11 juli 2016 chocolade ruiken en proeven op international chocolate awards

International Chocolate Awards – Europese finale

chocolade ruiken en proeven op international chocolate awards

Chocolade jureren

Afgelopen maand mochten wij voor het jureren bij de International Chocolate Awards.

Een onafhankelijke organisatie die een wereldwijde competitie houdt om de beste chocolades ter wereld te bekronen. Met voorrondes per regio en continent. Samen met de Academy of Chocolate en de Good Food Awards de bekendste wedstrijd voor goede chocolade.

chocolade ruiken en proeven bij jury international chocolade awardsDe halve finale voor Europa vond plaats in het Hilton hotel in Amsterdam – waar wij op zaterdag 11 juni een ronde mee proefden in de jury. Door het grote aantal inzendingen werd er overigens drie dagen lang geproefd – wij konden helaas maar tijd vrijmaken voor één ronde.

Een mooie ervaring, voor het eerst een keer ‘officieel’ proeven. Inclusief ‘soupy polenta’ tussendoor om de smaak te neutraliseren. En voor de mevrouw met iets te veel parfum op de vraag van de organisatie om die volgende keer thuis te laten – want ja, bij proeven hoort ook ruiken.

De uitslag

Met zo’n dertig mensen uit de chocoladewereld (importeurs, journalisten, smaak-experts, bloggers, etc) mocht er geproefd worden om met onze gezamenlijke scores te bepalen welke chocolades doorgingen naar de finale. Daarin werd door de vaste ‘Grand Jury’ bepaald welke repen een prijs behaalden en of dat goud, zilver of brons zou worden.

De winnaars zijn op ‘International Chocolate Day’ (7 juli) bekendgemaakt. Bekijk de lijst van winnaars.

De allergrootste winnaar is toch wel de Franse maker Bonnat. Friis Holm volgt misschien wel logischerwijs op de voet met een aantal mooie vermeldingen. Zijn repen werden tot kortgeleden bij Bonnat gemaakt – nu maakt hij alles zelf in Denemarken.

Uit ons assortiment is ook A. Morin goed in de prijzen gevallen. Een van onze nieuwste aanwinsten van Akesson’s, zijn 75% uit Bali (nog niet in de webwinkel, binnenkort!) won brons. Van Idilio & Pralus werden de melkchocolades bekroond.

Ook voor Nederland was er winst: Twee maal brons voor Krak Chocolade – bean to bar chocolades gemaakt in Nederland door Mark Schimmel. Voor België, waar natuurlijk veel fabriekschocolade vandaan komt, mogen we ook blij zijn met de opleving van goede chocolade, en daarmee met de winst van Chocolatoa die brons behaalde voor de reep met caca uit Nicaragua.

Interpretatie: prachtig zoveel chocoladeliefde, maar..

Nu we een ronde mee mochten jureren hebben we iets meer kijk hoe het er aan toe gaat. In ieder geval heel serieus , en door mensen met verstand van zaken, merkten wij.

internationale chocolade awards 2015Maar ook nu, of misschien juist nu, hopen we wel dat eenieder dit soort Awards ziet, of blijft zien, als vooral de buitengewoon interessante mening van een aantal mensen. Mensen met verstand van zaken, zeker. Mensen die van chocolade houden, die weten hoe ze moeten proeven – zoals Alex Rast bij ons aan tafel op de foto boven, die dit al ruim 20 jaar doet.

Maar er zijn vele voorrondes, twee andere grote Awards, en de inzenders betalen een (kleine) bijdrage om mee te mogen doen. Voor kleinere makers is dit, samen met de samples en verzendkosten, toch best wat – waardoor zeker niet iedereen mee doet.

Dus: we zijn heel blij met alle goeds dat zo’n wedstrijd doet voor goede chocolade (promotie voor goede chocolade, aansporing voor makers nog beter te worden, etc ) – toch een kleine disclaimer: Wij zoeken de chocolade voor in onze webwinkel graag vooral uit op onze persoonlijke smaak en voorkeur en letten niet heel erg op de stickertjes van de gewonnen prijzen. Hier en daar vermelden we ze wel op de website. Maar we hopen dat ook jullie je vooral laten leiden door je eigen smaak. En heb je advies nodig…laat het ons weten!

chocoladeverkopers chocoladerepen logo puur eerlijk lekker webwinkel in goede bean to bar chocolade


Klantenscore 9,6
Verzending altijd € 2,95 (NL).
iDeal, Paypal & meer.


De waardering van chocoladeverkopers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 2004 reviews.
0.000 items
Inschrijven wachtlijst Laat je emailadres achter. Je krijgt dan automatisch een mail als deze chocolade weer op voorraad is.