Beschrijving
To’ak. Ja, dan hebben we het over de duurste chocolade ter wereld. Hun ‘art editions’ gaan voor ruim 400 euro over de toonbank. Dat is ons wel wat al te gortig.
Maar het is zeker geen slechte chocolade, wat ons betreft. En wat ze doen met zowel hun origine cacao uit Ecuador als de diverse op hout gerijpte chocolades is spannend. Of het de prijs waard is? Natuurlijk kun je daar over twisten. En bedenken welke chocolades je zelf meer waar voor het geld vind. En ook of je überhaupt dit bedrag aan chocolade wil uitgeven. Maar chocolade is een luxe artikel, je neemt het om te genieten. En wat ons betreft is het dan helemaal niet zo gek dat er ook chocolade met dit prijskaartje bestaat. En dan is het helemaal mooi als die chocolade ook nog eens interessant is. Qua verhaal, verpakking en qua smaak, en nog biologisch ook. Twee ingrediënten, cacao en suiker. Meer is het niet. Daarmee vele malen leuker dan andere chocolades die als ‘duurste ter wereld’ bekend staan en hun prijs ontlenen aan een laagje goud of andere tierelantijnen.
In deze tasting set krijg je 9Â mini’s (3×3)
- 3 x Rain Harvest 2015 | 80.5%
3 x El Niño Harvest 2016 | 78%
3 x Rain Harvest 2017 | 76%
Zo proef je dus het verschil tussen drie verschillende cacao oogsten van dezelfde cacao uit Ecuador. Dezelfde cacao, dezelfde herkomst, bijna hetzelfde percentage, alleen het jaar van oogsten is verschillend. Cacao kun je – voor het chocolade wordt – zeer goed bewaren, na het drogen. En dan is het geweldig om zo het verschil te proeven. Evident aanwezig, natuurlijk vooral door invloeden van het weer en andere natuurlijke omstandigheden.
Ingrediënten: cacaobonen, suiker. (biologisch)
Gemaakt bij Ecuatoriana de Chocolates door To’ak Ecuador Cia (Quit0).
Fairtrade en biologisch gecertificeerd. Heirloom cacao (Nacional).
Mooie bonus: de QR code geeft je veel informatie over herkomst via de Orijin applicatie die To’ak samen met andere Ecuadoriaanse chocolademakers ontwikkelde. We zagen er op Chocoa een presentatie over. Mooie ontwikkeling. Alles is scanbaar tijdens het proces, zodat de cacao vanaf de boom tot bij de fermentatie en verder bij de chocolademakers en uiteindelijk als reep gevolgd kan worden. Een mooie manier om traceerbaarheid te garanderen en zichtbaar te maken.Â
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.