Beschrijving
Ok, de chocolade heet eigenlijk ‘apple crisp’ maar dat is op z’n Amerikaans en hier in Nederland kennen we het toch vooral als appel crumble, of appelkruimel / appelkruimeltaart.
Hoe dan ook maakt Raaka hier in een pure chocolade (met cacao uit Oeganda- Semuliki Forest) een mooie interpretatie daarvan.
Met niet alleen (uiteraard) appel, maar ook stukjes haver, een snufje olijfolie, ahornsiroop – en fijne bijpassende specerijen als kaneel en een klein beetje nootmuskaat.
Oftewel – een beetje als een appelkruimeltaart, maar dan als een mooie chocoladereep.
En zoals bij alles van Raaka gemaakt met ongeroosterde cacao. Over wat er dan aan goeie stofjes net wat meer overblijft (antioxidanten) gaan we het niet hebben want dat is een complex verhaal en bij lage temperatuur roostering (zoals bij de meeste craft chocolate) is dat toch al het geval – bovendien willen we de complexiteit van voedsel niet plat slaan tot ‘dit is goed en dit is slecht’ of ‘dit moet je nemen voor dat positieve effect’ maar voor de smaak betekent het in ieder geval, in het geval van Raaka, dat er telkens weer een mooie heldere, krachtige en fruitige smaak van de cacao doorkomt. Eigenlijk een beetje het tegenovergestelde van de veelal donker gebrande supermarktrepen van cacao uit Ivoorkust die veel mensen toch als standaard chocoladesmaak in hun hoofd hebben. Ook daar kan natuurlijk altijd weer verschil in zitten maar dat voor veel mensen de gebrande donkere smaaktonen kenmerkend zijn voor chocolade, onderdeel van ‘chocoladesmaak’ staat buiten kijf. Dat dat niet zo hoeft te zijn natuurlijk net zo goed. Daarom is het zo fijn dat er meer is, en dat er makers zijn als Raaka die (doordat ze de cacao nooit roosteren, wat toch wel speciaal is binnen craft chocolate) daar een eigen draai aan geven, en zo eigenlijk ook een klein beetje rebels zijn – want oei, wat zijn er al veel stemmen geweest die ‘raw’ chocolade associëren met juist minder kwaliteit, of met allerlei verzinsels komen waarom je cacao toch echt moét roosteren. Dat is ook reden dat Raaka hun chocolade unroasted noemt (eerder virgin, en daarvoor dus raw) – om een beetje weg te blijven van die associatie. Wij houden overigens absoluut ook van geroosterde cacao in onze chocolades, het is deels ook de kern van het werk van de chocolademaker om met een subtiele en passende roostering de smaaktonen uit de cacao hier wat te dempen en daar wat naar voren te laten komen – een prachtig ambacht – maar Raaka toont voor ons (samen overigens met een aantal repen van Paccari) dat we met veel plezier en trots ook ongeroosterde cacao aanbieden, en daar absoluut van genieten. En daarnaast is Raaka telkens weer inventief met wat ze nu weer bedenken met hun smaken. Of dat nu is van cacao die gestoomd wordt boven rode wijn (een reep die ze helaas niet meer maken, het proces was te bewerkelijk – maar we herinneren ons deze pinot noir chocolade met veel plezier), of gerijpt in bourbonvaten, of met gewoon hele treffende smaaktoevoegingen, zoals hier de apple crumble.
Ingrediënten: cacaobonen, rietusiker, cacaoboter, haver, appel, olijfolie, maple siroop, kaneel, nootmuskaat, zout.
Inhoud 50 gram.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen