten worden toegevoegd. In dit geval met biergisten zoals deze gebruikt worden voor ‘American Ale’
De fermentatie van cacao bepaalt voor voor een groot deel de smaak. De cacao wordt normaalgesproken in houten boxen, of op een hoop, gelegd waarna wilde gisten uit de omgeving er op af komen, de suikers van het vruchtvlees van de cacaovrucht omzetten en de smaak van de cacaopitten (cacaonibs) beïnvloeden. Dat is de standaard manier, hoewel er nog véél verschil is in hoe dit gebeurd. Wordt de cacao tijdens het fermenteren met rust gelaten of juist een of meerdere keren omgeroerd voor een evenwichtigere verdeling, gebeurd het in houten boxen of niet, wordt het geheel afgedekt (bijvoorbeeld met bananenbladeren) of niet. Hoe is de temperatuur. Etcetera. Om een consistente en goede kwaliteit cacao te krijgen is controle houden over de fermentatie in ieder geval belangrijk.
Een volgende stap is – zoals het al vaker gebeurd bij andere producten van fermentatie – om gekweekte gisten toe te voegen. Zoals bij bier veel gebeurd. In dit geval is een gist toegevoegd bij de fermentatie zoals geberuikt bij American Ale gebruikt. Uiteraard zoals altijd bij Fu Wan met cacao uit Ping Tung, Taiwan.
De cacao is ruw gemalen waardoor de chocolade ook echt wel een wat ruwere structuur heeft – in de richting van zoals de amerikaanse makers Taza dat doet.
Smaaktonen omschreven door de makers: sinaasappel, druif, ananas, peer.
Ingrediënten: cacao, suiker, cacaoboter, gist.
Allergienotitie van de makers: kan sporen van noten, pinda’s en schaaldieren bevatten. Inhoud 35 gram.
Een mooie chocolade voor een chocoladeproeverij (wat minder voor beginners) – en zeker leuk om te proeven samen met de andere chocolades uit de ‘Special Ferment’ serie van Fu Wan – of samen met bijvoorbeeld de Double & Triple Turned van Friis Holm – ook chocolades die specifiek focussen op verschillen vanuit de fermentatie.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen