Beschrijving
Om deze chocolade te begrijpen is het handig te weten dat cacao zoals best veel producten (kaas, bier, wijn, etc) z’n smaak dankt aan fermentatie. De cacaovrucht wordt geoogst, vervolgens open gehakt en de cacaozaden worden in het omhullende vruchtvlees samengebracht in grote stapels of grote houten bakken. De cacao wordt afgedekt en voor een aantal dagen af en toe omgedraaid maar verder met rust gelaten. De temperatuur loopt op terwijl allerlei wilde gisten uit de omgeving zich aan dit lekkers tegoed doen. Hierdoor worden op allerlei verschillende manieren stoffen omgezet, waarvan het belangrijkste effect heeft dat het een enorm verschil maakt voor de smaak van de cacao.
Als je goede cacao wil hebben met een verfijnde (en elke keer ongeveer hetzelfde) smaak dan doe je die fermentatie gecontroleerd. Je houdt de temperatuur in de gaten, je zorgt dat er op dezelfde dagen extra lucht bij komt, etcetera – en dan heb je zeker een flinke invloed op hoe de cacao zich zal ontwikkelen.
Wat nog niet vaak gedaan wordt is dat er bestaande specifieke gistsoorten worden toegevoegd. Waar bijvoorbeeld in de bierwereld (en bij brood absoluut ook) wild vergisten de uitzondering is, is het bij cacao gebruikelijk – en is het dus juist speciaal om dit wel gisten toe te voegen – het gebeurd vaker maar Fu Wan is de eerste maker waarvan wij weten dat ze er een serie van chocolades mee uitbrengen.
Waarom is dat leuk? Zeker omdat het leuk is eens wat te proeven dat anders is dan de norm, wat er algemeen beschikbaar is. De eerste keren wild vergist bier proeven als je eerder Leffe gewend bent (en daarna de enorme diversiteit ontdekken), de eerste keer een natuurwijn (die heerlijk was, maar vervolgens ontdekken dat er ook best wat ondrinkbare soorten zijn), en zo voorts.
Daarbij is Fu Wan op allerlei vlakken vooruitstrevend in het werken met de chocolade. Allemaal gemaakt met cacao uit Taiwan & in Taiwan. Ze maakten al –dubbel fermenteerde – chocolade, chocolades met specifieke roostering – ook leuk om te vergelijken- chocolades met speciale theesoorten en gerookte chococolade – en nu dus een serie speciale fermentaties allemaal met dezelfde cacao maar een andere toegevoegde gistsoort.
Deze specifieke variant is gerfermenteerd met rode wijn gist en het resultaat is heerlijk zacht van smaak en er is echt veel in te proeven – heel anders dan de ‘gewone’ 70% chocolade
Goed te weten: de structuur van de Fu Wan chocolades is niet zo romig & zacht als we hier in Europa van veel chocolades gewend zijn – zeker wel licht korrelig. Maar als je de chocolade gewoon lekker in je mond laat smelten maakt dat niet uit – de smaak is daardoor alleen maar krachtiger, hebben we het idee.
Omschrijving van de maker: “Deze reep is gemaakt van de cacaoboon die is gefermenteerd met wijngist en wilde gist in een temperatuur- en vochtgecontroleerde fermentatiekamer. Na de fermentatie werd de boon enkele weken gerijpt in de lage temperatuur bonenkelder om het subtiele aroma en het zachte mondgevoel te ontwikkelen.”
Smaaknotitie van de makers: Bessen, druiven, brood – “De chocolade heeft een zeer aangenaam mondgevoel en zachte smaaktonen zoals hazelnoot, amandel, brioche en bessen.”
We zouden het zelf een soort knusse chocolade noemen, met een warm gevoel en zachte langzaam opkomende smaken. De fruitigheid begint pas wat later, en komt afhankelijk van hoe gevoelig je ervoor bent heel subtiel of iets krachtiger door, maar wat ons betreft dus in ieder geval erg prettig.
Allergienotitie van de maker: Kan sporen van noten, pinda’s en schelpdieren bevatten.
Inhoud 35 gram.
Voor wie vinden wij deze chocolade (extra) geschikt:
- Voor bij een proeverij – naast ‘gewone’ chocolades twee speciale fermentatie chocolades erbij kan leuk zijn (en een mooie aanleiding om over cacao fermentatie te praten)
- Voor wie al heel wat bijzondere chocolades kent en benieuwd is naar meer
- Voor subtiel proeven en ontdekken
- Voor wie Fu Wan al kent en al fan is geworden van deze chocolades uit Taiwan
- Natuurlijk vanzelfsprekend voor wijnfanaten, sommeliers, oenologen en al wie het extra leuk vindt dat de cacao met wijngisten is gefermenteerd
Natuurlijk ook zeer geschikt om samen met de andere special ferments te proeven – je kunt ook de Great Dionysia set aanschaffen met gelijk drie chocolades uit deze serie.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen