Beschrijving
De bean to bar chocolademakers uit Rotterdam van Heinde & Verre werken als echte vakmensen, met de verschillende technieken die ze als chocolademakers hebben om de mooiste of interessantste smaken uit de cacao in de chocolade over te brengen. Van het roosteren op verschillende temperaturen tot het laten rijpen van de chocolade.
Een ander mooie ‘techniek’ die in de wereld van de kleinere bean to bar makers niet héél veel naar voren komt gebruiken ze ook, specifiek in de ‘Dutch Original ‘serie: blenden.
Blenden oftewel verschillende cacaosoorten van verschillende herkomst mengen. Het heeft soms een wat negatieve lading gekregen. Dat komt omdat de grote fabrieken die leveren aan de supermarkten het vooral gebruiken om goedkope anonieme matige cacao bij elkaar te gooien waarna er anonieme massa/bulkchocolade ontstaat. Daar heeft het blenden van een goede chocolademaker (dat kan ook een grotere chocoladefabriek zijn natuurlijk) die goede cacao gebruikt echter niks mee te maken: dat is eigenlijk een kunst.
Het is mooi dat veel mensen beginnen te ontdekken dat chocolade zo anders proeft afhankelijk van de herkomst en het fermenteren en drogen van de cacao (en de invloed van het weer gedurende een bepaald oogstjaar, etc) maar wij zijn van harte voorstander de kunst van het blenden ook in ere te houden. Zolang je goede cacao gebruikt & een eerlijke prijs betaald is daar helemaal niks mee – integendeel – soms kunnen er pareltjes ontstaan die perfect uitgebalanceerd zijn en je na het proeven verbluft en verstild achter laten. We denken dan zeker ook aan de Abstract Chocolate Science van Soma die het ene jaar gewoon heel goed en het andere jaar fenomenaal en welhaast onovertroffen is.
Enfin, blenden dus. Dat doen de heren van Heinde & Verre hier ook. In de ‘Dutch Original‘ series, waarin ze teruggrijpen op het cacao & chocoladehistorie van weleer. Mooi is ook nog dat de Dutch Originals bewust extra vriendelijk geprijsd zijn, om zo hopelijk meer mensen te winnen voor goede chocolade. Zijn we zeer voor. Voor goede chocolade mag best meer betaald
Omschrijving van de makers: “De traditionele Nederlandse chocoladetraditie staat bekend om de kunst van het mengen van premium cacao. We hebben een harmonieuze mix gemaakt van biologisch gecertificeerde cacao uit Latijns-Amerika, het Caribisch gebied en Indonesië. Dit zorgt voor een reep met een royale, gelaagde en aanhoudende smaak.”
Smaakomschrijving van de makers: “Warme uitgebalanceerde mix van noten, bloemen en kruiden. Aangename bite, de melt is precies goed en een lange chocoladeachtige afdronk met een vleugje koffie.”
De gebruikte cacao komt uit: Peru (Ucayali), Dominicaanse Republiek (Öko Caribe) en Bali (Kerta Semaya Samaniya Farmers)
De gebruikte cacao is bio maar de chocolade is zelf niet biologisch gecertificeerd.
Ingrediënten: cacao, cacaoboter (totaal 71%), suiker, zonnebloemlecithine.
De gebruikte suiker is Nederlandse bietsuiker.
Inhoud: 70 gram (2×35 gram).