Beschrijving
Waar in craft chocolate een aantal jaar terug het hele continent Afrika overgeslagen leek te worden als het ging om goede cacao, is daar gelukkig een kentering in gekomen.
Natuurlijk – we zullen de chocolademakers van ‘ons soort’ chocolade niet met anonieme bulkcacao zien werken, gelukkig niet, maar (uiteraard!) komt er ook kwaliteitscacao uit Afrika, waar je de meest uiteenlopende en prachtige chocolades van kunt maken. Waar cacao uit Madagaskar (met Akesson’s) al een tijdje ‘groot’ was, en later de cacao uit Tanzania meer en meer werd gebruikt, en ook cacao uit Congo (met Original Beans, Chocolatemakers e.a.) vaker in de (al dan niet digitale) schappen ligt is de laatste tijd de cacao uit Oeganda, via Latitudes Cacao (waar we ook repen van verkopen) aan een opmars bezig.
En zo bereikte de cacao van Semulkiki (de naam van het Nationaal Park in west-Oeganda – op de grens met Congo) ook Standout, die in Zweden hun bean to bar chocolades maken.
Smaaktonen omschreven door de makers: Fruitig, met tonen van sinaasappel, perzik en banaan.
Wat ons betreft een erg plezierige afwisseling in de smaak waarbij de chocolade in je mond ‘heen en weer kaatst’ tussen zoet en zuur – en inderdaad allerlei fruitige associaties opkomen.
Ingrediënten: Cacao, rietsuiker
Allergienotitie van de maker: kan sporen van melk bevatten.
Awards: Standout werd in 2020 door de Great Taste Awards uitgeroepen tot ‘small artisan producer of the year’