Beschrijving
Dat witte chocolade alleen maar zoet en saai is – dat hoeft echt niet.
Bij veel supermarktrepen wordt de cacaoboter ontdaan van smaak, door het zogeheten ‘deodoriseren’ (ontgeuren) – eigenlijk zoals veel bewerkingen van de chocolade daar simpelweg uit noodzaak: de gebruikte cacao is niet van goede kwaliteit, oftewel: niet echt heel lekker. Zo goedkoop mogelijk, en met kunstgrepen (vinden wij het) wordt er dan nog wat van gemaakt. Met extra toevoegingen, met flink hoog roosteren (aanbranden) en een paar scheppen extra suiker. En dus zelfs de smaak verwijderen voor de cacaoboter in een chocolade belandt.
Enfin, zo gaat het hier – begrijpt u – niet.
Deze chocolade van Heinde & Verre is zeker ook een witte chocolade, maar zéker ook smaakvol – gewoon van zichzelf. En goed ook. En daarmee leuk voor én wie altijd al graag van (goede) witte chocolade geniet, maar ook wie zich eerder minder goede ervaringen had met wat er zoal in de supermarkt ligt dat geen andere smaak in zich heeft dan zoet en nog meer zoet.
Smaaknotitie van de makers: lychee, slagroom, cacao, grenache blanc wijndruiven, vla, levendige fruitige afdronk.
Wij proefden de eerste keer en proefden om te beginnen vooral een sterke smaak van….banaan! Kan natuurlijk ook per batch wat verschillen, maar mooi hoe er veel fruitigs te proeven is, ook in witte chocolade. En ook de romige structuur bevalt ons wel.
Ingrediënten: cacaoboter, bietsuiker, koemelk, zonnebloemlecithine.
Allergienotitie: bevat melk.
Gemaakt met melk & bietsuiker uit Nederland, en cacao uit Peru. Oftewel… ingrediënten van ver en van dichtbij gecombineerd. Van Heinde & Verre dus.
Mooi stukje extra achtergrond over deze chocolade, de cacaoboeren die de cacao ervoor verbouwen, etcetera, op de site van Heinde & Verre zelf, en wel hier.
Verder over de maak schreven de makers:
“Levendige Peru White 37%, de geheel natuurlijke witte reep zonder enige toevoegingen. De natuurlijke smaak van deze chocolade is zo levendig, rijk en romig dat er geen vanille of smaakstof voor nodig is. Houd er rekening mee dat aangezien we geen toevoegingen hebben
gedaan aan deze witte chocolade, de reep zich gedraagt als verse zuivelproducten. Het moet binnen een dag of zo worden geconsumeerd, anders verliest het zijn delicate en frisse smaak.”
Goed te weten: vanaf oktober 2021 hebben we de nieuwe versie, de Gold Piura Peru. Het idee blijft: een heerlijke witte chocolade – van cacao uit de regio Piura in Peru.
Nancy –
heerlijk! complexe geur en smaak, als je het zakje openscheurt komt de geur je tegemoet, heel onverwachts de eerste keer, ik had niet zo’n complexe smaak verwacht van witte chocola, echt een reep om kleine hapjes van te nemen en echt rustig te laten smelten op je tong en te genieten van de smaken en niet gewoon snel hap slik op te eten, ik denk dat dit lekker gaat zijn met champagne/mousserende wijn/cider dus de volgende keer dat ik dit bestel ga ik dat proberen
Alexandra Constance –
…behoor je al tot de leeftijdsgroep, die over “vroeger” kan spreken? De aparte geur, het gevoel, als je kauwt, de smaak, eerst voorin je mond, dan vult het je keel en een langdurige nasmaak. Deze witte chocolade is als die van vroeger! De geur komt volledig terug in de smaak: zachte cacaoboter, melk, de geur van echte boeren vanillevla(niet de smaak), Iets van noten, ook iets van bloemen. Eigenlijk, de geur, die je tegemoet komt, als je een goeie chocolaterie binnenstapt. Die smaak zit gevangen in deze tabletjes. Je treft dit maar zelden en je vergeet het niet meer.
Anne –
Zachte romige witte chocolade, bijna verwarmend. Licht fruitig zonder zuur te smaken. Diepe smaak, interessante witte chocolade, veel smaken die ik nog niet helemaal in woorden kan omschrijven. Naast de fruition is dit tweede favoriet !