9 februari 2016 questions and answers

Wat weet je over de cacaoboeren? Antwoord van Hoja Verde.

Als Chocoladeverkopers zijn er een paar dingen die we nóg liever doen dan het verkopen van chocola. Uiteraard, chocolade eten is er een van, maar ook: meer leren over de wereld van de cacao & mensen er meer over leren. Daarom laten we klanten vragen stellen, vragen die wij weer doorsturen aan de makers van de chocolades die wij aanbieden.

De eerste vraag die wij hiervoor kregen was van de moeder van Paul, een fan van melkchocolade die geïnteresseerd is in de ethische kant van het chocolade maken, en dan met name hoe het de cacaoboeren vergaat. Wil jij een volgende vraag stellen aan de makers? Stuur je vraag gerust naar ons door!

This blog is also available in english.

Wat weet je over de boeren die de cacao voor jullie chocolade produceren?

hoja verde chocolade uit ecuador esmeraldasHet antwoord van Hoja Verde.We stelden deze vraag aan meer chocolademakers. Lees ook de antwoorden van de andere makers!

“Hogere prijs

Hoja Verde koopt zijn cacaobonen van Associatie Aproca in de provincie Esmeraldas in het noorden van Ecuador. Bij deze organisatie zijn zo’n 400 families aangesloten. Hoja Verde betaalt de boeren een goede prijs, een veel hogere prijs dan de stock market prijs. Dit geld gaat rechtstreeks naar de cacaoboeren. Het geld voor de cacaobonen moet ook gelijk betaald worden, dit kan niet op rekening, dus kopen en gelijk betalen. De cacaoboeren waar wij van kopen krijgen een hogere prijs vanwege hun kwaliteit en certificering.

Associatie Aproca

Associatie Aproca ondersteunt de boeren met kennis omtrent het planten van jonge cacaoplantjes, omtrent de verzorging van de cacaoplanten en met name uitleg over het snoeien is hierin erg belangrijk, omtrent het oogsten van de cacaovruchten en omtrent het fermentatieproces van de cacaobonen na de oogst.

De boeren wordt dus ook geleerd hoe ze een hoger cacaoproductie per m2 kunnen bewerkstelligen. En sommige boeren doen niet zelf de fermentatie, dat laten ze dan door Aproca doen.

De boeren kunnen via een klein laboratorium van Aproca hun cacaobonen laten testen en analyseren. Zo zijn ze niet afhankelijk van rapporten van cacao-handelaren, die natuurlijk altijd zullen proberen een lagere prijs te bieden, onder het mom dat de kwaliteit wat te wensen overlaat.

Eigen grond

Elke familie heeft tussen de 1 en 3 hectares eigen grond.  De families leven in eigen eenvoudige huizen. Ze kunnen goed leven van de opbrengst van hun cacao.

Biodiversitfino de arriba cacao uit ecuador van hoja verdeeit

Op de plantages is er een grote biodiversiteit: cacaoplanten groeien naast vele ander fruitbomen, zoals bananen, papaya’s en andere tropische bomen en planten. Dit zorgt ervoor dat er geen pesticides nodig zijn en dat de cacaobonen biologisch gecertificeerd zijn.

Samenwerking overheid en organisaties

De Ecuadoriaanse overheid werkt nauw samen met de National Institute for Agricultural Research (INiAP) en de organisatie Conservation & Development (Behoud en Ontwikkeling) om de cacaoboeren te helpen duurzaam cacao te produceren. Afgelopen jaar werd er op Chocoa verteld, dat Ecuador het erg goed doet in duurzaam cacao verbouwen.

Op dit moment is een van de eigenaren met zijn vrouw naar de cacaoplantages om veel documentatiemateriaal te maken van de cacaoboeren, de plantages etc. etc. Wij willen namelijk nog meer aan storyvertelling gaan doen, zodat de consument gaat begrijpen waarom onze repen duurder zijn dan de repen in de supermarkt. In deze storyvertelling zal ook naar voren komen, hoeveel Hoja Verde meer aan de cacaoboeren betaalt.”

(Antwoord door Jolanda Groot, vertegenwoordiger van Hoja Verde in Nederland)

We stelden deze vraag aan meer chocolademakers. Lees ook de antwoorden van de andere makers!

chocoladeverkopers chocoladerepen logo puur eerlijk lekker webwinkel in goede bean to bar chocolade


Klantenscore 9,6
Verzending altijd € 2,95 (NL).
iDeal, Paypal & meer.


De waardering van chocoladeverkopers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 1935 reviews.
0.000 items
Inschrijven wachtlijst. Laat je emailadres achter. Je krijgt dan automatisch een mail als deze chocolade weer op voorraad is.