Beschrijving
Subtiele combinatie van bruine boter en rum een donker melkchocolade van cacao uit Fiji.
Wij zeggen subtiel en complex, anderen zeggen ‘Oh My God Life Changing‘.
Nou, ja, zelf zijn we meestal niet zo van dat soort termen en merken we vooral de gebrande boter op, en de rum is heel subtiel verweven. Met een nasmaak die goed blijft hangen. Niet onze persoonlijke favoriet, maar dat kan er mee te maken hebben dat er veel caramel-melkchocolade-smaken tezamen zijn in deze reep en daar houden we zelf dan net weer niet zo heel erg van.
Hou je van een verbluffende caramellerigheid die haast niet caramelleriger kan en dan ook nog allerlei subtiele smaaktonen heeft dankzij de chocolade, boter & rum…dan mag je deze reep niet overslaan.
Wanneer de boter zacht wordt verwarmd op laag vuur, borrelt en wordt hij bruin tot een rijke, geroosterde, nootachtige substantie bekend als Beurre Noisette. Het proces voert boter over een donker pad, een pad goed bewandeld met rum en chocolade. Dit zeer complexe (qua smaak en geschiedenis) trio gaat samen als oude vrienden die zich vermaken en moeiteloos met elkaar vermengd zijn.
De melkchocolade in deze reep heet “Vanua” gemaakt van cacao geteeld op de Mataswalevu-boerderij in Fiji. De rum is “Dark Waters”, een vatrelease van Kinsip, de kleine en machtige distilleerderij in Prince Edward County.
Herkomst: Cacao: Dreketi, Vanua Levu, Fiji
Rum: Prince Edward County, Ontario, Canada
Proefnotities: cashewnoten, butterscotch, honing, eik, fudge
(Ohja, er staat een eend op de verpakking. Dat is ook een buitengewoon goede reden om de reep te kopen, merkten we al toen we deze reep meenamen in de ‘secret stash’ op het Chocoa festival. En terecht.)
Alexandra Constance –
Stevige chocolade, lekker zoet, maar rumsmaak geeft óók iets zoets af in je mond, dus dat kán daarvan afkomen. Het boterige zou ik als opvallend romig omschrijven. Boter, doet mij aan vet denken en aan de smaak van roomboter in bv een goede roomtruffel, of boterkoek en deze chocolade geeft een andere beleving met een andere smaak. Beslist kwaliteit chocolade. Niet of ff hapslik bij de romcom weg te eten, maar rustig, proevend, af&toe kauwen, dan pas zuigen en slikken. Absoluut de moeite waard. Eendje op de wikkel, werkt op mijn lyrisch vermogen.
“Oh wat leuk, kreeg je een kaartje over de post?”
“Nee, dat is een chocoladewikkel”
“Oh lekker, chocolade, mag ik es proeven?”
“Als het kón:ja, maar het is al op”