Beschrijving
Een melkchocolade, maar dan even helemaal anders, namelijk geheel suikervrij, enkel met cacao en melk. Sowieso daarmee een intrigerende en naar ons idee vrij unieke chocolade.
Waar melkchocolades over het algemeen een vrij laag cacaopercentage hebben (vaak rond 40%, of minder) heeft deze chocolade 70% cacao. Daarbij bevatten melkchocolades normaal hel veel suiker. Deze reep niet. Naast cacao zit er enkel melk in, en een klein beetje vanille en zout. Helemaal suikervrij dus.
Verder zegt Zotter er over:
“Een spannend verhaal! Een chocolade die het aandurft om niet zoet te zijn. Hij komt erg dichtbij de allereerste chocolades aangezien ook de Maya’s en de Azteken hun chocolade niet zoeten.
Een pure cacao smaak. Met 70% cacao zit deze melkchocolade in dezelfde groep als de hoge pure chocolade en hij is geheel vrij van suiker toevoegingen. Veel cacao, veel melk van de bergboerderijen uit Tirol en geen suiker behalve de lactose die natuurlijk in de melk voorkomt. Zeer fijne cacaoboter en echte vanille smelten over je tong.”
Ingrediënten
Cacaomassa, vol melkpoeder, cacao boter, vanille, zout. 70% cacao. Biologisch en fairtrade.
Allergienotitie: kan sporen van alle typen noten, pinda’s, sesam en soja bevatten.
Over Zotter
Zotter, of zoals ze in het geheel heten ‘Zotter Schokoladen Manufaktur’ is een bedrijf geleid door Josef Zotter dat sinds 1999 in Oostenrijk bean to bar chocolades maakt.
Ze verwierven bekendheid met hun gevulde chocolade met zeer diverse en unieke vullingen. Sinds 2007 maken ze zelf ‘bean to bar’ hun chocolades. Daarmee maakt Zotter nu ook een hele reeks ‘Labooko’ chocolades, single origin chocoladerepen in puur, melk en wit.
Meer informatie over de maker? De Duitstalige Wikipedia heeft een uitgebreid artikel. Of neem een kijkje op de (engelstalige) website van Zotter.
Juul Slits –
Deze chocolade is zó lekker! Door de melk smelt hij zacht op je tong en is intens genoeg om kleine stukjes te eten in plaats van een hele reep weg te snaaien.
Beetje als espresso met room. Mmmm.
Misschien ook geschikt voor de mensen die een lowcarb dieet volgen?
Gosia –
Unieke, bittere smaak, smelt makkelijk. De geur is niet zo intensief en ingewikkeld, ruikt naar cacao en licht naar melk. Voor sommige mensen kan moeilijk zijn. Ik heb voorkeur voor chocolade met suiker maar ik wilde deze keer iets anders proeven. En deze suikervrije chocola was iets anders. Mijn partner vindt deze Labooko heerlijk. Ik voeg hem bij mijn havermout. De textuur is glad. Mooi verpakt.
Kelly –
Ik ben erg van de chocola’s met toevoegingen, maar qua ‘naturel’ chocola’s vind ik deze heerlijk, heb hem al meerdere malen besteld. Fijn voor als ik een cacao kick wil, maar dan niet zo heftig als een 100% reep. En als ik geen suikersmaak wil, maar wel de subtiele zoetheid van de melk (‘suikers’ 12gr/100, prefereer sowieso subtiel en natuurlijk zoet). De romigheid van de melk maakt het ook erg lekker en zacht van smaak. Het combineert eigenlijk het beste van een extra pure reep (70% cacao) met dat van een melkchocolade reep (de melk) door de suiker weg te laten. Ik ruik de melk goed, daarnaast ruik ik vooral een wafel aroma. De chocola is erg zacht en plakkerig, smelt in mijn handen als ik het lang vasthoudt. Maar goed, dat likken we dan gewoon af, chocolade fondue maar dan anders ;).
Esme Bakker –
Deze heeft een heel zachte, aangename smaak voor een chocolade reep die toch zo puur is. Ik koop hem regelmatig, net als Zotters Square 70% suikervrije creatie. Beide zijn heerlijk en hebben weinig invloed op je bloedsuiker spiegel.