Wat weet je over de boeren die de cacao voor jullie chocolade produceren?
Als Chocoladeverkopers zijn er wat zaken die we nóg liever doen dan het verkopen van chocola. Uiteraard, chocolade (en ijsjes) eten is er een van, maar ook: meer leren over de wereld van de cacao & mensen er meer over leren. Daarom laten we klanten vragen stellen, vragen die wij weer doorsturen aan de makers van de chocolades die wij aanbieden.
De eerste vraag die wij hiervoor kregen was van de moeder van Paul, een fan van melkchocolade die geïnteresseerd is in de ethische kant van het chocolade maken, en dan met name hoe het de cacaoboeren vergaat. Wil jij een volgende vraag stellen aan de makers? Stuur je vraag gerust naar ons door!
We stelden deze vraag aan meer chocolademakers. Lees ook de antwoorden van de andere makers!
This blog is also available in english.
Antwoord van Georgia Ramon uit Bonn
“Hallo Paul,
Omdat we een erg klein bean-to-bar bedrijf zijn is het lastig voor ons om de leefomstandigheden van elke leverancier te volgen.
Ons geluk is dat ik veel mensen in het vak ken en dus cocoa kan verkrijgen van mensen die ik vertrouw en van boeren die ik zelf ken.
Hier zijn mijn leveranciers:
Cacao uit Madagaskar
De cacao komt van Akesson’s Organic en is cacao van een enkele plantage.
Ik ken de eigenaar van de plantages, Bertil Akesson, al vele jaren en was bezocht zijn plantage in Madagaskar vaak.
Belize cacao
We kopen deze cacao van een vriend die direct importeert van de TCGA-coöperatie. Het is Fair Trade gecertificeerde cacao die ook gebruikt wordt door Zotter (het bedrijf Zotter is 100% Fair Trade gecertificeerd). We hebben dezelfde leverancier voor onze Belize cacao.
Ghana cacao
We kopen de cacao direct van Josef Zotter. De cacao komt van de ABOCFA-coöperatie en is Fair Trade gecertificeerd en we kopen de cacao direct van Zotter.
Cacao uit de Dominicaanse Republiek
We kopen deze cacao van een Duitse importeur en de cacao komt van de CONACADO coöperatie. We kennen de coöperatie erg goed en het is een van de bekendste cacao coöperaties ter wereld.
We betalen onze leveranciers een premium voor de cacao want we weten dat het geld ook naar de boeren gaat.
We vertrouwen in de partners waar we de cacao kopen en in de eigenaren van de coöperaties, maar we bezoeken ook de boeren om te zien hoe ze werken en leven.
Ik hoop dat dit antwoord duidelijk genoeg voor je is,
Best regards,
Georg”
Antwoord door Georg Bernardini. Oorspronkelijk in het Engels. Vertaald door Chocoladeverkopers.
We stuurden deze vraag naar meer chocolade makers. Je kunt ook hun antwoorden lezen.