23 mei 2016 chocolade van cacaosuyo bij popup restaurant Anderhalf in Den Bosch

Cacaosuyo chocolade bij pop-up restaurant Anderhalf

chocolade van cacaosuyo bij popup restaurant Anderhalf in Den BoschHet waren magische avonden in Den Bosch, de Spijsbereiders organiseerden daar hun pop-up restaurant Anderhalf.

Tien avonden met twintig gasten, een geweldig inventieve tafel die de keuken in en uit rolt en een aantal gangen vol bijzondere gerechten. En dan was er ook nog eens bean to bar chocolade voor bij de koffie, van Cacaosuyo.

Zie voor meer over deze avonden zeker ook de foto’s en filmpjes bij de Spijsbereiders.

Pairing: Chocolade bij de koffie

Samen met Guus van First Things First zochten we een passende chocolade uit bij een slow coffee van Keniaanse ‘Nyeri Gachatha AA’ bonen geroosterd door Blommers.  Een heuse chocolade & koffie pairing, zeker.

De zeer subtiele koffie heeft kenmerkende tonen van blauwe bes.Hierdoor was ons eerste idee vooral: och wat jammer dat onze held Tibor Szántó geen Ayacucho chocolade meer maakt. Deze voor ons legendarische reep had met 70% cacao en rietsuiker een sterke smaak van blauwe bes – naast alle andere smaken die er in verborgen zaten. Naast een oude favoriet wellicht ook een prachtige pairing.

Maar niet getreurd, we hebben meer chocolades vol ongelooflijke smaken. En bij een daarvan zijn we dan ook uitgekomen. De Cacaosuyo Lakuna. Ook uit Peru, en zelfs geheel daar gemaakt. Net als de Piura Select van dezelfde makers een reep waar we heel erg content mee zijn. Want oef, die smaak. Waar de Piura in de richting van citroensmaak en zuur gaat zit de Lakuna juist vol met andersoortige smaken. Donker, aards, maar ook zoete honing en zelfs bloemigheid kunnen geproefd worden. Een prachtig volle reep, waar je dingen in kunt blijven ontdekken en van kunt blijven genieten.

Nu zal het met een stukje voor bij de koffie nog niet zo zijn dat eenieder gelijk alle nuances uit de chocolade haalt. Zoals je de vollere bieren en wijntjes ook moet ‘leren’ drinken. Maar we vinden het erg tof dat de Spijsbereiders mensen op deze manier lieten kennismaken met origine-chocolade.

Chocolade past goed bij….?

Chocolade past goed bij…koffie? bier?  Op internet vind je hele lijsten van voeding en drank waar chocolade goed bij past. Wij doen het graag anders.

Je bent misschien uit de supermarkt gewend dat er chocolade smaakt naar chocolade. De ene keer wat lekkerder, de ene keer wat minder. Maar altijd chocoladesmaak. Het gaat ze niet om de kwaliteit van de cacao – die is ondergeschikt doordat de smaak van suiker & vanille-aroma alle cacao toch wel verbloemd – en je iedere keer weer dezelfde smaak voorgeschoteld krijgt. Of er zit van alles bij, om er smaak aan te geven. Van peper tot gezouten amandel, van pepermunt tot abrikoos. Dat is prima, en kan ook lekker zijn, maar we hopen dat er steeds wat meer mensen ook eens écht chocolade proeven.

Een ontdekkingstocht in smaak

De chocolades die wij verkopen laten zien hoe het ook kan: chocolade als ontdekkingstocht. Denk aan  Tibor Szántó, Cacaosuyo, Marou & alle anderen. Chocolade waar enkel cacao en suiker in zit. Chocolade waar je kleine stukjes van laat smelten op je tong. Chocolade die zindert van alle smaken die er in naar voren komen. Je proeft kokos, bij een andere reep wellicht rood fruit, dan weer citrus. Voor elke reep weer verschillend. Afhankelijk van de maker van de chocolade en de herkomst en verwerking van de cacao. En zelfs in één enkele reep is het niet zo dat deze ‘naar kokos smaak’. In het begin proef je een donkere rokerigheid, daarna een honingachtige zoetheid, om als de chocolade bijna weg is af te sluiten met bloemige fruitigheid…

Een prachtige ontdekkingstocht en zeker ook een goede les in goed proeven – waarbij je uiteindelijk gaat beseffen dat het uitmaakt wanneer op de dag je chocolade eet, wat de omgevingstemperatuur is en natuurlijk welk chocolade waar bij past.

Chocolade pairing

Welke chocolade past bij bier? Welke past bij wijn? En bij kaas dan? Dit soort vragen beantwoorden we dus niet graag. Wat we wel graag doen is een heel specifieke chocolade bij een heel specifiek bier uitzoeken, of bij een bepaalde wijn, of bij een stukje kaas. Dan begint het combineren voor ons pas echt interessant te worden.

Wil je graag chocolade bij een diner, zakelijke aangelegenheid of een avondje met vrienden? Bij een specifieke wijn, bij een reeks bijzondere biertjes? We proeven en denken graag met je mee als je ons een mailtje stuurt.

En wil je zelf je gasten iets bijzonders voor zetten dan hopen we dat je aan onze wijze woorden denkt: combineer niet enkel met chocoladesmaak maar met de smaken in de chocolade.

 

 

chocoladeverkopers chocoladerepen logo puur eerlijk lekker webwinkel in goede bean to bar chocolade


Klantenscore 9,6
Verzending altijd € 2,95 (NL).
iDeal, Paypal & meer.


De waardering van chocoladeverkopers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 2004 reviews.
0.000 items
Inschrijven wachtlijst Laat je emailadres achter. Je krijgt dan automatisch een mail als deze chocolade weer op voorraad is.