Beschrijving
Van de Kablon Estate in de Filipijnen. Preciezer in Tupi, zuid Cotabato.
Een pure chocolade met – zo omschrijven de makers Solkiki – een milde smaak met een weinig astringente smaak, ook weinig bitter en tonen van gember, banaan en biscuit.
Absoluut ook een flinke koffiesmaak in deze batch.
Wij waren in de goede omstandigheden om op Chocoa dit jaar ook een introductie van de cacao bij te wonen door Estela Duque. Oorspronkelijk van daar afkomstig, en met als we het goed onthielden ook lid van de familie die de Kablon Farms beheren, wist ze veel te vertellen over de cacao, en met name de nieuwste fermentatie technieken die toegepast waren. Een ‘gewone’ oogst en dan samen met fermentatiespecialiste (Zoi Papalexandratou) verschillende protocollen ontwikkeld, die stuk voor stuk aan dezelfde oogst specifieke smaken geven. We konden uiteraard ook de cacao ter plekke proeven, in vijf soorten. En er zijn diverse Europese makers die dan weer chocolade maken van de cacao van Kablon Farms. Dormouse hoort daar bij, Krak ook – maar Solkiki dus ook. Mooi, en prima en fijn op het chocoladefestival dan zowel de mensen die over de cacao gaan als de makers als de fermentatiespecialisten allemaal aanwezig te hebben. Korte ketens, weten waar je product vandaan komt. En zelfs, een beginnetje van… hoe het werkt, wat smaak geeft aan cacao, en waarom. Ook voor ons nog steeds wat mysterieus, maar dat de fermentatie (en het drogen) vrij essentieel zijn bij de smaak van de cacao wisten we al wel even. Tel daarbij nog de branding en het malen van de chocolademaker en je kunt met de oogst van één cacaoplantage allerlei richtingen op. En dan is het dus mooi voor ons de Estela te horen over de visie van Kablon Farms en hoe ze bezig zijn met protocollen ontwikkelen, testen, en zo ook af te stemmen op wat de chocolademakers graag wel en niet willen, dat natuurlijk weer afgestemd op de chocoladeliefhebbers die het uiteindelijk mogen proeven. Al met al, toch speciaal om daar als chocoladeverkopers – en misschien ook voor u als chocoladeklant – deel van uit te mogen maken.
Zelf moeten we wel zeggen, maar weet dat dit héél persoonlijk is, .de smaak van deze specifieke reep niet tot onze eigen hoogste favorieten behoort. We gaan binnenkort nog eens herproeven en er nog eens goed voor zitten. En weet ook dat we het nog immer topchocolade vinden en ook de aandacht voor kwaliteitscacao vanuit de Filipijnen zeer te waarderen. Maar dan vinden we de repen van Krak & Dormouse misschien in ieder geval wat toegankelijker, voor onze smaak dan. Waarom precies…dan moeten we ze nog eens naast elkaar proeven. Maar dat mag u ook zelf doen. Gewoon de 3 Filipijnen chocolades van Krak, Dormouse & Solkiki bestellen en er ontstaat vanzelf al weer een prachtige proeverij. Zover wij weten overigens ook alle drie met op dezelfde manier gefermenteerde cacao – het project om te experimenteren met fermentatie is pas begin dit jaar begonnen – Dormouse heeft hier een kleine oplage van uitgebracht met 4 repen in 1, maar vooralsnog niet breder beschikbaar.
Ohja, dan nog even over de smaak…wij proeven dus binnenkort nog eens rustig, u mag natuurlijk ook weten dat de chocolade bekroond werd bij de Great Taste Awards – met twee sterren – en een bronzen medaille bij de Academy of Chocolate.
Goed…heel verhaal, nog even als u verder wil lezen…linkjes. Naar de website van Kablon Farms. En naar hun Facebook. En de site van Moulinet Chocolate.
Ingrediënten: Kablon Trinitario cacaobonen, ongerafinneerde reitsuiker, koud geperste cacaoboter.
De ingrediënten staan op de verpakking als organic vermeldt maar de chocolade zelf is niet officieel biologisch gecertificeerd, oftewel niet gecontroleerd biologisch wel met ingrediënten van onbespoten oorsprong.
Allergienotitie: kan sporen van soja, noten en gluten bevatten.
Energiewaarden op de verpakking vermeld – per 100gram: vet 35gram waarvan verzadigd 21 gram, koolhydraten 39 gram waarvan suikers 32.2 gram, 515kcal, proteine 14.4, sodium 181mg.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen