Beschrijving
Leuk! Standout maakt nu ook twee limited edition chocolades – van heel specifieke kleinschalige cacao en dus redelijk beperkt gemaakt. Hoeveel er dan van zijn weten we niet precies, maakt ook eigenlijk niet uit – voor ons gaat het niet om hoe gelimiteerd het wel of niet is, maar om het gebruik van heel specifieke en uitstekende kwaliteitscacao, en daar dan weer een mooie chocolade van maken.
In dit geval een chocolade waarbij de cacao van de Norandino coöperatie in Peru komt, en dan specifike een microlot die ze ‘Piura Yahuanduz’ noemen (oogst van 2022), afkomstig van drie specifieke cacaoboeren – zie ook de omschrijving hieronder.
Met smaaktonen omschreven door de maker als: gedroogde pruim, tropisch fruit en citrus.
Omschrijving van de maker: Deze bijzondere cacao is afkomstig van drie cacaotelers (Gregoria Chanta, Marcos Julca en Eradio Zurita), wier voorouders water vonden in de uitlopers van het hogere deel van het Droge Bos van de Adanjo-gemeenschap, dat tegenwoordig wordt beschermd door een Original Beans-conservatieproject. Deze kleine bron is genoeg om door elk van de drie boeren 1 Ha gevarieerd cacaobos te cultiveren. De cacao bevat ongeveer 90% witte bonen, omdat deze bonen worden verbouwd in een gebied dat zo afgelegen is dat commerciële hybriden het nooit hebben bereikt – het zou een van de puurste Piura Blanco-genetica kunnen zijn die tegenwoordig bestaat.
Ingrediënten: cacaobonen, suiker.
Allergienotitie: kan sporen van melk bevatten.
70% cacao. Biologisch. Gemaakt in Zweden door Standout.
Verdere informatie over de cacao:
Cooperatie: Norandino.
Regio: Piura, Peru
Biodiversiteit: groeit tussen mango, sinaasappel, avocado, cassave en gember
Hoogte: 634m boven zeeniveau
Fermentatie: houten kisten, 6 dagen (4 turns)
Drogen: zonegedroogd op gaas, 6-8 dagen
Grootte oogst: 1000kg (of nog preciezer 16 zakken van 63kg)
Leuk extraatje: de ‘Chocolate Hunter‘ testte de reep, en geeft een score van 93/100 – merkt de fruitige en moutige smaaktonen in positieve zin op, maar vind er wel wat te veel herbale smaak in blijven – en wat te veel bitter, en daarmee niet helemaal in balans naar zijn smaak. Het herbale zit er zeker in, het bitter vinden wij erg meevallen en juist bij een chocolade met best wat zuur zoals deze wel prettig om iets van tegenwicht te bieden. Maar mooi om zo een heel serieuze bespreking te lezen – en de meningen zullen altijd verschillen. De Chocoladeverkopers zijn het beiden eens dat het toch best een zuur reepje is, en dat er veel te proeven is – de balans, daar zijn we nog niet direct over uit. Maar over de structuur verschillen de meningen wel gelijk: chocoladeverkoper Paul waardeert de zachte structuur, chocoladeverkoper Emma vind ‘m net iets onprettig plakkerig. Zo zie je maar. Maar eigenlijk is het hierin ook wel een herkenbare Standout chocolade, nooit de meest subtiele helemaal perfect uitgebalanceerde chocolades misschien, maar wel uitgesproken smaakvol – het zal er ook aan liggen dat er geen extra cacaoboter wordt toegevoegd.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.