25 juli 2017 pure en suikervrij chocolade van chocolate tree uit schotland

Gezonde chocolade kopen? Een eerlijk, 100% puur, antwoord.

Ik wil graag gezonde chocolade kopen…

fruition 100% chocolade honderd procent puur fruitionWelke chocolade is gezond? Welke 100% chocolades zijn lekker? Wat is het verschil? Wat is raw chocolade? Hebben jullie suikervrije chocolade? Is biologische chocolade gezond? Ik wil graag chocolade met weinig suiker en weinig calorieën, ik ben op dieet, ik heb een allergie, ik heb suikerziekte, ik volg een dieet, wat raden jullie aan?

We krijgen best wel eens vragen over chocolade en gezondheid. We beantwoorden die vragen graag, maar zullen nooit gezondheidsadvies geven. In dit artikel geven we graag een overzicht van wat we wel willen melden.

Vragen na het lezen? Mail ons vooral

Onze antwoorden:

 • Wij willen absoluut geen advies geven over gezondheid en gezonde chocolade. Wij verkopen chocolade omdat het ongelooflijk lekker kan zijn. De rest is voor ons hoogstens bijzaak. 
 • Een van de chocoladeverkopers is afgestudeerd in voeding & gezondheid. Ze weet veel over allerlei heel specifieke stoffen. Maar juist al die kennis, die we natuurlijk met elkaar ook delen en bespreken, zorgt ervoor dat we zeggen: er zijn vooral erg veel hypes & fabeltjes op het gebied van gezonde voeding, en wij doen daar niet aan mee.
 • We zijn er intuïtief van overtuigd dat chocolade sowieso niet slecht voor je is, als je er niet al te veel van eet,  en doordat het zo lekker is het veel doet om je goed te voelen.
 • Er zijn veel onderzoeken en onderzoekjes die positieve effecten van chocolade zouden aantonen, maar dit zijn er zoveel dat wij zelf echt meestal sceptisch zijn. We raden iedereen aan ook kritisch te blijven en alle krantenkoppen over hoe gezond chocolade zou zijn niet direct voor waar aan te nemen maar je er eerst goed in te verdiepen. Vaak geeft een nieuwsartikel een sensationele conclusie die je niet uit het onderzoek kunt halen. En soms is het duidelijk als je het onderzoek zelf doorneemt dat het overduidelijk amateuristisch is uitgevoerd.
 • Aansluitend bij het vorige punt. Veel onderzoek over hoe gezond chocolade zou zijn is gesponsord door de grote chocolade-industrie. Onze bedenkingen hierover sluiten goed aan bij dit artikel van Vox.com: ‘How chocolate became a health food‘.
 • Als je specifiek bepaalde chocolade wil eten voor je gezondheid of om wat voor reden dan ook kunnen we je wel adviseren, bijvoorbeeld als het gaat om suikervrije / 100% pure / biologische / raw chocolades. Wij zullen je dus niet een van deze categorieën aanraden, maar als je zelf al ergens op zoek naar bent…prima.

original beans 100% cusco chunco peruVerder geldt dat wij (ook weer persoonlijk) geloven dat je beter goede en relatief pure chocolade kunt eten. Om twee redenen:

 • Chocolade van betere kwaliteit, waarin je meer proeft, daardoor eet je vanzelf met meer aandacht en langzamer. Minder snoepen, meer genieten.
 • Chocolade met wat minder suiker, en dus meer cacao. Hierdoor ook wat minder zoet, dit leidt (bij ons) tot het eten van kleinere stukjes.

Lees ook over De Smaak van Goede Chocolade. Of vraag ons om smaakadvies!

Welke chocolade is gezond?

Welke 100% chocolade is lekker?

We krijgen de vraag vaker, maar gaan je dus niet adviseren over welke chocolade je voor je gezondheid zou moeten eten. Daar mag je helemaal zelf je mening over vormen. Verdiep je er gerust in. Of niet. Maar weet: Wij adviseren je over de smaak.

Veel mensen bestellen wel graag zo puur mogelijke repen, zonder suiker en met maar liefst 100% cacao, vaak omdat ze overwegingen met betrekking tot gezondheid laten meespelen.

Zelf kiezen we trouwens ook graag voor puur – maar dan niet zozeer omdat het al dan niet gezonder is – maar gewoon omdat we dat lekkerder vinden. Wij vinden wat suiker niet erg – en bijdragen aan de smaakbeleving – dus gaan meestal voor chocolade met zo’n 70 tot 80 % cacao.

Omdat  een overzicht van chocolades met héél veel cacao, én veel smaak. Natuurlijk, 100% puur, dat is wel ‘anders’,  en voor de meeste mensen dus chocolade om in kleine stukjes te eten, maar heel iets anders dan de puurste chocolade in de supermarkt. Veel smaakvoller.

akesson's chocolade logo met 100 procent pure madagaskar chcoolade
Akesson’s 100% – Cacao uit Madagaskar Bijzonder weinig bitter. Veel smaak. Fruitig zuur. Zacht.  (€4,95)
hoja verde suikervrije chocolade van hoja verde 100% puur biologisch
Hoja Verde – 100% cacao uit Ecuador. Cacao uit Ecuador staat bekend om de bloemige zachte smaken. Biologisch. (€3,50)
original beans 100% cusco chunco peru
Een van de nieuwste Original Beans repen. Met 100% cacao uit Peru. Met lichte bloemige/grastonen. Mooi. (€4,95)
pure en suikervrij gezonde chocolade van chocolate tree uit schotland
Bean to bar uit Schotland. Chocolate Tree weet steeds weer mooie chocolades te maken. 100% uit Madagaskar. Krachtig en fruitig. (€5,95)

Meer 100% pure chocolades?

We hebben ook een 100% puur pakket samengesteld. Een perfecte kennismaking met chocolades zonder suiker.

100% iets te heftig voor je? Geeft niks, wij houden ook wel van wat suiker in onze chocolade. Wij houden het zelf meestal ook bij chocolades van zo’n 70% of 80% cacao. Maar ook 60-70% puur en dan hebben we ook nog eens melkchocolades die vaak meer cacao bevatten dan gemiddeld, tot wel 68% (!).

Is meer cacao beter voor je gezondheid?

Ons advies blijft om vooral zelf na te blijven denken. Er bestaat geen chocolade die je zomaar ongelimiteerd kunt eten. Elk voedingsmiddel heeft zo z’n voedingswaardes. Of dat nu door suikers, vetten of eiwitten is.

Zelf vinden we chocolade geheel zonder toegevoegde suiker dan ook niet persé beter. Cacao bevat immers van nature veel vet. Vetten hebben een hoge verbrandingswaarde, geven dus per gram ruim meer energie dan bijvoorbeeld suiker. Dat is helemaal niet erg, maar het betekent wel dat je van veel chocolade eten dik wordt. Je moet er dus gewoon als bijzondere lekkernij beschouwen en niet als snoepgoed om met kilo’s tegelijk naar binnen te werken. Dat is sowieso niet verstandig, en uiteindelijk ook veel minder leuk dan met aandacht proeven.

We kunnen je in ieder geval wel van harte aanraden een keer zo’n 100% chocolade (of twee) te proberen. Je proeft dan helemaal de smaak van de oorspronkelijke cacao zonder enige toevoeging.

Ietsje puurder mag ook wel

Cacao geheel zonder suiker is in een wereld beheerst door supermarkten waanzinnig bijzonder. Want dankzij de supermarktschappen zijn we gewend aan chocolades met rond 30% cacao en zestig tot zeventig procent suiker. Dat kun je wat ons betreft beter een suikerreep met toegevoegde chocolade noemen – maar zo is het echt. Dat we in onze webwinkel melkchocolades verkopen met 50-60% cacao is dan ook een hele winst.

De pure chocolades hebben meestal zo’n 70% cacao – oplopend tot 85% en uiteindelijk 100%.

Cacaopercentages supermarkten vs craft chocolate

Leuk om nog even ongeveer de cacaopercentages te zien van supermarktrepen ten opzichte van wat wij verkopen. Zoals je misschien weet geeft dit percentage aan hoeveel cacao er in zit. Dit is cacaomassa + cacaoboter oftewel alles wat écht cacao is. De rest is dus suiker (of suiker+ melk bij melkchocolade).

 • Melkchocolade supermarkt: 25-40%
 • Melkchocolade Chocoladeverkopers: 40-65%
 • Pure chocolade supermarkt: 35-60%
 • Pure chocolade Chocoladeverkopers: 60-100%

Het is maar ongeveer en gemiddeld en er zijn altijd uitzonderingen. Zo ligt er in een klein aantal supermarkten ook een reep van Lindt met 99% cacao en zijn er echt wel craft chocolademakers die ook eens een keer een éxtra zoete reep verkopen.

Maar over het algemeen kan dus gesteld worden dat wat je in de supermarkten vind een stuk minder cacao bevat (en dus meer suiker) dan wat wij verkopen. 

En we blijven herhalen: neem chocolade om te genieten, als lekkernij, in niet al te grote hoeveelheden tegelijk. Gewoon een stukje goede chocolade om jezelf mee te trakteren. Dan mag er echt wel wat suiker bij zitten. Maar als je wilt ervaren hoe bijzonder cacao is – hoeveel ongelooflijke smaken en geuren het bevat – dan is het wel handig om voor nét iets minder zoet te gaan.

chocoladeverkopers chocoladerepen logo puur eerlijk lekker webwinkel in goede bean to bar chocolade


Klantenscore 9,6
Verzending altijd € 2,95 (NL).
iDeal, Paypal & meer.


De waardering van chocoladeverkopers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 2004 reviews.
0.000 items
Inschrijven wachtlijst Laat je emailadres achter. Je krijgt dan automatisch een mail als deze chocolade weer op voorraad is.