2 november 2017 eerlijke chocolade kopen bestellen fair eerlijk echt bestellen goede chocolademerken

Eerlijke chocolade kopen: waar doe je dat?

Duurzame en eerlijke chocolade kopen: waar doe je dat?

eerlijke chocolade kopen bestellen fair eerlijk echt bestellen goede chocolademerken chocoladeverkopers webwinkelNatuurlijk krijgen wij vaak vragen over de chocoladerepen in onze webwinkel maar ook over chocolade kiezen in het algemeen. Welke chocolade is eerlijk, en welke niet? Welke merken chocolade zijn duurzaam?En waar  koop je de beste meest duurzame, en meest eerlijkste chocolade?

We zullen de komende tijd op ons blog en in onze nieuwsbrief   meer aandacht besteden aan hoe je eerlijke en goede chocolade herkent. Hieronder geven we je alvast wat algemene informatie: waarom is de chocolade uit de supermarkt meestal bepaald niet eerlijk, en waar moet je zijn om chocolade te kopen die een stap verder gaat.

In dit artikel hopen we je wat handvaten te geven waar je op kunt letten. Zo kies je makkelijk de chocolade die bij jou past. Want of je nu voor witte chocolade, melkchocolade, pure chocolade of zelfs 100% chocolade kiest – er zijn altijd veel keuzes te maken.

Eerlijke chocolade kiezen

Als het gaat om eerlijkheid zijn er twee mogelijkheden:

  1. je blijft in de supermarkt
  2. je zoekt het bij écht eerlijke chocolades.

1. Voor eerlijke chocolade moet je niet in de supermarkt zijn

Wij zeggen…voor eerlijke & duurzame chocolade moet je, in ieder geval momenteel, niet in de supermarkt zijn.

De reden van dit onderscheid: de chocolades uit de supermarkt komen ongeveer allemaal van een paar dezelfde bedrijven. Ja, er staan verschillende merkjes op, maar ze worden vaak gewoon gemaakt in de paar zelfde fabrieken en komen van wat ze noemen ‘big cacao’, van grote miljardenbedrijven. Bedrijven die met elkaar de wereldcacaomarkt in handen hebben. Met goedkope cacao uit Ivoorkust gemaakt. Daar waar het meeste misstanden zijn, en zelfs in 2017 nog kinderarbeid voorkomt.

Als een paar miljardenbedrijven de markt in handen hebben mag het duidelijk zijn dat ze grote invloed hebben op de prijs van cacao, wat de cacaoboer er voor krijgt, en wat er goed gaat en minder goed in de wereld van cacao.

Miljardenwinsten met oneerlijke chocolade

Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht het belang van hun aandeelhouders voorop te stellen. Ze willen zoveel mogelijk winst maken. Dat kun je ze absoluut niet verwijten, zo werkt het nu eenmaal. Maar dat betekent wel dat ze, in onze ogen, zo lang mogelijk zo veel mogelijk mooie praatjes hebben over hoe ze alle problemen aan het oplossen zijn, terwijl ze ondertussen zo weinig mogelijk doen.

En als deze bedrijven dan met een paar zijn die samen de markt beheersen, dan komt er ondanks al die mooie woorden dus heel weinig terecht. En zelfs Tony’s Chocolonely, een bedrijf waar wij op zich de goede bedoelingen echt wel geloven, wordt gemaakt in reuzenconcern Barry Callebaut. Daar zijn ze tegenwoordig (gelukkig) vrij open over, en het idee van Tony’s is dan ook ‘verandering van binnenuit’ en deze grote bedrijven laten zien hoe het wel kan. Maar het geeft ook aan…precies bij deze grote bedrijven gaat het nou juist mis. En Tony’s is al even ‘onderweg naar slaafvrij‘ en hoe mooi wij het initiatief ook vinden, we geloven niet dat ‘Big Chocolate’ zich nu echt bedreigd voelt of er met de komst van Tony’s alles aan doet om ook eerlijker en transparanter te worden. Aanmodderen.. is het woord waar we bij de grote industrie helaas nog steeds aan denken.

NB. wij waarderen Tony’s overigens zeker wel, en wensen ze alle goeds bij hun missie. We raden iedereen aan zich in hun missie te verdiepen zoals wij ook trouw alle nieuwtjes volgen en de puike jaarverslagen met veel genoegen doorspitten. Bekijk hier zelf het laatste Tony’s jaarverslag.  Ook in (andere) grote bedrijven lijkt her en der wat meer aandacht te komen voor wat er mis gaat, de invloed van de cacaoprijs, en de verantwoordelijkheid die bedrijven moeten nemen. Maar… het gaat traaaaaaaag, en we denken dat er véél meer verandering komt als we (wij! u en ik!) als consumenten wat meer interesse tonen, ons verdiepen in de wereld achter de reep, keuzes maken voor echt anders en uiteindelijk…luid laten horen dat we (veel) eerlijkere chocolade willen. 

Fairtrade: eerste stap, echt niet de eindoplossing

eerlijke chocolade kopen, fairtrade fair for life of direct tradeAls je fairtrade chocolade koopt?  Of UTZ? Of een van die andere certificaten? Dat ligt toch ook in de supermarkt. En dat is toch echt het allerbeste wat je kan hebben?

Eigenlijk niet! Er zijn tegenwoordig een aantal certificeringen zoals fairtrade en enkele andere labels vanuit bedrijven zelf. De kern is: er zit veel verschil tussen. En ja, vergeleken met andere chocolades van de miljardenindustrie is fairtrade veel beter. Maar de verschillen met ‘gewone’ cacao zijn in sommige opzichten vrij klein, alleen al als het gaat om de prijs die de cacaoboer krijgt – er is een ‘fairtrade bonus’ maar die is bepaald niet groot. En de bonus wordt gegeven over de prijs van cacao op de wereldhandel. En die cacaoprijs is helemaal ingestort. Oftewel: de cacaoboeren krijgen een beetje meer op een bedrag dat enorm is verminderd. In totaal dus veel te weinig om rond te komen, een duurzaam bestaan op te bouwen, kinderen naar school te sturen, etc.

Er is nog heel veel over fairtrade te zeggen. Positief, en minder positief. Wij waarderen het fairtrade initiatief en principe.  Lees er vooral wat over, ook over de verschillen met de andere keurmerken, en de plannen van de grote merken zelf. Kun je gerust een avondje voor zitten, begin bijvoorbeeld hier.

Maar als de cacaoboeren nog immer in armoede zitten, als kinderarbeid nog steeds voorkomt, als de regenwouden alsnog gekapt worden om cacao te planten, en als dit al jaren gewoon zo doorgaat, dan is het in ieder geval bij lange na niet genoeg. Dan moet het sneller, en beter.

Fairtrade zet gelukkig inmiddels wat stappen. En verhoogde in 2019 de minimumprijs. Ook wil de organisatie dat de prijs nog verder stijgt. Naar een leefbaar inkomen. Dat vinden we belangrijk. En lijkt ons een belangrijke ondergrens. Want armoede is de belangrijkste oorzaak voor de andere misstanden die in de grote chcoolade industrie voorkomen.

We gaan hier later verder op in, voor nu kun je meer lezen over de smaak van goede chocolade en bean to bar chocolade.

Neem niks klakkeloos aan, ook dit artikel niet, maar doe vooral zelf wat research. Er is online genoeg te vinden. Helpt enorm om een eigen mening te vormen, en bewust chocolade te kopen.

2. Eerlijke chocolade merken: waar vind je die dan wel?

wat is bean to bar chocolade bijzondere origine goede eerlijke chocoladeJa het kan anders. Er is echt wel andere, eerlijke en goede chocolade. Van kleine bedrijven van hardwerkende en super ambitieuze mensen. Mensen met hart voor chocolade, mensen die de wereld willen veranderen, die willen laten zien dat het anders kan. Dan hebben we het oa over bean to bar chocolade, vanuit een filosofie waarbij directe handel (direct trade)en transparantie voorop staat.

De impact is vaak klein, maar dat is voornamelijk omdat het marktaandeel van dit soort chocolades vooralsnog klein is. En dat kunnen we met z’n allen veranderen! We spreken gelukkig genoeg mensen die bereid zijn wat meer te betalen als hun chocolade écht eerlijk en transparant en duurzaam vervaardigd is.

En let wel..het gaat niet om ons als Chocoladeverkopers. Wij zijn ‘slechts’ een webshop. Wel eentje vol chocolades waar we achter staan, maar we willen vooral dat je ons niet zomaar op ons woord gelooft.

Gelukkig helpen de rapporten die een aantal van de makers opstellen, de verslagen die ze presenteren van bezoeken aan de cacaoboeren en zijn ze stuk voor stuk bereid via email toelichting te geven…waardoor wij ook weer redelijk wat aan informatie kunnen delen. Maar we raden je vooral aan zelf het verhaal achter de repen, de makers en de cacaoboeren uit te zoeken!

Bekijk de informatie over de cacaoboeren op de verpakking, zoek ze eens op in google, mail de chocolademakers voor meer informatie, vraag ze hoe ze aan de cacao komen, beluister hun verhaal, lees eens een boek over chocolade en cacao. (bijv Cocoa van Kristy Leisle).

Alleen op die manier komen we met z’n allen verder.

Maar je vind zulke repen (nog) niet in de supermarkt. Je kunt wel terecht bij:

  1. Biowinkels & wereldwinkels
  2. Speciaalzaken & chocoladewinkels
  3. Online in chocolade webwinkels

1. Biowinkels & wereldwinkels

In de winkels van WAAR, Marqt en bij de Ekoplaza liggen bijvoorbeeld de chocoladerepen van het Amsterdamse Chocolatemakers, een merk dat het wel écht anders aanpakt. Hoe ze dat doen lees je op hun site, maar dit is nu precies een merk dat wel echt vanuit een heel andere grondhouding werkt. Zelf de cacao haalt. Een bonus betaalt, veel hoger dan de fairtrade premie. En in alles wat ze doen duurzaam probeert te werken. Dat ze ook nog eens erg lekkere chocolade maken is daarbij meer dan een mooie plus!

In de biowinkels vind je ook veel ‘raw’ chocolades en enkele andere merken. We kijken altijd even of er iets speciaals tussen zit maar moeten je teleurstellen, in de meeste gevallen gaat het gewoon om saaie bulkchocolades, met nul komma nul aan informatie over herkomst. Enige verschil is dat op die ‘raw’ repen vanwege het ongebrand zijn er allerlei gezondheidsattributen aan worden gekoppeld. En daar geloven wij dan weer niet zo in.

2. In speciaalzaken & chocoladewinkels

georgia ramon koffie nibs arabica chocolade mlek

In veel speciaalzaken komen vertegenwoordigers van de grote chocolademerken langs, en ligt dus wat ons betreft niet zoveel duurzame chocolade. Maar er zijn echt wel heel wat speciaalzaken waar je terecht kan voor chocolade die verder gaat dan fairtrade.

Te denken valt aan koffiewinkels, barretjes en andere speciaalzaken. Hoe weet je als je in zo’n winkel staat welke merken eerlijk zijn? Zoek ze even op! Kijk naar de herkomst. Wie maakt de chocolade? Waar komt de cacao vandaan? Staat er alleen ‘belgische chocolade‘ gegarandeerd dat het gaat om weer diezelfde cacao van diezelfde miljardenbedrijven. Die mag je van ons lekker laten liggen als je voor écht eerlijk gaat.

Waar kun je op letten als je een chocoladeverpakking in handen hebt? We vertellen het binnenkort op ons blog en in onze nieuwsbrief!

Chocolatiers gebruiken heel vaak ook chocolade uit de grote fabrieken, al zijn er uitzonderingen die veel meer doen en eerlijkere en betere chocolade gebruiken. Een mooi voorbeeld is Chocolatier Alexandre van Alexandre Bellion.

En dan zijn er nog de chocoladewinkels – daar zijn een paar plekken bij waar je wat ons betreft echt wel een keer moet gaan kijken. In Amsterdam mag je Chocolatl niet overslaan, ze kunnen je alles vertellen en laten proeven over bean to bar chocolades van de hele wereld. Er zijn ook leuke workshops en lezingen. Ook het Cacaomuseum is een bezoekje waard, met mooie activiteiten zoals proeverijen, een chocolade diner maar ook schilderen met cacao. In Den Haag moet je zeker even bij The Chocolate Shop binnenlopen. Mocht je op de toeristische tour gaan en in de buurt van Zaandam belanden is ook Zaans Gedaan de moeite waard.

3. Online: in de chocolade webwinkel

Jazeker , het wereldwijde web, dat is voor eerlijke chocolade een prima plek. Hoewel een enkele ‘offline’ chocoladewinkel uitblinkt met een prachtig en breed assortiment zul je bij speciaalzaken of biowinkels vrijwel altijd een beperkt aanbod vinden. Online zijn er ook genoeg plekken met een paar chocoladerepen ‘voor erbij’, maar kun je ook enkele specialistische chocolade webwinkels vinden zoals de onze, met dan gelijk meer dan 300 verschillende repen.

Uiteraard zetten wij onszelf als Chocoladeverkopers in dit rijtje. Want we hebben echt heel veel eerlijke chocolademerken. Of het nu ‘fair for life’ geheel gemaakt is in Madagaskar zoals Madécasse, of het nu Chocolatemakers is met hun cacao vervoerd per zeilschip, of het nu Marou is die hun chocolade in Vietnam maken van Vietnamese cacao, en de boeren persoonlijk kennen, of Taza met hun jaarlijke ‘transparancy report’en heldere principes waar je ze aan kunt houden.

Er zijn er nog heel wat meer, we proberen bij de merken altijd wel wat te vertellen over wat ze goed doen, maar liever hebben we nog dat onze klanten ook zelf onderzoek doen. Bekijk de website van de makers, mail ze eens een keertje, spreek ze aan op een chocoladefestival. Eerlijke chocolade kopen = vragen stellen, en antwoorden krijgen.

Dit artikel is er niet om reclame voor onszelf te maken, we willen graag dat je eerlijke chocolade koopt, waar je dat doet is van ondergeschikt belang, er zijn online nog een aantal mooie plekken waar je terecht kan:

Denk aan importeurs als Clearchox en El Sauco. En dan kun je nog terecht, voor merken die je echt nergens krijgen kunt, bij internationale webshops waarvan Cacaorunners een mooi voorbeeld is. Reken daar wel op hogere verzendkosten natuurlijk.

Zoeken in google op ‘bean to bar’ of specifieke merken levert ook een boel op. Zo kun je ook bij enkele chocolademakers direct op de website repen bestellen. Dit geldt bijvoorbeeld voor Original Beans & Chocolatemakers.

Meer weten? Vragen? We helpen je graag!
Stuur ons een mailtje! Of benader ons via facebook.


Meer lezen over chocolade?

Bean to bar chocolade – wat is dat eigenlijk

De smaak van goede chocolade

Belgische chocolade – wat is het en wat niet?

Nog niet uitgelezen? Bekijk dan:

Eerlijke chocolade leestips (Beterechocolade.nl)

chocoladeverkopers chocoladerepen logo puur eerlijk lekker webwinkel in goede bean to bar chocolade


Klantenscore 9,6
Verzending altijd € 2,95 (NL).
iDeal, Paypal & meer.


De waardering van chocoladeverkopers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1823 reviews.
0.000 items
Inschrijven wachtlijst. Laat je emailadres achter. Je krijgt dan automatisch een mail als deze chocolade weer op voorraad is.