13 december 2016 marou heart of darkness

Prijzen omhoog & prijzen omlaag

We hebben een paar repen mooi wat goedkoper kunnen maken, en een paar chocolades in prijs moeten verhogen. Welke chocolades het betreft lees je onderaan…eerst even dit:

Een eerlijke prijs voor chocolade…

Hoera onze chocolade wordt duurder!  

…dat roepen ze bij Tony’s Chocolonely. Die bekend maakten hun repen (weer) een klein beetje duurder te maken. En wij juichen niet heel hard, maar we juichen het wel zachtjes toe. Want ze gebruiken nu traceerbare cacaoboter – en hoewel wij nog best wat vraagtekens hebben is dat een stap die best ver gaat, en absoluut te prijzen is. Hoe dat precies zit met cacaoboter vertellen we graag later wat uitgebreider, maar feit is dat ook voor kleinere makers het veelal moelijk is zulke traceerbare cacaoboter te gebruiken. Dat Tony’s dit nu doet vinden we een prachtige en belangrijke ontwikkeling. En hopelijk een stap die nagevolgd wordt.  Dat de boer bij zulke chocolade nog steeds veel te weinig voor zijn cacao krijgt lijkt ons evident – de marktprijs plus een premie van zo’n 20%.

Zeker armoe, vooral als je bedenkt: In de laatste maanden keldert de cacaoprijs op de wereldmarkt. Rampzalig voor de toch al arme cacaoboeren die de cacao voor de grote bedrijven verbouwen. Ze hadden al veel en veel te weinig, nu wordt dat opnieuw minder. En dat terwijl de grote concerns nog zo alarm sloegen over hoe cacao op raakt, de prijs van chocolade omhoog zou gaan. Och, och, arme miljardenbedrijven…

Willen we echt eerlijke chocolade dan zal de prijs van cacao structureel en over de hele linie omhoog moeten. En dan wel: de prijs die de cacaoboer in de hand krijgt.

Nu zijn er gigantische concerns maar ook mini-chocolademakers, cacaoboeren in verschillende continenten, tussenhandel, beurshandel of directe handel. Al met al een complex geheel.Waarbij de kleinere makers, wiens chocolade wij verkopen, de boer vaak in directe handel heel veel kunnen bieden. Daar geloven wij ook in. Maar het gaat natuurlijk echt relatief kleinschalig, en dus zijn ook de verbeteringen kleinschalig – en niet altijd schaalbaar.

Wij overzien (ook) nog niet het hele plaatje, zeker niet wat betreft hoe de grote industrie het beter kan gaan doen. Maar het begint bij nadenken en vragen stellen, en we hopen dat elke chocoladeliefhebber daar op z’n eigen manier mee bezig gaat of blijft.

Enkele leestips:

De Cacao Barometer – een rapport over hoe het er voorstaat met (on) eerlijkheid in de cacaowereld.

Het ‘Fairtrade kookboek blog’ – met veel interessante artikelen over fairtrade, eerlijke handel en veel specifieks over cacao en chocolade.

De ‘Make Chocolate Fair’ campagne

Twee repen van Marou duurder

Helaas is dmarou heart of darknesse reden van het duurder worden van twee repen niet echt feestelijk.

Het gaat om de Treasure Island & de Heart of Darkness. De cacao voor deze repen komt uit een heel klein specifiek gebied, van het eiland Tan Phu Dong in de Mekong Delta.

Hoe het precies zit weten we nog niet, maar via-via vernamen we dat oogsten mislukt zijn door grote overstromingen en zelfs de cacaobomen helemaal verwoest.

Beide chocolades zijn daarmee vermoedelijk wereldwijd vrijwel op, en op dit moment is het de vraag of Marou nog een kleine voorraad gaat maken of niet – we hebben in ieder geval nog slechts enkele Heart of Darkness, en iets meer Treasure Island – maar tegen significant hogere prijs verkrgen – en wij gaan er van uit dat deze twee repen niet terugkomen. Wij zullen met name de prachtige donkere maar toch zeer zachte Heart of Darkness enorm missen.

Deze chocolades waren eerst €6,50 en zijn nu €8,00 geworden. Dan weet u nu dus waarom.

Twee chocolademerken worden goedkoper

Wees niet bang, de cacaoboer krijgt er geen cent minder om. Dit heeft mooiere redenen!pump street bakery logo met chocoladreep

Pump Street Bakery gaat in prijs omlaag. Was €8,50 – bieden we nu aan voor €7,50.

Wij begonnen met de verkoop van dit merk op de dag van de Brexit. Juist op die dag, zeker ook als steuntje in de rug. Inmiddels is de pound ten opzichte van de euro flink gedaald. En zo kan de prijs van deze meer dan bijzondere chocoladerepen omlaag.

amma chocolade met koffie nibsAmma is ook in prijs verlaagd: was €6,95 is nu €5,95.

De precieze reden weten we niet, maar Amma heeft haar prijzen verlaagd – en uiteraard rekenen we die lagere prijs graag volledig aan u door. Amma kent vooral fans voor haar 100% chocolade – misschien weten met deze prijsverlaging ook de andere chocoladerepen meer liefhebbers te trekken. Want deze geheel in Brazilië gemaakte chocolades zijn prachtig.

We breiden het Amma assortiment ook wat uit – te beginnen met de 60% met koffie nibs.

 

Bewaren

chocoladeverkopers chocoladerepen logo puur eerlijk lekker webwinkel in goede bean to bar chocolade


Klantenscore 9,6
Verzending altijd € 2,95 (NL).
iDeal, Paypal & meer.


De waardering van chocoladeverkopers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 1961 reviews.
0.000 items
Inschrijven wachtlijst Laat je emailadres achter. Je krijgt dan automatisch een mail als deze chocolade weer op voorraad is.