18 maart 2016 tree nursery philipp kaufmann farmer papua

Original Beans geeft antwoord. Wat weet je van de cacaoboeren?

Als Chocoladeverkopers zijn er een paar dingen die we nóg liever doen dan het verkopen van chocola. Uiteraard, chocolade eten is er een van, maar ook: meer leren over de wereld van de cacao & mensen er meer over leren. Daarom laten we klanten vragen stellen, vragen die wij weer doorsturen aan de makers van de chocolades die wij aanbieden.

De eerste vraag die wij hiervoor kregen was van de moeder van Paul, een fan van melkchocolade die geïnteresseerd is in de ethische kant van het chocolade maken, en dan met name hoe het de cacaoboeren vergaat. Wil jij een volgende vraag stellen aan de makers? Stuur je vraag gerust naar ons door!

This blog is also available in english.

We stelden deze vraag aan meer chocolademakers. Lees ook de antwoorden van de andere makers!

Wat weet je over de boeren die de cacao voor jullie chocolade produceren?

Het antwoord van Original Beans:

herplanten in peru piura porcelana
Replanting cacao (Piura)

“De cacao van Original Beans wordt geproduceerd in directe handel in langetermijn relaties met inheemse gemeenschappen en kleine boerencoöperaties in regenwoud-herkomsten in Latijns Amerika, Afrika en Indonesië. Met onze eigen cacao en projecten van natuurbehoud ter plekke kunnen we volledige traceerbaarheid en de implementatie van onze principes van natuurbehoud garanderen.

Naar ons motto ‘One bar : one tree’ planten of behouden we een boom in de origine voor elke reep die verkocht wordt. Voor het cultiveren van de bomen realiseren we kweekplaatsen waar de zaailingen kunnen groeien tot ze direct in de regenwouden geplant kunnen worden. De boeren met wie Original Beans werkt worden getraind als ‘boom experts’ en leren over het fragiele ecosysteem waar ze in leven tijdens hun werk op de kweekplaatsen. Als ze groot genoeg zijn worden de bomen middenin het regenwoud geplant en zorgen ze zowel voor voedsel als inkomen voor de boeren – alles zonder dat het kostbare bos gekapt wordt. Chocolade-liefhebbers kunnen die activiteiten traceren via de code die op de achterkant van elke reep staat, via www.originalbeans.com

original beans cacao farmer in Papua
Cacao farmer (Papua)

In ruil voor hoge kwaliteit fine flavour cacao en inzet om de regenwouden te beschermen geeft Original Beans – als lid van de Direct Cacao organisatie – een veel hogere prijs dan de marktprijs v oor cacao, en meer dan het dubbele van de fair-trade standaard. Daarbij geeft Original Beans additionele ondersteuning aan de boeren zoals kwaliteitstraining en cursussen in alfabetisering en leiderschap.

Met ons Femmes de Virunga project in Oost-Congo geven we vrouwelijke boeren de kans zich te bevrijden van het traditionele afhankelijkheids-patroon en zo te zorgen dat ze hun ondernemende potentieel realiseren. Een vrouw zijn in Oost Congo is erg moeilijk. Afhankelijkheid, uitbuiting en zelfs verkrachting behoort tot het dagelijks leven. Doordat we cacao training en zaailingen verzorgen, samen met trainingen in geletterdheid en leiderschap, geven we ze een toekomst in de cacao sector. Dit project in zelfredzaamheid heeft al honderden achtergestelde vrouwen geholpen om hun levensomstandigheden significant te verbeteren.”

Antwoord door Karoline van Original Beans, oorspronkelijk in het Engels & vertaald door Chocoladeverkopers. De foto’s zijn ook door Original Beans aangeleverd. Wil je meer over ze lezen bezoek dan zeker hun website. Ze zijn ook bezig met een nieuwe versie hiervan – de verwachting is dat deze in mei online zal zijn.

We stuurden deze vraag naar meer chocolade makers. Je kunt ook hun antwoorden lezen.

chocoladeverkopers chocoladerepen logo puur eerlijk lekker webwinkel in goede bean to bar chocolade


Klantenscore 9,6
Verzending altijd € 2,95 (NL).
iDeal, Paypal & meer.


De waardering van chocoladeverkopers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 2004 reviews.
0.000 items
Inschrijven wachtlijst Laat je emailadres achter. Je krijgt dan automatisch een mail als deze chocolade weer op voorraad is.