Beschrijving
To’ak is befaamd. Ze staan bekend als makers van de duurste chocolade ter wereld. Het mooie is daarbij wel dat ze het niet moeten hebben van chocolades met gouden glitters of andere opsmuk. Al krijg je bij die aller aller duurste variant uiteraard wel een houten kistje met heel specifiek en prachtig hout, een pincet, en andere extra’s.
Dat is voor ons allemaal niet zo nodig, en we zijn blij dat To’ak die identieke chocolade nu ook uitbrengt in de ‘Signature’ serie. Nog steeds ongelooflijk prijzig, en prachtig verpakt. Maar – voor wat het is – betaalbaar. Het gaat tenslotte om speciale Nacional cacao van eigen cacaoplantage – tree to bar zoals dat heet. En ja, dan kun je ook andere merken vinden in ons assortiment die verrukkelijk zijn. Maar zelf vinden wij To’ak een prachtig chocoladebedrijf dat door wat ze doen heel mooi de vraag weet te stellen ‘wat is een eerlijke prijs voor chocolade?’. De vraag stellen is ‘m beantwoorden: de gemiddelde chocolade is te goedkoop. Dat wil zeggen, de chocoladebedrijven maken miljardenwinsten, maar dat doen ze al jaren en jaren met veel te weinig respect voor mens & natuur (u kent de excessen inmiddels wel uit het nieuws) en de chocolade is vooral zo goedkoop omdat het niet om cacao gaat… De cacao is ‘bulkcacao’ van veelal matige kwaliteit, die verbloemd wordt door de cacao flink te branden en heel veel suiker en andere extra’s toe te voegen.
Nu doen de chocolades die wij verkopen toch al dingen anders, het is chocolade die wél om de cacao gaat, waarin je de diversiteit proeft, de herkomst van de cacao. En waar wél een eerlijke prijs voor goede cacao wordt betaald. En goed gedacht wordt aan de omgeving. En ja, daar betaal je voor. Wij doen er alles aan om vanuit onze kant de prijzen laag te houden, wij hoeven er zelf echt niet rijk van te worden (en worden dat ook niet), maar vinden het wel zeer terecht dat je voor kwaliteit betaalt, en ook dat de chocolademakers de cacaoboer een eerlijke prijs betaalt. Hard nodig. Daar speelt ook nog bij dat cacao bestaat uit allerlei variëteiten met hun eigen smaakprofiel en kenmerken. Waar de grote industrie enkel voor monocultuur gaat (met verstrekkende gevolgen voor de omgeving) denken wij dat het erg belangrijk is dat de natuurlijke diversiteit van cacao behouden blijft én de cacao niet enkel overal in verder kale plantages groeit maar tussen de andere bomen in een natuurlijker systeem.
Heel verhaal, nu over deze chocolade!
To’ak maakt, en dat is wat ons betreft erg tof, specifieke chocolades per oogstjaar. Zo kun je in deze chocolade de oogst van 2019 proeven. Er wordt twee keer per jaar geoogst, dit is de ‘rain harvest’. De chocolade van een jaar eerder vinden wij beduidend minder (en verkopen we ook niet), deze 201 oogst – zo geeft To’ak ook aan – geeft een smaak die mooi in balans is. Heel mooi om zo de invloed van het weer te zien, en de chocolades ook naast elkaar te kunnen proeven – dat kan in de tasting set van mini’s, ook verkrijgbaar.
Over dit specifieke jaar zegt To’ak zelf:
“The 2019 Growing Season
The weather in Piedra de Plata was generous and dependable throughout the 2019 growing season. In fact, it was shockingly consistent with the annual average weather over the six-year period that we’ve been tracking climate in Piedra de Plata. Ironically, this is what makes this year extraordinary.
Every other harvest year has had at least a few striking anomalies. The 2019 growing season was smooth and predictable throughout the 12-month period that preceded the harvest. Precipitation and sunlight tracked the monthly averages to a degree that we had never seen before.
In other words, the dry season was dry, the rainy season was rainy but well-endowed with plenty of sunlight, and the post-veraison phase was well-balanced. At harvest time, the cacao fruit was healthy and the flavor was well-balanced. We also used an especially soft touch during roasting and conching; we kept temperatures to a minimum.”“
Smaaknotitie van de makers:
Smaaktonen: mandarijnen, sinaasappelbloesem, noten, koffie.
Ingrediënten: cacao 75%, rietsuiker.
Pairing suggesties van de maker: “Zoals altijd werken zoete versterkte wijnen zoals Port en Pedro Ximenez sherry goed. Zacapa 23 rum, drievoudig gedistilleerde Ierse whisky en met sherry afgewerkte Scotch whisky met enkele mout zijn ook goede koppelingspartners. Bowmore 1965, een fascinerende Islay single malt, paste bijzonder goed bij deze editie. Op het gebied van kazen raden we Gruyère, Comté, oude Gouda en Brie aan.”
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen