Beschrijving
Een chocolade zonder suiker tegevoegd, in plaats daarvan zit er de natuurlijke zoetstof erythritol aan toegevoegd.
Cacao is overigens zoals u hopelijk wel bekend afkomstig als pit van een vrucht, en daarmee van zichzelf ook zeker niet suikervrij (of vetvrij). In de chocolade zit dan in totaal 43 gram vet, waarvan 25.5 verzadigd. 38 gram koolhydraten, waarvan 33 gram suikers.
Maar dus 0,0 aan toegevoegd suiker. Even dat u het weet.
Zelf zijn de Chocoladeverkopers niet vies van een beetje suiker in hun chocolade, maar we merken dat voor veel mensen het ontbreken van toegevoegd suiker een grote pré kan zijn, zie ook de populariteit van de 100% chocolades (100% cacao, 0% suiker).
Dit is zeker ook een reep voor mensen die minder suiker willen, en dat doen omdat ze dit beter voor hun gezondheid vinden.
Daarbij is het ook nog eens zo dat de maker Domantas Uzpalis deze cacao op een andere manier verwerkt, waardoor meer van de antioxidanten behouden zouden blijven. De precieze uitleg zullen we hier niet weergeven, die mag je zelf in de verpakking lezen. Wat in ieder geval voor de maker vooropstaat is dat hij een chocolade gecreëerd heeft met (zo hij claim) 4x meer antioxidanten dan in standaard pure chocolade, een proces waarbij de rijke hoeveelheden aan endorfine, antioxidanten, mineralen, vitamines die allen van nature in cacao voorkomen, bewaard blijven.
“Opgedragen aan hen die weer hun eigen biologische lichaamsprocessen willen beheersen”
Zelf oordelen we (Chocoladeverkopers) vooral naar smaak, en kiezen we liever voor zo’n prachtige speciaal gefermenteerde reep die mooi smaaktonen naar voren tovert, in plaats van heel erg met onze gezondheid bezig te zijn als we chocolade eten. We vinden de smaak van deze reep ook…nouja niet naar onze voorkeur, maar dat blijft subjectief. Ben je zelf wel erg bezig met gezonde chocolade, gezonde stofjes, en heb je een afkeer van suiker, dan is deze reep zeker geschikt om eens te proberen. De gezondheidsclaims zijn er, de reep is ontwikkeld met ongespecificeerde wetenschappers, en de cacao komt van eerlijke bron. Zelf vinden we wat suiker in onze chocolade niet erg (en wel lekker) of kiezen soms liever voor een 100% reep, maar voor de liefhebbers van net wat zoeter maar dan wel zonder toegevoegd suiker, en gemaakt volgens een procedé waarbij meer fijne stofjes actief blijven of zouden blijven – erg de moeite. Ook in een prachtige mal trouwens, Domantas van Naive is een echte (chocolade) kunstenaar in alle opzichten, en de kleur van de reep is erg paarsig, en prachtig.
Ingrediënten: Molecules cacao, erythritol, cacaoboter.
De cacao komt uit Chuncho, Peru.
Allergienotitie van de maker: kan sporen van melk, gerst en noten bevatten. Inhoud 57 gram.
Voedingswaarde:
kCal: 599
Vet: 43 gram
Waarvan verzadigd 25.5 gram
koolhydraten: 38 gram
waarvan suiker: 33 gram
eiwitten 9.5 gram
zout: 17 mg.
Anneke –
Ik heb deze chocolade uit nieuwsgierigheid gekocht. Misschien zou ik beter een beoordeling kunnen schrijven als ik deze reep eerlijk had vergeleken met andere repen van Naive, of met andere chocolade met erythritol, maar dit is mijn eerste ervaring met beide.
Deze reep heb ik nu wel al meerdere malen geproefd, over de laatste dagen. Ik vind hem wel lekker, maar ik moet zeggen dat het niet-standaard mondgevoel de smaakbeleving toch wat overheerst. De chocoladesmaak blijft vrij vlak, en heeft in eerste instantie zelfs heel even iets kartonnigs. De structuur van de chocola is wat anders dan een 70% chocolade met suiker. Het voelt iets vettiger dan normaal, het smelt niet zo romig maar heeft iets heel licht wasachtigs. Het vettige gevoel doet me denken aan een light versie van AMMA Theobroma Grandiflorum Cupuaçu 80%. Verder geeft de erythritol een beetje een koud mondgevoel. Over de eventuele gezondheidseffecten van al die werkzame stoffen kan ik (nog) niets zeggen ;-).
Gosia –
– De verpakking is beeldschoon en trok me aan om. Zoals altijd heb ik met interessen daarbij aangesloten informatie gelezen.
– De vorm van de reep zoals altijd interessant en anders.
– De kleur bruin, een beetje roodachtig.
– De geur niet zo intensief zoals bij andere Naive chocolades. Hij ruikt naar cacao, klein beetje zoetig, een beetje boterachtig.
– Mijn eerste indruk, als het over smaak gaat, was: afschuwelijk. Maar later heb ik nog een stukje geproefd en het was wat beter. Nu na een paar dagen kan ik zelfs zeggen, dat ik een beetje plezier in het eten van deze chocolade vind. Eerst voel ik bitterheid die een beetje op walnoten lijkt. In nasmaak blijft er ook iets bitters en nootachtigs. Eerste keer heb ik chocolade met erythritol geproefd.
– Hij smelt niet zo makkelijk zoals andere chocolade van Naive.
– Ik ben van plan om chocoladetruffels ermee te maken. Hopelijk door die niet echt ingewikkelde smaak kan ik beter andere extra ingredienten gebruiken en proeven.