3 augustus 2017 wat is donkere melkchocolade tony's chocolonely percentage cacao 50 42 bean to bar cacao

Donkere melkchocolade – wat is het?

Donkere melkchocolade… in de ‘bean to bar‘ wereld strooide men al kwistig met die term. Donkere melk of ‘dark milk’ is al een tijdje hip. Nu ook Tony’s Chocholonely hun ‘donkere melk’ uitbrengt met 42% cacao is het misschien tijd voor wat uitleg.

Wat is melkchocolade?

mesjokke melkchocolade nederlandse bean to bar stardust reepOm te beginnen bij het begin: Melkchocolade is chocolade waar melk aan toegevoegd wordt.

Je hebt dus op z’n minst drie ingrediënten nodig.

  1. Cacao,
  2. Suiker en
  3. Melk(poeder).

Zeker in de supermarkt is de lijst  met ingrediënten nog een stuk langer, maar dat hoeft niet.

Bij melkchocolade gaat het in de meeste gevallen om repen met tussen de 30 en 50 procent cacao.

Logischerwijs is de rest (50-70%) dus ofwel suiker ofwel melk. Het grote merendeel is dan overigens altijd suiker.

Wat is donkere melkchocolade?

Er zit meer cacao in dan bij ‘gewone’ melkchocolade. En cacao is nou eenmaal bruin dus je reep wordt er donkerder van. Vandaar ook de naam.

melkchocolade pakket een mooi cadeau voor liefhebbers van melkchocoVoor de makers van de chocolades die wij verkopen* geldt dat ze het pas ‘donker’ beginnen te noemen vanaf 50-55% cacao. Hun ‘gewone’ melkchocolades bevatten eigenlijk altijd al meer dan 40% cacao…

En moet je het bij minder cacao nog wel chocolade noemen…? De wettelijke ondergrens voor melkchocolade is 25% cacao maar wat ons betreft heeft het dan nog maar weinig met chocolade te maken.

Een overzicht van onze melkchocolades volgt onderaan de pagina. Maar onthoudt dus: wij vinden melkchocolade pas donker vanaf 50% cacao.

*we noemen het zelf wel eens kortweg de ‘goede chocolade‘ maar je mag het ook de ‘wat duurdere chocolade waarbij de maker met veel aandacht chocolade maakt van goede cacao, niet om weg te kanen maar om met smaak te proeven voor mensen die wat meer willen betalen voor een eerlijker en smaakvoller product‘ noemen. Of vat het samen als de ‘bean to bar’ beweging – maar dan raak je misschien weer in de war omdat Tony’s hun repen ook ‘bean to bar’ noemt.

Over de ‘donkere melk’ van Tony’s Chocolonely

Voor Tony’s Chocolonely geldt dat ze hun repen met 42% cacao al ‘donker’ noemen.

Waarom noemen ze het dan toch al donker? Omdat hun gewone repen 32% cacao bevatten dus vergeleken daarmee zijn het donkere chocolades.Simpel.

En misschien omdat ‘dark milk’ in de wereld van de kwaliteitschocolades best hip is. De International Chocolate Awards heeft tegenwoordig zelfs een aparte categorie voor donkere melkchocolade. Ook daar wordt trouwens 50% als een minimumpercentage aangehouden.

We vinden het overigens prima dat Tony’s hun repen zo noemt, het komt vaker voor dat de grotere merken hun eigen draai aan bepaalde begrippen geven, zo gaat dat nu eenmaal.

Vooral interessant vinden we nu te zien wat mensen van de naamgeving vinden, tot nu toe lezen we opvallend veel reacties van mensen die bang zijn dat deze repen ‘zo bitter zijn als pure chocolade‘. Er is nog veel chocoladewijsheid te verspreiden dus. (goede pure chocolade = echt niet bitter)

Overzicht van onze donkere melkchocolade

Wil je gelijk al onze melkchocolades bekijken?

Hier een kleine selectie:

Chocolatemakers Awajun 52%. Toegankelijke romige chocolade uit Peru (€3,50)
zotter melkchocolade nicaragua beste ter wereld
Zotter Nicaragua 50% – Door Georg Bernardini tot ‘beste melkchocolade ter wereld’ uitgeroepen. Is dan ook niet verkeerd. (€3,95)
melk en pure chocolade combinatie proef
Zotter Combi 60% – Zotter heeft meer donkere melkchocolades. Ook deze combi met twee 60% repen in één. (€3,95)
mesjokke stardust melk chocolade uit utrecht
Mesjokke Stardust – 45% cacao. Dus niet heel donker. Wel recent met twee sterren bekroond bij de Great Taste Awards. En in Nederland gemaakt. Vinden we leuk! (€3,50)
Original Beans Femmes de Virunga – 55% cacao en 100% goedgekeurd door iedereen die we ‘m lieten proeven. Goddelijk (€3,95)
fruition maranon canyon dark milk 68% chocolade
Fruition Maranon Canyon – De allerspeciaalste? .wat dacht je van een melkchocolade met 68% cacao. Werd uitgeroepen tot beste chocolade ter wereld. Is dan ook niet goedkoop. (€13,95)
chocoladeverkopers chocoladerepen logo puur eerlijk lekker webwinkel in goede bean to bar chocolade


Klantenscore 9,6
Verzending altijd € 2,95 (NL).
iDeal, Paypal & meer.


De waardering van chocoladeverkopers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 1961 reviews.
0.000 items
Inschrijven wachtlijst Laat je emailadres achter. Je krijgt dan automatisch een mail als deze chocolade weer op voorraad is.