Beschrijving
Dat melkchocolade normaliter weinig cacao bevat is een feit, zeker in de supermarkt gaan de percentages meestal niet hoger dan zo’n 30% en noemen ze 40% al ‘dark milk’ alsof het heel puur is.
Bij ons soort chocolade beginnen de percentages, ook voor melkchocolade, zo rond de 40% cacao en zijn er ook melkchocolades met boven de 50% cacao die met recht ‘donkere melkchocolade’ genoemd mogen worden.
Je kunt altijd een stapje verder gaan natuurlijk. Meer cacao, minder suiker. Zo is er de waanzinnige Fruition melkchocolade met 68% cacao. Een klein wonder.
Georgia Ramon gaat – net als Zotter – ook nog een stapje verder en laat gewoon alle suiker weg. Melk bevat van nature ook wat melksuikers dus er blijft dankzij de melk nog wel iets van zoetheid over. En natuurlijk…de romigheid voegt ook veel toe.
Deze reep bevat dus 75% cacao, 25% melk. En dat is het.
De cacao is afkomstig van ökö caribe, Dominicaanse Republiek.
Smaakprofiel zoals de distributeur het omschrijft: fruitige aroma’s, met ondertonen van rode druiven, pruimen en honing.
Wij waarschuwen dat bij eerste proeving de chocolade voor de meesten zal overweldigen. Zeer krachtige smaak met veel wrangheid die je kaken doet samentrekken. Maar bij een tweede hapje wordt dat al minder en komt de romigheid van de melk meer naar voren. Een bijzondere smaakervaring en natuurlijk leuk voor al wie melkchocolade liever zonder toegevoegde suiker heeft. Want zelfs dát kan dus gewoon!
Wie graag suikervrij wil genieten doet er goed aan ook even bij de 100% repen te kijken.
Ingrediënten: cacaomassa, melkpoeder (25%), cacaoboter.
Kan sporen van noten bevatten.
Voedingswaarde per 100 gram: 580 kcal, 51g vet waarvan 30 verzadigd. 15 gram koolhydraten, 10 gram suiker, 18 gram eiwit, 0,23gr zout.
Nb. de suiker in de voedingswaarde is dus geheel uit cacao & melk afkomstig.
X –
Het eerste hapje: overweldigende smaak, even wennen… Het tweede hapje: hmm, lekker en ik proef nu meer zachtheid. En het derde hapje? Die doet verlangen naar een vierde hap!
Juul Slits –
Voor een flink pure melk heb ik liever die van Zotter (80% of beter nog 70%). Deze schaduwmelk, zoals hij prachtig heet, is mij iets te knapperig, te hard. Zou wellicht ook te maken kunnen hebben met de temperatuur, maar toch ga ik terug naar favoriet Zotter.