25 februari 2016 questions and answers

Antwoord van Friis-Holm: Wat weet je over de cacaoboeren?

Wat weet je over de boeren die de cacao voor jullie chocolade produceren?

Als Chocoladeverkopers zijn er wat zaken die we nóg liever doen dan het verkopen van chocola. Uiteraard, genieten van de vele smaken in chocolade is er een van, maar ook: meer leren over de wereld van de cacao & mensen er meer over leren. Daarom laten we klanten vragen stellen, vragen die wij weer doorsturen aan de makers van de chocolades. Zo hopen we de wereld van cacao iets inzichtelijker te maken.

De eerste vraag die wij hiervoor kregen was van de moeder van Paul, een fan van melkchocolade die geïnteresseerd is in de ethische kant van het chocolade maken, en dan met name hoe het de cacaoboeren vergaat. Wil jij een volgende vraag stellen aan de makers? Stuur je vraag gerust naar ons door!

We stelden deze vraag aan meer chocolademakers. Lees ook de antwoorden van de andere makers!

This blog is also available in english.

Antwoord van Friis-Holm uit Denemarken

chocolademaker Friis Holm met cacao“90% van de boeren die de cacao produceren in Nicaragua voor de melkchocolade zijn kleine boeren die 1 tot 4 hectare cacao hebben. Wat ze betaald krijgen voor de cacao die aan ons geleverd wordt door een lokaal bedrijf (dat oorspronkelijk een ontwikkelingsproject was) is 3 tot 4 keer hoger dan de ‘bulk prijs’. Het is ook ongeveer 2,5 keer hoger dan wat ze zouden krijgen als ze gecertificeerd en betalend lid waren van Fairtrade. Of om het in een andere vergelijking te zetten: ze krijgen een premium die op z’n minst 8 tot 10 keer meer is dan de fairtrade premium.

Maar belangrijker is dat ze dit krijgen door de hoogste kwaliteit te produceren. Terwijl bij ‘bulk’ en ‘fairtrade’ cacao de kwaliteit niet van belang is en  daardoor slechte gewoonten en slechte cacao gepromoot wordt.

In Nicaragua en heel Centraal en Zuid-Amerika zijn de leefomstandigheden veel beter dan in West Afrika. Bijna alle kinderen gaan zeven jaar naar publieke scholen. Dus als we het hebben over kansen geven en een betere wereld voor deze boeren creëren  gaat het om welke kansen ze krijgen en dat heeft een sterk verband met wat ze betaald krijgen voor hun cacao. Met ons Direct-Trade model moet het zo zijn dat de kinderen van de boeren naar de middelbare school kunnen gaan als ze daar de capaciteiten voor hebben. Dit noem ik Fair.

De Nicaraguaanse ambassadeur heeft gezegd dat deze 400 boeren van armoede naar lage middenklasse gaan als resultaat van ons project.

kubusje met chocola van friis holmMaar belangrijker is dat ze geen betere prijs krijg krijgen omdat ik medelijden met ze heb – maar omdat ze een product maken dat de extra prijs waard is.

Med venlig hilsen / Met vriendelijke groet

Mikkel Friis-Holm”

Antwoord oorspronkelijk in het Engels. Vertaald door Chocoladeverkopers.

We stuurden deze vraag naar meer chocolade makers. Je kunt ook hun antwoorden lezen.

chocoladeverkopers chocoladerepen logo puur eerlijk lekker webwinkel in goede bean to bar chocolade


Klantenscore 9,6
Verzending altijd € 2,95 (NL).
iDeal, Paypal & meer.


De waardering van chocoladeverkopers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 1935 reviews.
0.000 items
Inschrijven wachtlijst. Laat je emailadres achter. Je krijgt dan automatisch een mail als deze chocolade weer op voorraad is.