Het is winters fris, oftwel: chocoladeseizoen.
Wij hebben dezer dagen vele nieuwe chocolades in de webwinkel mogen leggen. Zoveel dat we er een speciaal hoekje op de website voor hebben ingericht.
We vertelden al kort over de nieuwe chocolades van Friis Holm. Wie de nieuwsbrief van ons ontvangt kon ook al lezen over al dat andere nieuws. Vandaag stellen we graag de chocolade repen van Raaka aan je voor.
Raaka = virgin chocolade = ongeroosterde chocolade
Raaka wordt gemaakt in Brooklyn, New York City, USA. Luister vooral even naar de mannen van Raaka, in dit interessante filmpje uit 2013.
Ze maken hun repen van ongeroosterde cacao.
Nu draait chocolade maken om een aantal stappen, van cacao fermenteren via roosteren tot het malen. Stuk voor stuk belangrijk voor hoe je uiteindelijke chocolade komt te smaken.
Tot nu toe zijn we niet zo’n fan van de meeste ongeroosterde chocoladerepen, de biowinkels liggen vol met ‘raw’ chocolades, de meeste daarvan hebben we geproefd en vinden we ronduit vies.
Raw -> virgin
Raaka noemt haar chocolade niet ‘raw’ – toch wel echt een modeterm waar al te vaak mee gesmeten wordt…want wat is nu eigenlijk echt raw?
De standaard definitie is dat de chocolade niet warmer mag zijn geworden dan 42 graden. Maar al bij het fermenteren van de cacao loopt de temperatuur flink op.
En zou je als je aanhanger bent van ‘rauw’ voedsel dan niet gewoon een cacaopeul moeten plukken en daar het vruchtvlees van gaan eten? Zoals ze in Zuid-Amerika trouwens zeker ook doen.
En is het nu daadwerkelijk echt gezonder? Of vooral een prachtige modeterm waarmee zakken gevuld worden? Want als je elke dag een paar ‘gezonde shakes met raw chocolate’ of een forse bak ‘muesli met inca- en acaibessen met raw chocolade nibs’ eet zal de kans naar ons idee groter zijn om teveel calorieën binnen te krijgen dan dat je voordeel hebt aan de extra anti-oxidanten.
Wij zijn wat sceptisch, mag u gerust weten.
Maar wel voorstander van bewust eten, dus als je denkt dat het je helpt: ga vooral voor raw.
Of je gaat voor ‘virgin chocolate’ – want zo noemt Raak haar repen van ongeroosterde cacao. Tot dat weer een modeterm wordt natuurlijk. Ach, wij vinden de chocolade echt heel lekker, en daar gaat het voor ons om.
Chocolade met smaakjes, meestal mwah
Wij houden van pure chocolade. Het liefst met weinig ingrediënten. Cacao en suiker, eventueel wat cacaoboter. Meer is er wat ons betreft meestal niet nodig.
Maar chocoladerepen met lekkere toevoegingen, daar zijn we ook wel voor.
Bij veel repen die we in deze categorie tegenkomen is er wat ons betreft helaas een van deze dingen mis:
1- de ingrediëntenlijst reikt van hier tot Tokio, en terug.
2- de toevoegingen zijn wel lekker, maar de chocolade zelf niet
3- de toevoegingen passen maar matig bij de chocolade
4- de toevoegingen of de suiker overheersen, je proeft amper nog chocolade
En ja, Raaka slaagt wat ons betreft op al deze punten.*
* de appeltaart chocolade heeft wel een wat langere ingrediëntenlijst, door de toegevoegde graham crackers. maar lekker dat ‘ie is!
De smaken van Raaka, niet echt alledaags.
Gerookte chai, maple & nibs, pepermunt & nibs, frambozenlimonade & appeltaartsmaak
En dan ook nog eens een ‘bourbon cask aged’ gerijpte chocolade. Je kunt ze hieronder verder bekijken, en uiteraard doorklikken om ze gelijk te bestellen, als je ze proberen wil.