Als Chocoladeverkopers zijn er een paar dingen die we nóg liever doen dan chocolade verkopen. Uiteraard, chocolade eten is er een van, maar ook: meer leren over de wereld van chocolade & mensen er meer over leren. Daarom laten we klanten en geïnteresseerden vragen stellen, vragen die wij weer stellen aan de makers van de chocolades die wij aanbieden.
De eerste vraag in deze serie die wij kregen was van de moeder van Paul, een fan van melkchocolade die geïnteresseerd is in de ethische kant van het chocolade maken. Wil jij een volgende vraag stellen aan de chocolademakers? Stuur je vraag gerust naar ons door!
This blog will also be available in english.
Wat weet je over de boeren die de cacao voor jullie chocolade produceren?
We stuurden deze vraag naar de makers van de chocolade die we verkopen, en ontvingen veel antwoorden.
Hier het antwoord van Tibor Szántó. Oorspronkelijk in het engels, door ons naar het Nederlands vertaald.
“We werken enkel met ‘fine flavor cacao’, dat betekent;
hoge kwaliteit genetisch oude bomen
voornamelijk biologisch
veelal fair trade gecertificeerd
goede smaak cacaobonen met sterk karakter
De grootste problemen met cacaoboeren zie ik in West Afrika en Azië. Wij kopen niet uit deze regionen.
We kopen bone in op een zo duurzaam mogelijke manier.
Bijvoorbeeld:
De Ambolikapity Estate in Madagaskar. Een gecertificeerd biologische plantage, we kopen de bonen direct van de eigenaar (Beril Akesson).
Fazenda Sempre Firme, Brazilië. Een gecertificeerd biologische plantage. Ze werken met genetisch erg oude cacao (Parasinho). We kopen de bonen direct van de eigenaar (Beril Akesson).
Winak, Ecuador. This is in Unesco Biosfeer. Norbert van Clearchox helpt me direct van de boer te kopen
Conacado, Santa Domingo. Gecertificeerd biologisch en fair. Een vriend bezocht deze streek.
Ben Tre, Vietnam. We kopen direct van de boer (Vietcao).
We betalen en hogere prijs voor de cacaobonen direct van de boer. That betekent dat ze beter verdienen, de plantage kunnen ontwikkelen, en beter leven.
Wij geloven: een gelukkige boer zorgt voor beter smakende cacao!
Alle goeds,
Tibor.”