Beschrijving
70% chocolade van Original Beans met cacaonibs. De gebruikte cacao voor deze bijzondere chocoladereep komt uit het Udzungwa park in Tanzania. Via Kokoa Kamili.
Van Original Beans: “In de dorpen rondom het betoverende Udzungwa Mountains National Park locale cacaoboeren begonnen goede Trinitario bonen in biologische cacao tuinen. Het park herbegt Tanzania’s bedreigde olifanten, vriendelijke reuzen die migreren van de bossen naar de savanne. Daarvoor zijn door mensen gemaakte hekken nodig om ze uit de velden van de boeren te houden en te zorgen voor een vreedzaam samenleven. De aankoop van de Cru Udzungwa steunt de ondernemende boeren en daarmee het beheer van de parken en de olifanten.”
De smaak
“Verwarmende chocolade met crispy nibs en tonen van sinaasappel en toffee.” (Original Beans)
Je kunt een uitgebreide recensie lezen bij C-Spot. waar de reep 4 sterren krijgt en de smaak ook uitgebreid omschreven wordt.
Bij Chocoa 2017 hadden wij de Udzungwa mee, als combinatie bij een PX sherry. De sherry, Nectar van Gonzalez Byass was licht gekoeld. We kregen veel enthousiaste reacties, zowel op de combinatie als op de reep, en zeker ook op de sherry – die gewoon verkrijgbaar is bij de Gall & Gall.
Awards: won een ster bij de Great Taste Awards 2017
bram –
Meestal ben ik geen fan van nibs, en ook niet van de aromas van kersen of gekonfijte sinaasappel in chocolade; maar deze chocolade is absoluut de uitzondering die de regel bevestigd.
De smaak begint met cacao, een tikje zurig, en gaat al snel over naar de gevreesde sinaasappel en kersen, maar al snel komen ook hints van o.a. noten en karamel naar boven en wordt de smaak aangenaam complex. De textuur is redelijk korrelig, dankzij de nibs, wat bij deze chocolade verassend goed past.
Een goede combinatie met PX sherry en rum (en andere drank met donkere karameltonen) maar ook zonder een lekkere, complexe chocolade.
Anneke –
Omdat ik eigenlijk steevast naar mijn Original Beans favorieten grijp, heb ik pas kort geleden kennisgemaakt met deze. Stom!! Echt zalig. Ik proef inderdaad sinaasappel en caramel, zoals ook op de verpakking staat. En ik kan beamen dat hij heel goed overeind blijft bij sterke drank. Daar word ik dus intens gelukkig van. Een stukje van deze met een beetje mezcal (Reposado Ilegal special edition, om precies te zijn). Of met Hibiki Japanese Harmony whisky. 🙂 🙂
Felix –
Ik denk dat ik mijn favoriete pure reep heb gevonden.
Het heeft karakter en met de nibs een aangename textuur die net een beetje terugbijt. De smaak past ook goed bij een kruidenthee, moet ik zeggen. Een goede pure reep zonder experimentele smaakjes of andere poespas.