Description
Tht September 2021 . Quality of course guaranteed.
We start with this chocolate with a warning: this is a bar that really will not please everyone. But those who are looking for something really very special and who are not afraid of a good umami taste … they can enjoy it here. For lovers of sake, for lovers of Japan, for lovers of umami, for lovers of the most special taste experiences. And for enthusiasts who already know and appreciate the quality of Fossa, of course.
A dark chocolate (75%) with …. sake kasu.
As we understand, Fossa makes a chocolate with sake kasu every year. Most people are familiar with sake – an alcoholic brewed drink based on fermented rice. Sake kasu is the rice used to make sake. You can use the rice in dishes, eat it – or of course … make an exciting chocolate with it.
And Fossa wouldn’t be Fossa if they didn’t just use sake kasu. A collaboration has been sought with Kuro Kura – what we understand from the description and their website are true experts of artisinal sake.
She selected white kasu from the Chio Sake Brewery in the Nara prefecture where brewmaster Tetsuya Sakai tries to get the best out of his rice and wants to brew better and better with the local water.
The red kasu comes from Inemankai – a special sake from the Mukai brewery made with a red rice that grows in the brewer’s hometown – Ine in rural Kyoto.
Taste note from the makers: umami, fruity with a subtle sake aroma.
We can certainly agree with that. The pieces of sake kasu give a strong and long-lasting umami flavor where we thought of mushrooms as well as the taste of a heavy cheese. Intriguing, and getting used to. But very nice. Lots of flavor, in a small piece. And a lot to discover.
Ingredients: cocoa, cane sugar, sake kasu (rice, koji)
May contain a (very low) percentage of alcohol – because it is made with rice used for making Sake. But as far as we can taste that is really minimal.
Allergy note: made in a place where milk and nuts are also processed.
Kelly –
De sake is vooral duidelijk aanwezig als geur, het heeft iets zoutigs. De chocola heeft geen alcoholgeur of smaak gelukkig. Ook proef ik de sake niet duidelijk, dan moet ik echt m’n best doen en is het nog steeds meer een aroma die van binnen m’n neus bereikt dan een smaak. De cacao heeft zure tonen (of misschien is dat de sake?).Er zitten enorme brokken suiker aan de onderkant van de reep, dat vind ik minder, ik sla ze over. Ik vind de reep best zoet voor een 75% cacao reep, had minder zoet mogen zijn van mij, dan zou de sake misschien ook beter tot zijn recht komen.
Kelly –
Aanpassing van vorige review: ik heb de brokken geprobeerd en het is helemaal geen suiker! Het smaakt naar sake, het zal dan wel rijst moeten zijn gedrenkt in sake, naast cacoa, rietsuiker en sake kasu (rijst, koji), staat er namelijk niets op de ingredientenlijst.
Aangezien ik mijn review niet kan aanpassen, geef ik nu 4 sterren, dan wordt het gemiddeld 3 sterren. 🙂
Anneke –
Jammer dat de beschrijving mogelijk verkeerde verwachtingen wekt, zie de reviews van Kelly. Sake kasu is de gefermenteerde rijstprut die overblijft na het maken van sake, en die uit de sake is gefilterd. Dit wordt gedroogd en op allerlei manieren gebruikt in de Japanse keuken. De smaak wordt omschreven als ‘fruitig’, ‘floral’ en ook wel umami. Meerdere malen geproefd, en ik proef echt alleen een sterke gistsmaak. Bitter. Ik ben nog nooit een sake tegengekomen die ik niet lekker vond, maar sake kasu is niet aan mij besteed. De chocolade zelf smaakt opvallend zoet voor een 75%, misschien ook door het contrast. Interessant om eens te proeven, maar volgende keer weer een andere Fossa reep!