Direct bean to bar chocolade proeven? Bestel een kennismakingspakket (met korting)
De meeste van onze bezoekers zullen wel eens van de term bean to bar hebben gehoord. Maar wat betekent het eigenlijk?
De vertaling is natuurlijk niet zo moeilijk: ‘van boon tot reep’. Als we enkel naar de term zelf kijken kunnen we dus bedenken dat het gaat om chocolade die van cacaoboon tot chocoladereep gemaakt is. Geldt toch voor alle chocolade? Zeker wel!
Het verschil is dan ook vooral wie de chocolade maakt.
Neem nu de chocolatier bij je om de hoek, waar je die heerlijke bonbonnetjes en vaak ook chocoladerepen kunt halen. De chocolatier zal meestal kant-en-klare couverture chocolade kopen van grotere chocoladefabrieken als Callebaut of Valrhona. Deze enorme concerns kopen de cacao in, branden het, malen het. Kortom, zij maken er chocolade van.
Zelf doen ze dus niks met de cacaobonen. Dat wil niet zeggen dat het werk van een chocolatier niet prachtig kan zijn. De chocolade smelten en weer goed laten stollen (tempereren), in bijzondere vormen gieten, combineren met heerlijke smaken – ook dit is absoluut een ambacht. Maar het is dus geen bean to bar, want deze chocolatier zal nooit een cacaoboon tegenkomen.
De bean to bar chocolademaker
Een bean to bar chocolademaker (ook wel craft chocolate maker) is dus iemand die zelf verantwoordelijk is voor de inkoop van de cacaobonen, hij roostert ze zelf, en vermaalt de nibs, voegt suiker toe, giet de chocolade in een mal. Kortom: hij maakt de chocolade, helemaal zelf.
De term wordt vooral specifiek gebruikt voor kleinere makers. De enorme chocoladefabrieken als Callebaut kopen ook zelf de bonen in, en maken er deels zelf chocolade van. Maar dan hebben we het over iets heel anders. Een miljardenbedrijf dat chocolade in allerlei vormen en maten maakt, chocolades de onder allerlei verschillende merknamen in de supermarkt liggen.
De bean to bar beweging
De opkomst van ‘bean to bar’ chocolade gaat voor velen over kleinere makers die het heft in eigen handen nemen. Zelf, soms zelfs simpelweg vanuit huis of een garage, cacao tot chocolade maken. Zelf uitvinden wat een goede temperatuur van roosteren is bij een bepaalde cacao, zelf kiezen hoe lang je de chocolade wil malen.
Een gangbare term is ook craft chocolate. We gebruiken in dit artikel ‘bean to bar’ maar voor de beweging zelf is ‘craft chocolate’ misschien een betere term.
Daarbij zijn er een aantal vrijwel algemeen gedeelde waarden:
- De herkomst van de cacao. De herkomst van de cacao heeft grote invloed op de smaak. Vrijwel alle makers vermelden waar de cacao vandaan komt, en kunnen je ook precies vertellen bij welke cacaoboer of coöperatie de cacao ingekocht is. Velen zullen je ook iets kunnen vertellen over de prijs die ze voor de cacao betalen. En hoe het er bij de cacaoboer aan toegaat.
- De kwaliteit van de cacao. Op de wereldmarkt is het grote merendeel ‘bulk cacao’ – cacao die als een commodity wordt gezien. Cacao waarbij je per ton betaalt, en de kwaliteit bijzaak is – die kan toch wel met toevoegingen gemaskeerd worden. Voor bean to bar makers is juiste de kwaliteit van de cacao enorm belangrijk. Hoe de cacao groeit, hoe deze wordt gefermenteerd en gedroogd.
- De ingrediëntenlijst is kort. Veel bean to bar repen bevatten enkel cacao en suiker. Eventueel wordt wat cacaoboter toegevoegd. Maar meer is het meestal niet. Ook hier natuurlijk uitzonderingen. Zotter voegt graag een snufje zout toe. En natuurlijk bestaan er ook repen met smaakjes. Maar aan elke reep maar een flinke portie vanille-aroma toevoegen, dat gebeurt hier niet.
- Directe handel. De chocolademakers willen graag direct bij de boer of boerencoöperatie hun cacao halen. En het liefst ook de cacaoplantage bezoeken. Of, zoals bijvoorbeeld Amma, Marou of Madécasse, zelf in het land waar de cacao groeit ook de chocolade maken. In de bean to bar wereld is ‘direct trade’ een mooi doel. Directe handel, met zo min mogelijk tussenstappen. Zodat er meer geld bij de cacaoboer komt, en de lijntjes kort zijn.
Verkopen we alleen bean to bar chocolade?
Vrijwel alle chocolades die we aanbieden worden gemaakt door de maker die op de verpakking staat. Van boon tot reep. Er zijn een paar uitzonderingen. Merken die heel veel goeds doen, maar de chocolade elders (laten) maken. Ze hebben dus geen eigen chocoladefabriek.
Original Beans bijvoorbeeld, een geweldig bedrijf dat de cacaobonen eerlijk inkoopt, veel betekent voor de cacaoboeren en de natuur. Daarbij ontwikkelen ze ook zelf de receptuur voor de chocolade die gemaakt wordt. Dat doen ze in samenwerking met Felchlin, een chocoladebedrijf uit Zwitserland. Daar wordt ook de chocolade gemaakt. Zo staat er dus, terwijl Original Beans in Amsterdam gevestigd is, op de reep dat deze in Zwitserland gemaakt wordt. Geen stricte bean to bar, maar de chocolade is er absoluut niet minder op.
Een ander voorbeeld is Akesson’s. Bertil Akesson heeft zijn eigen cacaoplantages, onder meer in Madagaskar. Hij heeft ook zijn eigen chocolademerk. Maar een chocolademaker is hij niet. Uiteraard wordt zijn eigen cacao gebruikt, van eigen plantages, en denkt hij mee over de recepten. Maar de verwerking van de cacao tot (heerlijke) chocolade gebeurt in Frankrijk. Overigens ook nog bij verschillende, vooraanstaande makers, waaronder Francois Pralus. En zo komt het tot chocolades die vele prijzen wonnen, de 100% is in onze webwinkel een van de populairste repen.
Ook Friis Holm startte op vergelijkbare wijze, hij bedacht in samenwerking met het Franse Bonnat de receptuur voor de repen en zijn wereldberoemde chocolades werden ook daar gemaakt. Inmiddels heft hij een eigen chocoladefabriek gebouwd, in zijn thuisland Denemarken. En winnen zijn chocolades nog immer vele prijzen. Nu dus wel helemaal ‘bean to bar’ gemaakt.
Ook chocolade die elders gemaakt wordt (private label) kan dus zeker goed of helemaal geweldig zijn. Ook al is het dan geen ‘bean to bar’ in de strikte zin. Maar het valt wel onder de ‘craft chocolate’ beweging. Belangrijk vinden we wel dat mensen er open over zijn. Dat je altijd makkelijk kunt opzoeken waar de chocolade gemaakt wordt.
Het belangrijkst: dat de principes van de bean to bar / craft chocolate beweging nagestreefd worden. Mooie & goede cacao, eerlijke en directe handel, bijzondere kwaliteit.
Kennismaken met bean to bar? Bekijk onze mooie pakketten met korting. We hebben twee speciale bean to bar kennismakingspakketten. In Melk Origine & Pure origine.
Of kijk eens rond in ons uitgebreide assortiment.
Heb je nog vragen? Neem vooral contact met ons op. We beantwoorden elk mailtje!
Verder lezen? Een interessant engelstalig artikel over ‘Bean to bar’ kun je lezen bij 37chocolates.