1 december 2022 volkskrant craft chocolate artikel bean to bar eerlijke chocolade duurzaam kopen en bestellen

Craft Chocolate vs Industriële chocolate – wat zijn de verschillen?

Craft chocolate, ook wel bean-to-bar-chocolade genoemd, wordt gemaakt door zorgvuldig cacaobonen van hoge kwaliteit te selecteren en ze tot in de perfectie te roosteren om hun unieke smaken naar voren te brengen. Dit proces wordt gedaan door kleine, onafhankelijke chocolademakers die gepassioneerd zijn over het creëren van heerlijke en unieke chocolade.

Kwaliteitscacao -> smaak!

Een van de belangrijkste redenen waarom ambachtelijke chocolade (craft chocolate) beter is dan industriële chocolade, is omdat het is gemaakt met hoogwaardige kwaliteitsingrediënten, en dan hebben we het natuurlijk allereerst over de cacao. Industriële chocolade wordt vrijwel uitsluitend gemaakt met cacaobonen van mindere kwaliteit. De cacao wordt op hoge temperatuur gebrand (verbrand!) en bevat additieven en aroma’s om de smaak te verbeteren cq. maskeren. Ambachtelijke chocolade daarentegen wordt gemaakt met slechts een paar eenvoudige ingrediënten, waardoor de natuurlijke smaken van de cacaobonen goed tot hun recht komen. Cacao en wat suiker, meer heb je voor goede (pure) chocolade echt niet nodig.

Een andere reden waarom ambachtelijke chocolade het wint, is omdat het op traditionele wijze in kleine batches wordt gemaakt. Het blijft veel dichter bij de bron, de cacao. De cacao wordt niet gesplitst in cacaoboter en cacaopoeder en later weer bij elkaar gevoegd – de cacao wordt gemalen, er wordt suiker bij gedaan, eventueel melk – en dat is het. Zo blijven ook de vele smaken die in cacao zitten veel beter behouden. De ene chocolade is de andere niet, en de ene cacao is de andere niet. Afhankelijk van de herkomst en verwerking kunnen er allerlei smaaktonen naar voren komen: notig, fruitig en zo voorts. Industriële chocolade wordt daarentegen geproduceerd in grote fabrieken met behulp van industriële machines, waardoor de kwaliteit en unieke smaak ondergeschikt wordt aan consistentie en de massale productie.

Ambachtelijke chocolade biedt ook een meer divers scala aan smaken dan industriële chocolade. Omdat kleine chocolatiers kunnen experimenteren met verschillende cacaobonen en productiemethoden, kunnen ze een breed scala aan unieke en interessante smaken creëren. Industriële chocolade wordt daarentegen meestal in massa geproduceerd volgens hetzelfde recept, wat resulteert in een beperkter scala aan smaken.

Beter voor mens & natuur

Naast het verschil in smaak en kwaliteit heeft ambachtelijke chocolade ook een positieve impact op het milieu en de mens. Veel ambachtelijke chocolademakers kopen hun cacaobonen in bij kleinschalige boeren die duurzame landbouwmethoden toepassen. Dit helpt niet alleen het milieu te beschermen, maar ondersteunt ook de lokale gemeenschappen en economieën waar de cacao wordt verbouwd. Win, win dus.

Bovendien zetten de e bean to bar chocolademakers zich in voor eerlijke en transparante handel, wat ervoor zorgt dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun cacaobonen. Dit helpt om het leven van cacaoboeren en hun gezinnen te verbeteren en om duurzame landbouwpraktijken te promoten. Zo geven ze op kleinere schaal het voorbeeld voor de grotere bedrijven – die als ze maar willen ook zo zouden kunnen werken.

Kortom, craft chocolade is in veel opzichten zeker superieur ten opzichte van industriële chocolade omdat het is gemaakt met hoogwaardige ingrediënten, geproduceerd op traditionele wijze en een meer divers scala aan smaken geeft. Het heeft ook een positieve impact op het milieu en de mensen door zijn inzet voor duurzame landbouw en eerlijke handel.

Wat maakt craft chocolate speciaal?

  • Gemaakt met de beste cacao. Kwaliteitscacao met een eerlijke prijs ipv. bulk.
  • Geproduceerd zoals in de traditie. De cacao wordt heel verwerkt in plaats van de splitsen in cacaopoeder & boter.
  • Biedt een ongelooflijk rijk scala aan verschillende smakentonen
  • Gemaakt door gepassioneerde, onafhankelijke en kleinschalige chocolademakers.
  • Heeft een positieve impact op het milieu en de mens door duurzame landbouw en eerlijke handel.

Maak kennis met craft chocolate in onze webwinkel vol bijzondere chocolades.

We hebben een assortiment met honderden chocolades van kleinschalig werkende chocolademakers van over de hele wereld. Struin gerust rond in ons assortiment of als je het lastig kiezen vind, ga voor een chocolade pakket of een abonnement.

chocoladeverkopers chocoladerepen logo puur eerlijk lekker webwinkel in goede bean to bar chocolade


Klantenscore 9,6
Verzending altijd € 2,95 (NL).
iDeal, Paypal & meer.


De waardering van chocoladeverkopers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 1935 reviews.
0.000 items
Inschrijven wachtlijst. Laat je emailadres achter. Je krijgt dan automatisch een mail als deze chocolade weer op voorraad is.