19 mei 2016 herplanten van virunga congo

Een avond vol chocolade & cacao (terugkijken)

Een mooie aanzet om meer over eerlijke chocolade na te denken. In Amsterdam was afgelopen dinsdag ‘Warme Broodjes #5’, een serie van Youth Food Movement waarin telkens in een talkshow-format over het voedselsysteem, en de toekomst daarvan wordt nagedacht en gesproken. De vijfde editie had als titel ‘Cacaofantasie’ en ging volledig over de wereld van cacao & chocolade. Er waren onder meer gesprekken met Enver van Chocolatemakers, Arjen van Tony’s Chocolonely & Antonie Fountain van het Voice-netwerk dat zich inzet voor verbeteren voor cacaoboeren.

Een avond vol chocolade

De aanwezigen leken zeer geïnteresseerd, de vragen waren relevant en voor veel mensen vormt de avond volgens mij een mooie  begin om wat dieper over chocolade na te denken. En dankzij het internet is het vrij makkelijk jezelf verder te scholen, zie hieronder. Heb je de avond gemist dan kun je de stream hieronder terugkijken.

Nadenken over cacao & eerlijke handel

En mocht je na het zien hiervan meer willen leren dan maakt internet het makkelijk je te verdiepen. Zo kun je antwoord vinden op vragen als:

  • Hoe wordt chocolade gemaakt?– Letterpress legt in simpele stappen uit hoe het proces werkt om van boon tot reep te komen. Voor geavanceerde info over chocolade maken is er bijvoorbeeld de Chocolate Alchemist die vragen behandeld als ‘Hoe rooster ik Porcelana Cacao?’ en ‘Bij welke temperaturen smelten de v.5 kristallen bij verschillende chocolades?’
  • Hoe gaat het met de cacaoboeren? – De cocoa-barometer is een goed startpunt om je hierin te verdiepen. Op onze eigen site vertellen de makers van de repen die wij verkopen ook meer over wat ze weten van de cacaoboer.
  • Hoe smaakt die chocoladereep precies? Er zijn steeds meer websites en blogs vol besprekingen van kwaliteits-chocolade. Interessant vinden wij bijvoorbeeld het Belgische beantobar.be, het uitgebreide c-spot, de prachtige Chocolate Codex, de verzamelsite fine chocolate reviews, Seventy% waar je zelfs cursussen in chocoladeproeven kunt volgen. En natuurlijk het uitgebreide boek van Georg Bernardini.
  • Hoe kan de wereld eerlijker worden? Pas als er consumenten en activisten opstaan die zich verdiepen in waar de wereld beter kan, en dit ook laten zien en hiervoor willen knokken, zal er iets veranderen. Maar hoe moeten we dat doen? Binnen het systeem je inzetten voor verbetering (zoals Tony’s Chocolonely nastreeft) of moeten we misschien eerder het systeem en de multinationals boycotten als ze achterblijven in het eerlijker maken van de wereld? Wordt de cacaoboer er beter van als hij geholpen wordt meer opbrengst te krijgen of moeten er andere manieren gezocht worden hem te steunen? Waar ligt de verantwoordelijkheid van de consument, van bedrijven, van de overheid? Wat is een acceptabele cacaoprijs voor de boer? Hoeveel wil de consument voor zijn chocoladereep betalen? Er zijn vragen genoeg, en mogelijkheden te over om over antwoorden te denken. Een aardige kennismaking met wat filosofische gedachten over ‘fairtrade’ geeft het boek ‘kun je een betere wereld kopen?’ van Wouter Mensink.  Artikelen & discussies die tot nadenken dwingen over de wereld van voedsel & faitrade kun je bijvoorbeeld vinden bij Foodlog & op heel andere wijze bij het Fairtrade Kookboek.

Wij hopen op meer van dit soort avonden over cacao, meer discussie, meer mensen die zich in eerlijke handel verdiepen, meer mensen die zien dat het echt beter kan, meer mensen die protesteren, meer mensen die – uiteindelijk – samen de wereld weer een klein beetje beter te maken.

En zelf verdiepen we ons uiteraard ook verder in deze boeiende en complexe wereld. Heb je daarin nog tips dan horen we die uiteraard graag!

 

chocoladeverkopers chocoladerepen logo puur eerlijk lekker webwinkel in goede bean to bar chocolade


Klantenscore 9,6
Verzending altijd € 2,95 (NL).
iDeal, Paypal & meer.


De waardering van chocoladeverkopers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 1935 reviews.
0.000 items
Inschrijven wachtlijst. Laat je emailadres achter. Je krijgt dan automatisch een mail als deze chocolade weer op voorraad is.