Beschrijving
Verbluffend!
Voor de Nano Lots serie zoekt Domantis van Naive naar extra speciale cacao, die in kleine oplage tot chocolade wordt gemaakt. De allerbeste cacao die hij vinden kan, waar hij pareltjes mee maakt. Dat zeggen we niet zomaar ter promotie, dat vinden we ook echt. Of het nu om de mooie Venezuela cacao gaat, de Qori Peru cacao… wij zijn er weg van. En dat geldt ook voor deze chocolade, misschien nog wel de meest bijzondere van het stel – namelijk een 100% cacao chocolade, maar dan wel eentje die ons bij het proeven echt wist te raken. Want nee, dit smaakt niet zoals wij 100% chocolade kennen, toch vaak wat heftig, natuurlijk het hoeft bij goede chocolade niet bitter te zijn, maar dan zit er toch wel vaak een zuurtje in dat dan de overhand wat meer krijgt, en sowieso is het dan toch dikwijls nog wat aan de heftige kant als je – zoals wij – vooral 70% cacao gewend bent. Maar hier… valt veel in te proeven, overweldigd niet, zodanig dat we bij het proeven echt even opnieuw achterop de verpakking moesten kijken of er echt geen suiker in zat. Nee dus.
De maker omschrijft de smaak als: notige tonen, romig, licht houtig en leer. En zegt verder: een dynamisch en krachtig smaakprofiel dat eindigt in verfrissende tonen van hazelnoot en leer.
Wij verbazen ons vooral over hoe toegankelijk deze chocolade is, dit is wel een chocolade waar je HEEL goed mee kunt beginnen als je nog nooit 100% cacao op hebt. De geur en smaak heeft de maker al mooi omschreven dus daar voegen we hierbij niks aan toe. Het is een romige reep, met wat meer cacaoboter, maar niet zodanig dat het zorgt voor minder smaak (wat soms kan gebeuren), en de smaak blijft heerlijk lang in je mond.
We hopen dat de liefhebbers van 100% chocolades (best een grote groep onder onze klanten, vinden we ook leuk, chocolade gaat tenslotte om cacao – ook al vinden we het zelf vaak het allerlekkerst met wat suiker er bij) hiervan zullen smullen, wij in ieder geval wel van het exemplaar dat we openden.
Het mooie is dat de maker er ook een uitgebreide beschrijving bij zet. Daarin zegt hij onder meer dat hij nooit echt fan was van 100% chocolade, dat hij ze vaak als machine olie vond proeven (hihi). En dat het echt een uitdaging was om deze reep naar zijn smaak te krijgen, dus hij vraagt te proeven met een ‘open mind and forgiving heart’ – maar dat is in onze ogen echt niet nodig (naast dat het altijd goed is) want wij zijn voor de volledige 100% overtuigd.
Er staat in de verpakking ook nog een mooi uitgebreid verhaal over hoe de cacao in Java z’n geschiedenis kent, met onder andere een rol voor de Nederlandse bioloog van Hall die er in de jaren 1910-1920 cacao introduceerde. Zo krijg je ook mooie achtergrond over de ‘Java Red’ cacao die hier gebruikt is, een kruising van lokale criollo cacao met trinitario cacao uit Venezuela (Ocumare regio). En natuurlijk informatie over hoe de cacao gefermenteerd is, alles wat je weten wil. We zijn in ieder geval erg verheugd dat Domantis zich eens aan een 100% gewaagd heeft.
Ingrediënten: cacao (100%).
Allergienotitie: kan sporen van melk, sesam en noten bevatten.
Inhoud 50 gram.
Ter ere van ons jubileum hebben we speciaal bij Naive deze Nano Lots mogen bestellen (normaal kunnen we enkel de ‘gewone’ repen bestellen, via de gewaardeerde tussenhandelaar – die zijn overigens ook al enorm speciaal), en we zeggen er ook maar even bij – wat hoger in prijs dan de rest van het assortiment van Naive, maar dat vinden we ook logisch, en we hebben omdat het voor ons jubileumjaar is extra ons best gedaan de prijs acceptabel te houden (bij Naive zelf is deze reep al niet meer beschikbaar, in de USA wel en daar 15 dollar/13 euro)
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen