Casa Cacao – Piura Peru Puur 66%

10.50

Pure origine chocolade met 66% cacao uit Piura, Peru van coöperatie Norandino (oogst 2019)

Met fruitig zure smaaktonen van oa passievrucht en sinaasappel

Op voorraad

Artikelnummer: CACP1 Categorieën: , Tag:

Beschrijving

Pure origine chocolade gemaakt met 66% cacao van coöperatie Norandino, vanuit Piura Peru. Gemaakt van de cacao oogst van 2019 zoals de makers er mooi bij vermelden. Zeer terecht, omdat de cacao oogst nou eenmaal per jaar anders zal zijn. De cacao vrucht groeit natuurlijk zeer afhankelijk van de weersomstandigheden en dat is absoluut ook te proeven in de cacaobonen en in de chocolade die daar uiteindelijk mee wordt gemaakt. En ook leuk om op die manier bij het proeven te kunnen vergelijken. Zo kun je dezelfde cacao van dezelfde coöperatie proeven bij verschillende makers (we noemen het maar een horizontale proeverij) maar ook een ‘verticale proeverij’ houden waarbij je de verschillende oogsten proeft. Daar moet je misschien wel een erg groot chocoladeliefhebber voor zijn (wij vinden het leuk, af en toe) maar gewoon zo van deze chocolade genieten en bedenken waar het vandaan komt, het werk dat de cacaoboeren (gelukkig voor een eerlijke prijs) er voor hebben gedaan, de cacaoboom die langzaam groeit en na vijf jaar vruchten draagt. De pitten van de cacaovrucht, de cacaobonen – die daarna zorgvuldig gefermenteerd worden en drogen. En dan… het werk nog van de chocolademaker die roostert, maalt. En zo komt het bij jou, en mag de chocolade in je mond deze reis voltooien. Alle reden om er met wat aandacht van te genieten – wat ons betreft.

Voor wie het elders nog niet las: Casa Cacao is de chocolademakerij van El Celler de Can Roca – alom geloofd en bekroond – als een van de beste ter wereld. De gebroeders Roca koken er – naar het schijnt – magistraal. Jordi Roca verzorgt de verbluffende desserts en ging enkele jaren terug op reis naar Zuid-Amerika om de cacaoplantages te bezoeken, de bron van chocolade te ondekken, de cacao. Uit de reis ontstond een boek (ook Casa Cacao geheten, zeer de moeite waard, wat ons betreft) en het plan om in Girona in de buurt van het restaurant ook zelf van cacaoboon tot chocoladereep te laten zien (en proeven) wat chocolade is, en wat er zo mooi aan is. En ja, dat is inclusief aandacht en respect voor de herkomst van de cacao.  Zoals het – wat ons betreft – ‘hoort’. Erg mooi dat ook smaak grootheden als de gebroeders Roca de liefde voor chocolade willen overbrengen. Hopelijk proef je dat ook in deze en hun andere chocolades. Zoals je van een restaurant met drie Michelin sterren mag verwachten is de prijs ook in de wat hogere richting. Maar wat ons betreft mag je voor goede chocolade ook wel echt wat meer neertellen en is het juist een schande dat het bij het overgrote deel van de repen in de supermarkt enkel maar gaat om zo goedkoop mogelijk snoepen, meestal zonder zelfs maar enige herkomst te vermelden. Maar dat is een ander verhaal, laten we het nu hebben over de smaak:

Smaakprofiel: Zeer zuur, passievrucht, sinaasappel, meloen en grapefruit 

Wij moeten zeggen dat we het zuur heus wel vinden mee vallen (‘zeer zuur’ zouden we het dus niet noemen) – maar de fruitige zuurheid is zeker te proeven, en wat ons betreft smaakvol.

De makers zeggen verder:  “Cacao uit het meest prestigieuze cacaoproducerende gebied in Peru, waar de zogenaamde “witte cacao” de boventoon voert, verzameld door kleine producenten in het gebied. In de workshop van Casa Cacao selecteren we de cacao met de hand, roosteren we, kraken en ziften we de bonen, voegen we biologische rietsuiker toe en concheeren we deze voor minimaal 48 uur.”

Ingrediënten: cacao, suiker.

Allergienotitie van de makers: kan sporen bevatten van noten, melk, gluten en soja.

Maker

Casa Cacao

Extra informatie

Gewicht

80 gram

Herkomst Cacao

Cacao percentage

66%

Tot chocolade gemaakt in

Spanje

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Casa Cacao – Piura Peru Puur 66%” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0.000 items
Inschrijven wachtlijst. Laat je emailadres achter. Je krijgt dan automatisch een mail als deze chocolade weer op voorraad is.