Beschrijving
Met deze chocoladereep heeft Rózsavölgyi toch wel iets bijzonders gemaakt. Of het eerder gedaan is? We weten het niet precies – maar het zou goed een unicum kunnen zijn – en anders toch wel bijna.
Cacao begint aan een boom. De cacaovrucht. Die wordt geoogst, de pitten worden uit de cacaopulp (vruchtvlees) gehaald en de pitten / peulen worden gedroogd en verwerkt. Dan worden ze na het roosteren van hun harde schil ontdaan en hou je de cacaonib over. Die maal je en even later…chocolade. Oh ja, en de schilletjes – die worden vaak als compost gebruikt.
Maar wat als je de schil er nou niet af haalt? En ook het cacao vruchtvlees verwerkt?
Nou dan krijg je dit…Chocolade gemaakt van cacao + cacaoschil + fruitpulp!
Bepaald niet gebruikelijk – er wordt her en der wel eens thee van gezet – maar het is hard spul, daar ga je toch geen chocolade van maken? Enfin, Rózsavölgyi deed het wel. Van biologische (en gewassen) cacao. Inclusief schil vermalen.
Daarmee meer mineralen, meer vezels – vooral niet kiezen specifiek om gezondheidsredenen – we vertrouwen Rózsavölgyi in dat ze goed zullen testen dat de chocolade aan alle eisen voldoet, maar zoals je weet zijn niet alle mineralen altijd gezond – in ieder geval niet in grotere hoeveelheden. En ook van alle goede mineralen krijg je maar zo’n klein beetje meer binnen, we willen toch vooral niet dat dit na ‘raw’ weer tot een gezondheidstrend uit zou groeien.
Waarom neem je deze reep dan wel… omdat het supertof is dat Rózsavölgyi een reep maakt van cacao met schil. Omdat het anders smaakt, wij moeten wel wat wennen – met name in de nasmaak blijft voor ons het idee van de schil wat hangen. Of we het nu écht lekker vinden…? Maar… in alles zeker een leuke chocolade, al is het maar om eens te proberen – en we zijn grote voorstanders van dit soort pogingen om de grenzen van chocolade te verkennen en verleggen.
Ben je een chocoladeliefhebber die al van alles geprobeerd heeft en wat nieuws zoekt?
Dan zou dit een mooie reep voor je kunnen zijn.
Ben je minder bekend met goede chocolades en wil je vooral lekker genieten?
Dan zouden we adviseren eerst een andere mooie fruitige Madagskar chocolade te proberen… Of een andere origine – we geven er graag advies over. Dan is er iets meer kans dat je écht zult genieten. En daar doen we het toch voor.
Ingrediënten: cacaobonen met schil, rietsuiker, cacaoboter. Cacao 72%.
Anneke –
Erg lekker. Ik weet natuurlijk niet hoe de schil van de cacaoboon smaakt, maar deze chocolade heeft iets kruidigs, en dan anders dan het kruidige van Aziatische chocolade. Het doet mij in de verte denken aan zoethout en salmiak, maar dan zonder dat zoete en zoute. Overigens is de chocolade volkomen glad en smelt hij goed, dat vond ik best verrassend. Geen spoor van vezeltjes.
Est –
Ik sluit mij helemaal aan bij de bovenstaande beoordeling, verrassend goed!