1 december 2022 volkskrant craft chocolate artikel bean to bar eerlijke chocolade duurzaam kopen en bestellen

Craft Chocolate vs Industriële chocolate – wat zijn de verschillen?

Craft chocolate, ook wel bean-to-bar-chocolade genoemd, wordt gemaakt door zorgvuldig cacaobonen van hoge kwaliteit te selecteren en ze tot in de perfectie te roosteren om hun unieke smaken naar voren te brengen. Dit proces wordt gedaan door kleine, onafhankelijke chocolatiers die gepassioneerd zijn over het creëren van heerlijke en unieke chocolade.

Kwaliteit van de ingrëdienten

Een van de belangrijkste redenen waarom ambachtelijke chocolade (craft chocolate) beter is dan industriële chocolade, is omdat het is gemaakt met hoogwaardige ingrediënten. Industriële chocolade wordt vaak gemaakt met cacaobonen van mindere kwaliteit en bevat een lange lijst van additieven en conserveermiddelen om de houdbaarheid te verlengen en de textuur te verbeteren. Ambachtelijke chocolade daarentegen wordt gemaakt met slechts een paar eenvoudige ingrediënten, waardoor de natuurlijke smaken van de cacaobonen goed tot hun recht komen.

Een andere reden waarom ambachtelijke chocolade superieur is, is omdat het op traditionele wijze in kleine batches wordt gemaakt. Hierdoor kunnen chocolademakers elke stap van het proces zorgvuldig controleren, zodat het eindproduct van de hoogste kwaliteit is. Industriële chocolade wordt daarentegen geproduceerd in grote fabrieken met behulp van industriële machines, waardoor de kwaliteit en unieke smaak ondergeschikt wordt aan consistentie en de massale productie.

Ambachtelijke chocolade biedt ook een meer divers scala aan smaken dan industriële chocolade. Omdat kleine chocolatiers kunnen experimenteren met verschillende cacaobonen en productiemethoden, kunnen ze een breed scala aan unieke en interessante smaken creëren. Industriële chocolade wordt daarentegen meestal in massa geproduceerd volgens hetzelfde recept, wat resulteert in een beperkter scala aan smaken.

Beter voor mens & natuur

Naast de superieure smaak en kwaliteit heeft ambachtelijke chocolade ook een positieve impact op het milieu en de mens. Veel ambachtelijke chocolademakers kopen hun cacaobonen in bij kleinschalige boeren die duurzame landbouwmethoden toepassen. Dit helpt niet alleen het milieu te beschermen, maar ondersteunt ook de lokale gemeenschappen en economieën waar de cacao wordt verbouwd.

Bovendien zetten veel ambachtelijke chocolatiers zich in voor eerlijke handel, wat ervoor zorgt dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun cacaobonen. Dit helpt om het leven van cacaoboeren en hun gezinnen te verbeteren en om duurzame landbouwpraktijken te promoten.

Kortom, ambachtelijke chocolade is in veel opzichten superieur aan industriële chocolade omdat het is gemaakt met hoogwaardige ingrediënten, geproduceerd op traditionele wijze en een meer divers scala aan smaken biedt. Het heeft ook een positieve impact op het milieu en de mensen door zijn inzet voor duurzame landbouw en eerlijke handel.

Wat maakt craft chocolate speciaal?

  • Gemaakt met hoogwaardige ingrediënten
  • Geproduceerd volgens traditionele methodes
  • Biedt een breed scala aan smaken
  • Gemaakt door gepassioneerde, onafhankelijke chocolatiers
  • Heeft een positieve impact op het milieu en de mens door duurzame landbouw en eerlijke handel.

Maak kennis met craft chocolate in onze webwinkel vol bijzondere chocolades.

We hebben een assortiment met honderden chocolades van kleinschalig werkende chocolademakers van over de hele wereld. Struin gerust rond in ons assortiment of als je het lastig kiezen vind, ga voor een chocolade pakket of een abonnement.

chocoladeverkopers chocoladerepen logo puur eerlijk lekker webwinkel in goede bean to bar chocolade


Klantenscore 9,6
Verzending altijd € 2,95 (NL).
iDeal, Paypal & meer.


De waardering van chocoladeverkopers.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 1301 reviews.
0.000 items
Inschrijven wachtlijst. Laat je emailadres achter. Je krijgt dan automatisch een mail als deze chocolade weer op voorraad is.