Roze chocolade? Wij hebben zwarte chocolade!
Er komt een mooie lading Zwarte chocolade naar Nederland. Hoera!
De roetzwarte chocolade met de naam “Black ’n Burnt Barley” is op de markt gebracht door de prijswinnende craft chocolate chocolademakers Omnom uit IJsland.
In Nederland zal de chocolade vooralsnog exclusief verkrijgbaar zijn bij Chocolatl in Amsterdam en onze webwinkel.
Lezers van onze nieuwsbrief konden de chocolade al reserveren. Vanwege de interesse van onze volgers hebben we subiet een aantal extra doosjes aangevraagd.
Vanaf nu is de chocolade dan ook voor iedereen te reserveren.
Plaats hier uw reservering door uw emailadres achter te laten
Al wie reserveert krijgt een mailtje zodra de chocolade beschikbaar is en heeft dus ook gegarandeerd de chocolades van onze eerste levering.
De chocolade wordt eind juni verwacht en zal €8,50 gaan kosten.
Update: 21 juni: beschikbaar. Uiteraard geldt op = op. Daarna kan er weer gereserveerd worden!
Een chocolade die aan het denken zet
Met de recente komst in het snoepschap van roze kitkats is het duidelijk waar de grotechocoladeconcerns voor gaan. Zoals Callebaut het zelf ook uitspreekt: marketing gericht op millenials. Hippe kleurtjes, instagramvriendelijk.
De Chocoladeverkopers vallen qua leeftijd ook in de millenial categorie – en voelen er weinig bij. Wij voelen ons meer aangetrokken tot de échte en complexe smaken van natuurlijke chocolade.
Wij vinden dat chocolade veel te vaak enkel als snoep is beschouwd, terwijl het juist óók bedoeld is om met aandacht te proeven. De prachtige diversiteit die van nature in kwaliteitscacao zit – dat is waar chocolade voor ons om draait.
We zien deze diep zwarte chocolade dan ook als mooi statement.
Een chocolade die oproept tot het stellen van vragen. Immers: de kleur is zwart, maar eigenlijk is het ook een witte chocolade. En witte chocolade is dan wel officieel chocolade, het is pas na lobbywerk van grote chocoladebedrijven door de FDA als productgroep erkent.
Zoals men nu ook de roze chocolade in Amerika nog niet op de markt mag brengen. Men vraagt nu een marketing ontheffing aan, maar uiteindelijk wil Callebaut roze chocolade als 4e categorie erkent hebben. De marketingmachine roept dit dan ook al vanaf het begin: “we hebben de 4e soort chocolade uitgevonden” – zoals men eerder vorig jaar hun ‘gouden chocolade’ overigens ook als grootste innovatie in 100 jaar uitriep. Ach ja.
Zeer interessant om vanuit allerlei oogpunten over na te denken. Je kunt er zo filosofisch van worden..
Waar gaat het om bij chocolade?
Wat is chocolade? Wat willen we dat nog chocolade is? Wat moet er wel en niet in zitten? Wat zijn de verschillen? Moet het eigenlijk wel over kleur gaan?
Zullen we het niet eens hebben over de gigantische diversiteit aan smaaktonen die van nature in cacao aanwezig zijn? Zullen we het niet eens hebben over een eerlijker inkomen voor cacaoboeren?
En wij zeggen dan in ieder geval…kies eens voor anders, kies voor craft chocolate!
Er zit in de zwarte witte chocolade, zwartwitte chocolade, witte zwartgekleurde chocolade, van Omnom ook nog gebrande mout in de Black n Burnt Barley – een mooie knipoog naar de craft beer beweging waarin licht tot zeer donker gebrande mout natuurlijk een belangrijk ingrediënt voor het bier is. De reep & deze maker komt uiteraard voort uit de craft chocolate beweging. Chocolademakers die zelf from bean to bar hun chocolade maken. Omnom!
Over Omnom
Omnom maakt sinds 2013 bean to bar chocolades in Reykjavik (IJsland). Ze onderscheiden zich met een verpletterend gebruik van design, formidabele origine chocolades en vooruitstrevende en prijswinnende chocolades met smaaktoevoegingen.
Voor de Gay-Parade in Reykjavik heeft het bedrijf bijvoorbeeld een speciale Pride chocolade ontwikkeld. Uiteraard met regenbogen en eenhoorns.
Bekijk alle Omnom Chocolades
Bezoek ook de Omnom Homepage
Craft chocolate
Craft chocolate is de beweging van kleinere chocolademakers die zelf f bean to bar chocolades maken. In Japan en de Verenigde Staten heeft deze beweging al een forse opmars gemaakt. In Europa begint de aandacht inmiddels langzaam maar zeker ook te groeien.
Craft chocolate valt te vergelijken met craft beer omdat ook daar kleine makers het heft in handen hebben genomen – geen genoegen namen met al die pils en zelf aan het brouwen sloegen. Er is nu een prachtige beweging van bierbrouwers. Kleinschalig, van geniaal tot midelmatig maar veel belangrijker: er is dankzij deze beweging véél meer diversiteit gekomen. Je bent niet meer gedwongen te kiezen tussen Heineken, Grolsch en Hertog Jan – je kiest zelf exact de bijzondere biertjes die je interessant vind. De ene keer een mooie imperial stout, dan weer leef je je uit met een Pannepot Vintage 2011 – de volgende keer kies je misschien een fijn zuur biertje met inheemse toevoegingen.
Gezien de complexe smaken die in de cacao zitten is de beweging ook zeer direct gelinkt aan (slow)coffee en (natuur)wijn. Maar die vergelijkingen zijn mooi als je het nog niet kent – als je er in duikt (en proeft!) snap je…craft chocolate staat op zichzelf.
Chocolade niet enkel om te snoepen, juist ook om te proeven!
Wat is bean to bar / Craft chocolate
Gangbaar is dat eigenlijk alle chocolade door grote chocoladefabrieken van onder meer Callebaut en Cargill van cacao tot chocolade gemaakt wordt. Daarna worden er onder diverse merken repen van gemaakt of wordt de kant en klare chocolade door pattisiers tot repen of bonbons gesmolten.
Bij bean to bar/craft chocolate chocolademakers gebeurt het daadwerkelijke chocolade maken niet door de grote fabrieken maar door de makers zelf.
Lees hiermeer over bean to bar.
Wat ons betreft staat niet de technische term ‘bean to bar’ centraal maar de liefde voor de diversiteit aan smaken, het ambacht van chocolade maken, en de directe handel wel altijd centraal staan gebruiken wij als overkoepelende term liever ‘craft chocolate’.
Craft Chocolate
Gedeelde kenmerken:
- De chocolademakers laten de grote diversiteit en complexiteit van cacao in hun chocolade naar voren komen.
- Het origine – de herkomst van de cacao is prominent aandwezig in de smaak. Je zult heel snel merken dat cacao uit Madagascar heel anders smaakt dan cacao uit Venezuela.
- De makers betalen voor kwaliteitscacao veelal een prijs die fairtrade ver overstijgt. Dit in directe(re) handel met de mensen die de cacao verbouwen. Zo wordt zowel kwaliteit als eerlijke handel wat ons betreft veel beter gegarandeerd.
- Een aantal craft chocolademakers werkt ook vanuit het land waar de cacao verbouwd wordt. Voorbeelden zijn Madécasse in Madagascar, Krakakoa in Indonesië en Maraná in Peru.
Craft Chocolate in Nederland
Ook Nederland kent inmiddels een aantal craft chocolate chocolademakers die bean to bar (van cacaoboon tot reep) zelf chocolade maken.
Voorbeelden zijn:
Chocolatemakers uit Amsterdam Noord – zij zijn onder meer bekend doordat ze cacao via zeilschip Tres Hombres uit de Dominicaanse Republiek vervoeren. Tevens starten ze binnenkort met de bouw van de meest duurzame chocoladefabriek van Europa – geheel off the grid.
Mesjokke uit Utrecht. Hebben een oude gymzaal tot chocoladefabriek(je) verbouwd. Meermaals bekroond bij Internationale Chocoladefestivals.
Krak Chocolade, gevestigd in Ermelo. Mark Schimmel werkte eerder als chef Patissier bij Ron Blaauw. Daar ontdekte hij hoe bijzonder cacao is. Nu maakt hij een hele reeks bijzondere origine chocolades.
Vragen? Stuur ons een mailtje!
Craft chocolate, bean to bar, bijzondere chocolade uitzoeken? Bekijk hier ons chocolade assortiment.