Description
70% chocolate from Original Beans with cocoa nibs. The cocoa used for this special chocolate bar comes from the Udzungwa park in Tanzania. Via Kokoa Kamili.
Van Original Beans: “In the villages around the enchanting Udzungwa Mountains National Park local cocoa farmers, good Trinitario beans started in organic cocoa gardens, the park spends Tanzania’s threatened elephants, friendly giants migrating from the forests to the savannah. needed to keep them out of the farmers’ fields and to ensure a peaceful coexistence.The purchase of the Cru Udzungwa supports the entrepreneurial farmers and thus the management of the parks and the elephants. ”
The taste
“Warming chocolate with crispy nibs and notes of orange and toffee.” (Original Beans)
You can read an extensive review at C-Spot. where the bar gets 4 stars and the taste is also described in detail.
At Chocoa 2017 we had the Udzungwa with us, as a combination with a PX sherry. The sherry, Nectar from Gonzalez Byass was slightly chilled. We received many enthusiastic reactions, both on the combination and on the bar, and certainly on the sherry – which is available at the Gall & Gall.
Awards: won a star at the Great Taste Awards 2017
bram –
Meestal ben ik geen fan van nibs, en ook niet van de aromas van kersen of gekonfijte sinaasappel in chocolade; maar deze chocolade is absoluut de uitzondering die de regel bevestigd.
De smaak begint met cacao, een tikje zurig, en gaat al snel over naar de gevreesde sinaasappel en kersen, maar al snel komen ook hints van o.a. noten en karamel naar boven en wordt de smaak aangenaam complex. De textuur is redelijk korrelig, dankzij de nibs, wat bij deze chocolade verassend goed past.
Een goede combinatie met PX sherry en rum (en andere drank met donkere karameltonen) maar ook zonder een lekkere, complexe chocolade.
Anneke –
Omdat ik eigenlijk steevast naar mijn Original Beans favorieten grijp, heb ik pas kort geleden kennisgemaakt met deze. Stom!! Echt zalig. Ik proef inderdaad sinaasappel en caramel, zoals ook op de verpakking staat. En ik kan beamen dat hij heel goed overeind blijft bij sterke drank. Daar word ik dus intens gelukkig van. Een stukje van deze met een beetje mezcal (Reposado Ilegal special edition, om precies te zijn). Of met Hibiki Japanese Harmony whisky. 🙂 🙂
Felix –
Ik denk dat ik mijn favoriete pure reep heb gevonden.
Het heeft karakter en met de nibs een aangename textuur die net een beetje terugbijt. De smaak past ook goed bij een kruidenthee, moet ik zeggen. Een goede pure reep zonder experimentele smaakjes of andere poespas.