Beschrijving
Niet eens zo heel lang geleden was er amper iemand die ooit van goede chocolade van cacao uit Vietnam had gehoord. Natuurlijk – Marou Faiseurs de Chocolat – heeft vanuit Ho Chi Ming City veel betekent – al moeten we gelijk zeggen – er zijn er meer – die we ook niet mogen vergeten. Maargoed, laten we dus wel zeggen dat het heel erg mooi is dat de cacao uit Vietnam een kleine opleving kent – en er erg mooie chocolade gemaakt van wordt.
Zo ook deze 70% van Krak die in het chocoladelab van Mark Schimmel tot een fijne reep is omgetoverd.
Deze versie is gemaakt met cacao van de mensen die ook het Vietnamese craft chocolademerk ‘T-Bros’ hebben gestart – chocolade makers vanuit Vietnam, opgericht door Truong Minh Thang en Nguyen Duy Thong. De cacao is ‘Anh Em B10’ van de oogst van 2021. B10 is dan weer het fermentatieprotocol – het mooie is dat ze de cacao direct bij de cacaoboeren (uit de regio Dak Lak) inkopen en zelf fermenteren en drogen. Zo kunnen ze zorgvuldig de smaakontwikkeling in de cacao controleren.
Anh Em Cacao Co. werd in 2017 opgericht door twee schoolvrienden – Truong Minh Thang en Nguyen Duy Thong – die een passie delen voor cacao en chocolade. Nadat ze zich realiseerden dat de kwaliteit van de in Dak Lak geproduceerde cacao voor verbetering vatbaar was, deden ze onderzoek naar microbiële biodiversiteit en processen na de oogst om het smaakpotentieel van de bonen te optimaliseren.
Deze cacao zou de basis worden voor sommige van de bekroonde chocolades die Truong en Nguyen begonnen te produceren via hun merk Tbros. Anh Em is trots op de kwaliteit die ze samen met de boeren hebben bereikt en wil de producenten en hun gemeenschappen nog meer ten goede komen. Daarom exporteert Anh Em deze bonen naar Europa en de rest van de wereld.
Ingrediënten: cacao, rietsuiker, cacaoboter.
Allergienotitie van de makers: vegan, vrij van noten, soja, melk en gluten.
Gemaakt door Krak Chococolade, Julianalaan 100 te Ermelo.
Awards: bekroond met goud bij Academy of Chocolate 2022
Tina –
(nb. review over de vorige Vietnam chocolade van Krak)
Wat een lekkere en bijzondere chocola. Een licht groffe structuur in de mond. Verder een heel klein bittertje en een geweldige fruitige smaak. Terechte prijswinnaar bij de Chocolate Awards. Voor mensen die een keer een bijzondere -niet standaard- pure chocolade willen proeven: dit is zeker een aanrader! 🙂
Hugo –
(nb. review over de vorige Vietnam chocolade van Krak) Door de iets ruwere structuur en de smaken geeft het mij (en mijn partner) een cocos ervaring, een van onze favorieten.
Merijn Geus –
Vrij stevige en tikkeltje zure smaak. De structuur is wat korrelig, poederig.
Alicia –
Een van de lekkerste chocoladerepen die ik tot nu toe heb geproefd. Intense smaak, vrij zuur, tropisch fruit, klein bittertje in de nasmaak.