Beschrijving
Gemaakt met vanille uit Papantla, Mexico. Een plek groot om vanille, en misschien wel de plek waar het voor het eerst gebruikt werd. In ieder geval al eeuwen, en ze hebben er ook een mooie legende over. Zie daarvoor de engelstalige wikipedia pagina. Een legende over twee geliefden, onthoofd door een priester. En waar hun bloed vloeide begon een prachtige orchidee te bloeien.
Een van de oprichters van Kuná komt oorspronkelijk trouwens ook uit Mexico. Verklaart vast deels voor de keuze van vanille als toevoeging aan deze chocolade.
En een chocolade als deze, waar vanille bedachtzaam is toegevoegd, vinden we prima. Dat er in de supermarkten in elke reep wel wat nep-vanille (vanille-aroma) bijgevoegd wordt, naast de andere toevoegingen, om de matige cacao te maskeren, vinden we dan weer typerend voor wat we met z’n allen veroorzaakt hebben.. Chocolade als snoepgoed, zo goedkoop mogelijk, cacao als bulkproduct betaalt enkel per kilo en voorbijgaand aan kwaliteit. En daarna in de fabriek opkalefateren met allerlei trucs. Zoals nep-vanille, een grote overdosis aan suiker en achja, u merkt, we hebben zo onze meningen.
Deze chocolade echter… direct vanuit Ecuador in Nederland bij Clearchox gekomen. En vanuit hun magazijn in Heteren komt het dan bij ons. Afgelopen februari hebben we nog met bovengenoemde mede-oprichter (Luis) aan tafel gezeten, na het chocoladefestival Chocoa in de Beurs van Berlage. Met trouwens ook de mensen van Soklet aan tafel, en de heren van Clearchox. Wat we maar willen zeggen.. voor goede chocolade is goede cacao essentieel, voor eerlijke chocolade is eerlijke cacao essentieel. En om dat alles te waarborgen is direct contact een groot goed. Want als u nog eens zou vragen om foto’s van de cacaoboerderij in Ecuador kunnen we met een simpel mailtje navraag doen en de foto’s delen. We krijgen gelukkig genoeg vragen, meestal overigens over smaak en niet over hoe en wat precies met de cacao, wel merken we genoeg reacties van mensen die snappen dat chocolade als deze die in alles verder gaat ook niet moet worden vergeleken met de kiloknallerchocolades (plofchocolades?) in de supermarkt.
We hebben verder niet gigantisch veel chocolades met vanille. Amano is een (andere) uitzondering, met in elke reep van ze vanille. En daarom ook mooi dat het bij Kuná om die ene reep gaat. En gebruikt is als smaakvolle toevoeging. Dat waarderen we.
Ingrediënten: cacaobonenen, oersuiker, cacaoboter, vanille.
Allergienotitie van de makers: geproduceerd in een omgeving waar geen noten, melk, pinda’s, gluten, sesam of soja worden verwerkt.
Est –
Mmmmm… vanille in pure chocolade kan echt lekker zijn!