Description
A milk chocolate, but then completely different, namely completely sugar free, only with cocoa and milk. Anyhow an intriguing and in our opinion quite unique chocolate.
Where milk chocolate generally has a fairly low cocoa percentage (often around 40%, or less), this chocolate has 70% cocoa. In addition, milk chocolate normally contains a lot of sugar. This bar does not. Besides cocoa there is only milk in it, and a little bit of vanilla and salt. Completely sugar-free.
Furthermore Zotter says about:
“An exciting story! A chocolate that dares to not be sweet.” He comes very close to the very first chocolates as also the Maya and the Aztecs do not sweeten their chocolate.
A pure cocoa taste. With 70% cocoa, this milk chocolate is in the same group as the high dark chocolate and is completely free of sugar additives. A lot of cocoa, a lot of milk from the mountain farms from Tyrol and no sugar except the lactose that naturally occurs in the milk. Very fine cocoa butter and real vanilla melt over your tongue. ”
Ingredients
Cocoa mass, full of milk powder, cocoa butter, vanilla, salt. 70% cocoa. Organic and fair trade.
Allergy note: may contain traces of all types of nuts, peanuts, sesame and soy.
About Zotter
Zotter, or as they are called in the whole ‘Zotter Schokoladen Manufaktur’ is a company led by Josef Zotter that has made bean to bar chocolates in Austria since 1999.
They gained familiarity with their filled chocolate with very diverse and unique fillings. Since 2007 they make their own ‘bean to bar’ chocolates. With this, Zotter now also makes a whole series of ‘Labooko’ chocolates, single-origin chocolate bars in pure, milk and white.
More information about the maker? The German-language Wikipedia has an extensive article. Or take a look at the (English) website of Zotter.
Juul Slits –
Deze chocolade is zó lekker! Door de melk smelt hij zacht op je tong en is intens genoeg om kleine stukjes te eten in plaats van een hele reep weg te snaaien.
Beetje als espresso met room. Mmmm.
Misschien ook geschikt voor de mensen die een lowcarb dieet volgen?
Gosia –
Unieke, bittere smaak, smelt makkelijk. De geur is niet zo intensief en ingewikkeld, ruikt naar cacao en licht naar melk. Voor sommige mensen kan moeilijk zijn. Ik heb voorkeur voor chocolade met suiker maar ik wilde deze keer iets anders proeven. En deze suikervrije chocola was iets anders. Mijn partner vindt deze Labooko heerlijk. Ik voeg hem bij mijn havermout. De textuur is glad. Mooi verpakt.
Kelly –
Ik ben erg van de chocola’s met toevoegingen, maar qua ‘naturel’ chocola’s vind ik deze heerlijk, heb hem al meerdere malen besteld. Fijn voor als ik een cacao kick wil, maar dan niet zo heftig als een 100% reep. En als ik geen suikersmaak wil, maar wel de subtiele zoetheid van de melk (‘suikers’ 12gr/100, prefereer sowieso subtiel en natuurlijk zoet). De romigheid van de melk maakt het ook erg lekker en zacht van smaak. Het combineert eigenlijk het beste van een extra pure reep (70% cacao) met dat van een melkchocolade reep (de melk) door de suiker weg te laten. Ik ruik de melk goed, daarnaast ruik ik vooral een wafel aroma. De chocola is erg zacht en plakkerig, smelt in mijn handen als ik het lang vasthoudt. Maar goed, dat likken we dan gewoon af, chocolade fondue maar dan anders ;).
Esme Bakker –
Deze heeft een heel zachte, aangename smaak voor een chocolade reep die toch zo puur is. Ik koop hem regelmatig, net als Zotters Square 70% suikervrije creatie. Beide zijn heerlijk en hebben weinig invloed op je bloedsuiker spiegel.