Chocolade bewaren. Daar krijgen we best wel eens vragen over. Daarom leggen we hier graag kort uit waar je op moet letten. En waarom.
Met onze webwinkel vol bijzondere chocolade weten we inmiddels als geen ander hoe belangrijk het is om chocolade goed te bewaren. Want chocolade is best een gevoelig product. Leg het in de volle zon en er blijft letterlijk niks van je chocolade over. Maar ook te koud of te vochtig is niet goed. Daarom hier advies in 5 punten om rekening mee te houden. Plus 3 bonus tips!
Chocolade bewaren. Vijf tips.
- Niet te warm De ideale bewaartemperatuur is 10-18 graden. Dat is precies de reden dat onze koeling in de zomer overuren draait. Gelukkig inmiddels op stroom via zonnepanelen. Het is voor thuis niet erg als de chocolade iets warmer is. Tot 25 graden is er nog niet heel veel aan de hand. Daarboven kan het wel snel gaan. Je kunt een afgesloten chocolade meestal jaren bewaren als je ‘m koel opbergt. Leg je ‘m in de volle zon dan slaat ‘ie binnen enkele minuten wit uit, of smelt ‘ie gewoon helemaal weg.
- Niet koud of vochtig. Chocolade houdt ook niet van kou of vocht. Leg daarom chocolade liever niet in een vochtige kelder of koelkast. Zeker als je een chocoladereep hebt aangebroken kun je ‘m beter droog bewaren. En als ‘ie te ver af koelt zul je ook zien dat de structuur minder wordt. En de smaak uiteindelijk ook. Liever niet onder de 10 graden dus. En maak je chocolade voorraadkast dus ook niet in je badkamer.
- Ideaal: luchtdicht op een donker plekje in een koele kamer. Bewaar je chocolade dus liever niet in de koelkast, en niet in de zon. Heb je een koele plek in huis dan zal die meestal prima voldoen. Maar warmt je hele huis tijdens een hete zomerdag op tot 25-30 graden dan kun je de chocolade toch beter in de koelkast leggen. Zorg dan wel voor een luchtdichte verpakking. Als je chocolade in open verpakking direct naast knoflook legt krijg je chocolade met knoflooksmaak. Kan een leuk experiment zijn maar we verklappen alvast: Dat is niet meestal niet de beste combinatie.
- Je kunt chocolade lang bewaren. De maker zet altijd een Tenminste Houdbaar Tot datum op de reep. Goed afgesloten repen kun je, als je ze goed bewaard, vaak langer bewaren. Zonder dat je verschil in kwaliteit merkt. Sterker nog…veel goede chocolades worden alleen maar beter als ze nog wat rijpen. Daarom laten veel chocolademakers de chocolades na het maken ook een aantal weken liggen om op smaak te komen. Daar tegenover staat wel: bewaar je chocolade veel te warm, veel te koud of veel te vochtig…dan kan een reep al binnen een half uurtje wit uitslaan. Nog prima eetbaar, maar wel veel minder lekker.
- Chocoladeramp? Smelten maar. Heb je toch niet goed opgelet en je chocolade in de zon laten liggen. Niet meer doen hoor, de cacaoboeren hebben er hard voor gewerkt en de chocolademakers ook. Je hebt natuurlijk voor je chocolade betaald maar we vinden het toch fijn als je een beetje op je chocolade past. Maar er is redding! Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten…en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur. Dan komt de mooie glans weer terug, en die heerlijke structuur die smelt in je mond. Tempereren heet dat.
3 Chocolade Bonus Tips
- Chocolade die voorbij de THT datum is moet je vooral niet gelijk weggooien. Kijk hoe de chocolade er uit ziet. Mooi glanzend en zonder uitslag. Zo mooi als de reep hiernaast? Gewoon eten natuurlijk! En zelfs als de chocolade er een beetje uitgeslagen bij ligt is er nog weinig aan de hand. Je kunt er niet ziek van worden. Gewoon even proeven. En is ‘ie echt niet meer lekker…pas dan kun je of omsmelten of weggooien. We schreven hier meer over de houdbaarheid van chocolade.
- Koop goede & eerlijke chocolade. Minder snoepen, meer genieten. Chocolade met meer cacao en minder suiker maakt het eigenlijk makkelijk. Je snoept vanzelf minder, en dankzij de complexe smaken geniet je meer. Over de smaak van goede chocolade schreven we al wat. Alleen maar eerlijke chocolade kopen vinden wij niet meer dan logisch.
- Leer de verpakking lezen. Eigenlijk is het vrij makkelijk. Let op 2 dingen: 1. de ingrediëntenlijst. De naam zegt het al. Daar staat namelijk wat er in je chocolade zit. Zie je een pure chocolade liggen waar meer in zit dan enkel cacao, cacaoboter en suiker? Grote kans dat de chocolade heel matig is. Ook het cacaopercentage zegt veel. 2. De herkomst. Staat er op de reep niks over waar de cacao vandaan komt? Dan mag je er vanuit gaan dat het bulkcacao is die in slechte omstandigheden verbouwd wordt. Staat er een land van herkomst? Da’s mooi maar zegt nog niet alles. Bekijk wat je over het merk en de maker kunt vinden. Zeker online is veel te vinden. Echt eerlijke makers vermelden veel. De boerencoöperatie waarbij ze samenwerken. De exacte prijs die ze betalen. Lees meer over single origin chocolade.
Veel chocolade over? Organiseer een chocoladeproeverij!
Voor de echte chocolade connaisseurs zijn er ook speciale koelingen te krijgen. En sommige hartstochtelijke chocoladefanaten die graag een grote voorraad jarenlang aanhouden gebruiken wijnkoelingen. Kun je doen, maar wij vinden dat voor de meeste gevallen een beetje zonde van de energie en moeite.
Als chocoladeverkopers kunnen we niet anders dan de opslag in de zomer koelen. En houden we ook de vochtigheid in de gaten. Maar bij ons ligt er natuurlijk ook heel veel chocolade die in perfecte staat moet blijven. Daar hebben we de extra stroom wel voor over. En ter compensatie afgelopen jaar extra zonnepanelen gekocht. Fijn, want als de zon goed schijnt doet de koeling z’n werk, maar de zonnepanelen doen het dan ook prima. Maar voor chocolade voor thuis vinden we het niet nodig. Gewoon lekker in kleine hapjes van genieten en zorgen dat je geen 100 open repen hebt. En heb je écht een keer te veel over? Hou een chocoladeproeverij.